Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adriaansens: misleiding door energiebedrijven onacceptabel

Adriaansens: misleiding door energiebedrijven onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) heeft geen goed woord over voor energiebedrijven die zich bedienen van agressieve en misleidende verkoopmethodes om consumenten telefonisch een nieuw energiecontract aan te smeren. Toezichthouder ACM waarschuwde daar eerder deze week voor.

Adriaansens vindt het wel goed nieuws dat het door de gedaalde prijzen voor huishoudens weer makkelijker wordt om van energieleverancier te wisselen. Het afgelopen jaar was dat door de torenhoge prijzen en grote onzekerheid in de markt bijna onmogelijk. "Consumenten hebben weer wat te kiezen", constateert de bewindsvrouw tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Maar de keerzijde is dat de concurrentie tussen energiebedrijven ook weer toeneemt en daarmee de agressieve verkooppraatjes. Dat de ACM zo snel alweer reden ziet om hiervoor te waarschuwen, zegt ze "heel erg" te betreuren. Zelf vindt ze het ook "echt irritant" om ongevraagd te worden benaderd, "zeker over zoiets ingewikkelds als een energiecontract".

Cowboys

VVD-Kamerlid Silvio Erkens vraagt zijn partijgenoot om een veel hardere aanpak van "dit soort cowboys". Wat hem betreft, gaat de ACM strenger handhaven en harder straffen. CDA'er Henri Bontenbal oppert om het verkopen van contracten door langs de deuren te gaan, ook wel colportage genoemd, voor energiebedrijven te verbieden.

Adriaansens benadrukt dat de ACM al streng handhaaft en hard optreedt tegen oneerlijke handelspraktijken. Vanaf komende zomer schakelt de marktmeester nog een tandje bij, belooft ze.

Meer uit Politiek

Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

28 minuten geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

2 uur geleden
OM seponeert aangiftes tegen Mona Keijzer om groepsbelediging

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de aangiftes tegen minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) om groepsbelediging geseponeerd. Een groep van zestien personen deed aangifte nadat Keijzer, toen Kamerlid voor de BBB, op 17 mei in het programma Sophie & Jeroen onder meer had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur". Volgens het OM zijn de uitspraken in beginsel strafbaar, maar is een vervolging van de politicus Keijzer in dit geval "in strijd met de vrijheid van meningsuiting".

2 uur geleden
Brekelmans verwacht geen vrede in Oekraïne door initiatief Orbán

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans verwacht niet dat de omstreden bezoeken die de Hongaarse premier Viktor Orbán de afgelopen dagen bracht aan de leiders van Rusland, Oekraïne, China en als laatste aan de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zullen leiden tot vrede in Oekraïne. De acties van Orbán leiden tot felle reacties omdat Hongarije sinds kort de roulerende EU-voorzitter is. Hoewel de Hongaar zegt dat hij zijn bezoeken op persoonlijke titel aflegt, hekelen de EU-leiders zijn initiatief dat hij niet vooraf heeft besproken.

2 uur geleden
Keijzer: alert op gevolgen huurwet, nu te vroeg voor conclusies

DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) vindt het te vroeg om al conclusies te trekken over de effecten van een nieuwe wet die de huren in het middensegment aan banden legt. Het aanbod van betaalbare huurwoningen neemt nu al af, waarschuwen mensen uit de vastgoedbranche in De Telegraaf. Maar Keijzer wil eerst goed kijken of dit een tijdelijke of een structurele reactie is.

3 uur geleden
Zuid-Holland heeft 1,5 jaar nodig om datalek volledig te dichten

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland denkt nog zo'n anderhalf jaar nodig te hebben om de interne informatiebeveiliging op orde te hebben. Zuid-Holland staat onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat vorig jaar september een datalek in een intern systeem was ontdekt door een medewerker. Het is volgens de provincie "een enorme opgave" en "een arbeidsintensief proces" om het datalek te dichten en om te zorgen dat de cyberbeveiliging op het minimaal vereiste niveau komt.

4 uur geleden
Veldkamp: andere accenten en stijl in omgang met Israël

WASHINGTON (ANP) - Het nieuwe kabinet gaat Israël anders bejegenen dan het vorige. De nieuwe buitenlandminister Caspar Veldkamp hoopt met een "misschien minder uitgesproken" koers meer te bereiken.

15 uur geleden