Adoptiesysteem deugt niet, maar de Kamer wil er nog niet vanaf
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil nog niet direct af van interlandelijke adoptie. Verschillende partijen lijken vooral te willen kijken of het systeem beter kan, ook na het snoeiharde rapport van deze week.
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) maakte maandag bekend dat de adoptie van kinderen uit het buitenland per direct wordt opgeschort. Daardoor worden 450 lopende adoptiedossiers niet afgerond. Aanleiding is het rapport van de commissie-Joustra, die "structureel ernstige misstanden" in het Nederlandse adoptiesysteem beschreef. De Kamer ging donderdag in gesprek met de leden van de commissie.
De commissie keek naar de periode van 1967 tot 1998. Verschillende Kamerleden stelden donderdag dat er na die tijd veel is verbeterd aan het Nederlandse adoptiesysteem. In 1995 trad het Haags Adoptieverdrag in werking, dat kinderen beter moet beschermen tegen illegale adopties.
Financiële prikkels
Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA): "Veel mensen denken: er is veel verbeterd, we hebben meer toezicht. Waarom toch deze volledige stilstand?" Vera Bergkamp (D66) wilde weten of misstanden die tegenwoordig nog aan het licht komen niet uit een tijdperk stammen dat landen het Adoptieverdrag nog niet hadden ondertekend.
Volgens onderzoeker Beatrice de Graaf zijn de probleem fundamenteler en ook na ingang van het verdrag niet opgelost, omdat het systeem gestuurd wordt door financiële prikkels bij bemiddelaars en advocaten. Dat zorgt ervoor dat niet de kinderen, maar de wensen van adoptieouders centraal staan. Zij drijven de markt voor adoptiekinderen aan. De kinderen, vaak nog erg jong, hebben zelf geen stem in het proces en ook adoptiemoeders wordt de mond gesnoerd, aldus De Graaf.
Overgangsperiode
GroenLinks-Kamerlid Niels van den Berge vroeg zich toch af of een volledige adoptiestop wel gerechtvaardigd is als grove misstanden zoals kinderhandel in sommige landen helemaal niet voorkomen. Ook Gidi Markuszower (PVV) wilde weten of er geen onderscheid tussen landen kan worden gemaakt. Áls Nederland bovendien een definitieve adoptiestop wil, moet er dan niet een overgangsperiode komen waarin wensouders nog de kans krijgen een kind te adopteren, aldus Attje Kuiken (PvdA).
"Adoptie is een maatregel ter bescherming van het kind", bleef De Graaf benadrukken. En uit onderzoek blijkt dat het voor een kind het beste is om in eigen land te blijven. Als een land zo'n kind echt niet kan opvangen, zou de overheid zélf andere landen om hulp moeten vragen. "Waarom is er dan toch een markt ontstaan die drijft op financiële prikkels? En waarom zou je zo'n systeem in stand willen houden?"
Een definitief oordeel over interlandelijke adoptie is aan een volgend kabinet.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De mogelijke nieuwe poging om een aanslag te plegen op Donald Trump baart het kabinet zorgen. "Zorgelijk dat het een tweede keer kan gebeuren", zegt staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie over de arrestatie van een zwaarbewapende man die het op de Amerikaanse oud-president zou hebben voorzien. "Vreselijk."
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Ministers en staatssecretarissen in het kabinet-Schoof geven weinig openheid van zaken over de afspraken in hun agenda met bijvoorbeeld lobbyisten, stellen onderzoekers van de Open State Foundation. Afspraken komen lang niet altijd in de openbare agenda's van de bewindslieden terecht. Als dat wel gebeurt, is de informatie vaak niet compleet. Zes kabinetsleden, onder wie minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houden zelfs helemaal niets bij.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is ingenomen met het regeerprogramma dat het kabinet vrijdag heeft gepresenteerd "Mooi wark", oordeelt ze op X, met een bekende Oost-Nederlandse blijk van goedkeuring.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De politie mag meer informatie gaan verzamelen over actievoerders die de orde willen verstoren, als het aan het kabinet ligt. Ook komt er extra geld voor de Mobiele Eenheid. Wat er verder mogelijk is om hinder door demonstranten te kunnen aanpakken, zoals justitieminister David van Weel wil, moet nog worden onderzocht.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - DENK-leider Stephan van Baarle leest in het regeerprogramma een "agenda van wantrouwen", zegt hij voor de camera van de NOS. "Het regeerprogramma toont aan dat dit een extreemrechts en asociaal kabinet is." Mensen in Nederland krijgen er volgens hem te weinig bij, en de armoede blijft in stand, terwijl het kabinet volgens Van Baarle het grootkapitaal spekt.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De orthodox-christelijke SGP is ontstemd over de keus die het kabinet maakt als het gaat om Israël en boeren. "Ik maak me zorgen over de pijnlijke keuzes die gemaakt worden in de agrarische sector. Daarnaast vind ik de afgezwakte Israël-paragraaf bepaald geen verbetering", zegt partijleider Chris Stoffer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - "Snel leveren." Dat is de oproep van Joost Eerdmans, partijleider en het enige Tweede Kamerlid van JA21. Zijn partij is blij met het regeerprogramma, dat volgens hem een goede basis biedt om "20 jaar achterstand op het migratie- en integratiebeleid om te buigen". Eerdmans belooft de uitwerking kritisch te volgen.
2 dagen geleden