Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ADP: gemiddeld een tientje extra op de loonstrookjes dit jaar

ADP: gemiddeld een tientje extra op de loonstrookjes dit jaar

CAPELLE A/D IJSSEL (ANP) - Werknemers gaan er dit jaar gemiddeld een tientje per maand op vooruit, maar dat geldt niet voor alle werkenden. Parttimers en jongeren onder de 21 jaar moeten juist een paar euro's per maand inleveren, blijkt uit berekeningen van loonstrookjesverwerker ADP.

Een werknemer met een minimumloon van 1725 euro bruto krijgt er maandelijks 19 euro meer bij dan vorig jaar. Werknemers met een modaal inkomen van 2932 euro bruto houden 9 euro meer over. Mensen in loondienst die twee keer modaal verdienen, zo'n 5864 euro bruto per maand, gaan er bijna 25 euro per maand op vooruit.

De lichte stijging in het nettoloon komt door een lager belastingtarief in de eerste schijf (inkomen tot 35.472 euro) en hogere heffingskortingen. Ook is er een stijging van het wettelijk minimumloon, dat dit jaar met een paar tientjes verhoogd is.

Arbeidskorting

Werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon, zoals mensen in deeltijd en jongeren onder de 21 jaar, krijgen dit jaar minder arbeidskorting en houden dus minder over per maand. In vergelijking met vorig jaar moet iemand met een deeltijd-brutoloon van 1700 euro per maand zo'n 3 euro inleveren.

In bijna alle sectoren gaan werkenden erop vooruit. Modale inkomens in de bouw komen er het beste vanaf, gevolgd door metaal en techniek, overheid, transport en zorg. Er zijn wel wat kleine verschillen tussen sectoren en dat komt door gewijzigde pensioenpremies. De overheid valt daarbij op, omdat de pensioenpremie daar daalt.

Thuiswerkvergoeding

Waar gepensioneerden vorig jaar achterbleven, gaan ze er dit jaar op vooruit. Dat komt door een verhoging van de AOW-uitkeringen, lagere belastingen en een lagere bijdrage voor de zorgverzekeringswet (Zvw). Een aanvullend pensioen van 500 euro per maand stijgt dit jaar met 1,33 euro. Een aanvullend pensioen van 2500 euro per maand kan rekenen op een stijging van 7 euro per maand. Voor een alleenstaande stijgt de AOW met 18 euro, gehuwden krijgen 13 euro per persoon.

Werkgevers mogen voor het thuiswerken vanwege corona dit jaar een onbelaste vergoeding van 2 euro per dag geven aan hun personeel. Werknemers kunnen zo gecompenseerd worden voor extra uitgaven aan bijvoorbeeld stroom, verwarming, koffie en toiletpapier.

De thuiswerkvergoeding is evenwel niet zaligmakend en dus moeten werknemers zich niet rijk rekenen, zegt ADP. Sinds begin dit jaar hoeven werkgevers geen vaste reiskostenvergoeding meer te geven, maar alleen de daadwerkelijk gemaakte reiskosten te vergoeden. De thuiswerkvergoeding compenseert volgens ADP het wegvallen van deze reiskostenvergoeding veelal niet. Dat komt ook omdat de inflatie gestegen is en de lichte nettoloonstijgingen de stijgende kosten voor levensonderhoud niet zullen compenseren.

Meer uit Financieel

Amerikaanse beurswaakhond klaagt ook cryptobeurs Coinbase aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Het nieuws komt een dag nadat de SEC cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.

19 minuten geleden
Vakbonden tevreden met loonbod nieuwe cao supermarktpersoneel

UTRECHT (ANP) - Als het aan supermarktwerkgevers ligt, krijgen medewerkers vanaf september 10 procent meer salaris. Dat is het loonbod dat werkgeversorganisaties voor de levensmiddelendetailhandel Vakcentrum en de VGL aan vakbonden hebben gedaan. FNV en CNV zijn tevreden en gaan het bod nu voorleggen aan hun leden.

1 uur geleden
Shell wil af van energieleverancier voor Nederlandse huishoudens

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell zoekt een koper voor een onderdeel dat huishoudens in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland van gas en licht voorziet. Nog geen twee jaar geleden kondigde het olie- en gasconcern aan de Nederlandse markt te betreden voor energielevering aan particulieren. Maar nu blijkt het te lastig om voldoende winst te behalen met die activiteiten.

1 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout aangehouden voor dividendstripping

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout is dinsdag aangehouden in een onderzoek van de FIOD. Hij wordt verdacht van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen, waardoor de belastingdienst ruim 4 miljoen euro onterecht zou hebben uitbetaald. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur, meldt het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Sterke afname Duitse export plastic afval in afgelopen 10 jaar

WIESBADEN (ANP/DPA) - De export van plastic afval door Duitsland is in de afgelopen tien jaar sterk gedaald. Dat heeft volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis onder meer te maken met striktere regels in Aziatische landen als het gaat om de import van plastic afval uit andere landen voor verwerking.

1 uur geleden
Ryanair schrapt 400 vluchten om staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/RTR) - Ryanair heeft vierhonderd vluchten geannuleerd vanwege stakingen door luchtverkeersleiders in Frankrijk. De meeste van deze vluchten gingen naar of kwamen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italiƫ en Spanje. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op Twitter.

2 uur geleden
Expert: materialentekort bedreigt waterstofproductie Europa

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Een tekort aan grondstoffen en materialen die nodig zijn voor de productie van waterstof moet op korte termijn worden aangepakt. Anders kan het ertoe leiden dat waterstof in Europa te duur wordt om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie, zegt onderzoekscentrum ZSW.

2 uur geleden