Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Administratieve druk ondermijnt kwaliteit rapportages UWV-artsen

Administratieve druk ondermijnt kwaliteit rapportages UWV-artsen

AMSTERDAM (ANP) - De rapportages van de arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen bij uitkeringsinstantie UWV laten te wensen over door onder meer de administratieve druk die er op artsen ligt. Tijdens controles is de conclusie daarom vaak dat de arts in het dossier niet goed genoeg heeft onderbouwd hoe hij tot die beoordeling is gekomen. Maar dat zegt niets over de kwaliteit of de juistheid van de beoordeling, zegt een woordvoerder van het UWV na berichtgeving van het Algemeen Dagblad.

Iemand die ziek is en een uitkering wil, kan aankloppen bij het UWV. Een verzekeringsarts bepaalt en beoordeelt wat iemand nog wel kan verrichten en stelt daar vervolgens een rapportage over op. Tijdens een controle wordt gekeken of de onderbouwing in de rapportage van een verzekeringsarts navolgbaar is, maar onder meer door administratieve druk lukt het verzekeringsartsen vaak niet om die rapportages goed bij te houden, licht de woordvoerder toe.

"We hebben gezegd: dat moet anders", stelt de woordvoerder over die bij te houden administratie. De uitkeringsinstantie is bij zichzelf nagegaan of de richtlijnen voor de administratieve druk niet te strikt zijn. "We zien nu in nieuwe evaluaties dat het beter gaat."

Steekproeven

Volgens het AD controleerde het UWV in 2023 met een steekproef 293 dossiers, waarin onder meer getoetst werd hoeveel uren mensen nog kunnen werken. In meer dan de helft van de gevallen gaat dit niet goed, constateerde de krant op interne stukken. Dat zou onder meer komen omdat niet bekend is of er goed onderzoek is gedaan door de verzekeringsarts en medische gegevens niet volledig zijn opgevraagd. Het AD stelt dat de meeste fouten gemaakt worden bij telefonische spreekuren en bij mensen met psychische stoornissen.

De woordvoerder erkent dat er weleens fouten worden gemaakt, maar kan geen aantallen noemen. Mensen die vinden dat ze onjuist beoordeeld zijn, kunnen bezwaar aantekenen, legt de woordvoerder uit.

Vierogenprincipe

Ook doet het UWV er naar eigen zeggen van alles aan om de kwaliteit te waarborgen, door "in veel gevallen" een vierogenprincipe te hanteren en complexe zaken door verschillende artsen te laten beoordelen. "Op die manier willen we voorkomen dat er fouten worden gemaakt."

Meer uit Financieel

Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

2 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

4 uur geleden
Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

19 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

20 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

21 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

22 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

1 dag geleden