Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adriaansens: begrotingsakkoord ingewikkeld, maar we komen eruit

Adriaansens: begrotingsakkoord ingewikkeld, maar we komen eruit

DEN HAAG (ANP) - Het sluiten van een begrotingsakkoord is door de financiële problemen van huishoudens en de torenhoge prijzen extra ingewikkeld, maar minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) verwacht dat kabinet en coalitie op tijd tot een overeenstemming komen. "Ja, we komen er altijd uit", zegt de bewindsvrouw. "De vraag is alleen, omdat het zó ingewikkeld is op dit moment, of iedereen ook helemaal tevreden zal zijn."

Iedereen moet inleveren, herhaalt de VVD-minister nog maar eens. Dat geldt vooral voor Nederlanders die hun koopkracht zien dalen, maar het gaat ook op "voor ons als bestuurders voor wat we eigenlijk willen waarmaken". De coalitiepartijen zullen compromissen moeten sluiten, geeft Adriaansens aan.

Volgens betrokkenen zijn vooral structurele maatregelen, zoals belastingverlaging, politiek ingewikkeld. De coalitie moet politieke keuzes maken over waar de miljarden vandaan komen om die plannen te betalen. Incidentele ingrepen, zoals een eenmalige toelage, zijn makkelijker, hoewel het nog steeds niet duidelijk is of het kabinet met maatregelen komt die dit najaar al effect zullen hebben. Het kabinet is zeer terughoudend met opmerkingen over koopkrachtmaatregelen voor dit jaar. "Als je dat zou beloven, moet je het wel waarmaken", zegt Adriaansens.

Deadline

De minister vindt zelf dat de lasten voor bedrijven niet zomaar moeten worden verhoogd om de koopkrachtmaatregelen of andere plannen te financieren. "We moeten ervoor waken dat we nu te makkelijk naar de bedrijven kijken en zeggen: betalen jullie het maar", aldus Adriaansens. "Daarmee hollen we ook iets uit dat voor de lange termijn heel belangrijk is." Een gezond bedrijfsleven is immers ook belangrijk voor de Nederlandse economie, benadrukt ze.

Ministers kwamen donderdag opnieuw bijeen om over de begroting en het koopkrachtpakket te praten. De fractievoorzitters van de coalitiepartijen overleggen donderdagavond weer op het ministerie van Financiën met de top van het kabinet. De vraag is of er nog voor het weekeinde een akkoord ligt, dat kan worden 'afgehamerd' in de ministerraad. Dat is eigenlijk de bedoeling: de Raad van State wil de begrotingsstukken graag vrijdag hebben om er op tijd advies over uit te brengen. Maar mogelijk nemen coalitie en kabinet nog wat langer de tijd: woensdag 31 augustus is de harde deadline voor het akkoord.

Meer uit Politiek

Toespraak Rutte: hardere inspanning nodig om klimaatdoel te halen

DUBAI (ANP) - Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad moet de wereld zich harder inspannen, zegt demissionair premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn toespraak op de klimaattop in Dubai. Hij vindt het tijd worden dat wereldleiders actie ondernemen om hun beloftes te halen.

12 uur geleden
Referendum GL-PvdA over gezamenlijke lijst voor verkiezingen EP

DEN HAAG (ANP) - De partijbesturen van GroenLinks en PvdA stellen de leden van beide partijen voor om met een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma aan de verkiezingen voor het Europees Parlement mee te doen. De leden kunnen komende week in een referendum laten weten wat zij hiervan vinden. De Europese verkiezingen zijn in juni volgend jaar.

12 uur geleden
Voormalig NRC-columniste Rosanne Hertzberger wordt Kamerlid

DEN HAAG (ANP) - Microbiologe en tot voor kort NRC-columniste Rosanne Hertzberger is verkozen als Kamerlid. Ze stond op plaats 17 op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt. Die kreeg 20 zetels. Ze is niet voorbijgestreefd door lager geplaatste kandidaten met voorkeursstemmen, dus ze is officieel verkozen, heeft de Kiesraad vrijdag bekendgemaakt.

12 uur geleden
Slechts drie leden enquêtecommissie fraudebeleid terug in Kamer

DEN HAAG (ANP) - Van de achtkoppige parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid heeft onderzocht, zitten in de nieuwe Tweede Kamer straks nog maar drie leden. Alleen Senna Maatoug (GroenLinks-PvdA), Thierry Aartsen (VVD) en Michiel van Nispen (SP) keren terug. Sylvana Simons (BIJ1) en Farid Azarkan (DENK) hadden hun vertrek uit de politiek al aangekondigd. Ook enquêtecommissievoorzitter Salima Belhaj (D66) komt op 6 december niet in de Tweede Kamer terug.

13 uur geleden
BBB-kandidaat die nazitweets verstuurde, kreeg 862 stemmen

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-Kamerlid Jasper Rekers van de BoerBurgerBeweging heeft bij de verkiezingen vorige week 862 voorkeursstemmen gekregen. Rekers kwam in oktober in opspraak toen persbureau ANP ontdekte dat hij twee jaar lang een anoniem Twitter-account had gerund waarin hij aan de lopende band publieke figuren beledigde en nazivergelijkingen maakte.

13 uur geleden
Bijna 13.000 stemmen voor kritisch Kamerlid Bouchallikht

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft 12.879 stemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen vorige week. Bouchallikht stond op de kandidatenlijst van GroenLinks-PvdA. In oktober wilde ze zich terugtrekken uit onvrede over het partijstandpunt over de oorlog tussen Israël en Hamas, maar het was toen te laat om haar naam nog van de stembiljetten te schrappen.

13 uur geleden
Omtzigt: conclusies over risico vuurwerkopslag hard en pijnlijk

ENSCHEDE (ANP) - Pieter Omtzigt, leider van Nieuw Sociaal Contract, vindt het "hard, pijnlijk en lezenswaardig" dat onderzoekers van de Universiteit Twente concluderen dat de opslag van zogenoemd licht consumentenvuurwerk veel gevaarlijker is dan tot nu toe werd gedacht. Hun rapport laat volgens Omtzigt "pijnlijk zien dat het niet volledig en onafhankelijk zijn bij onderzoeken leidt tot grote nieuwe ongelukken".

13 uur geleden