Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ademtest corona tijdelijk niet meer gebruikt in teststraten A'dam

Ademtest corona tijdelijk niet meer gebruikt in teststraten A'dam

AMSTERDAM (ANP) - Ademtesten om corona te detecteren worden tijdelijk niet meer gebruikt op GGD-locaties in Amsterdam. Een woordvoerder van de GGD GHOR bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

Er zijn verschillen opgetreden tussen uitslagen via ademtesten en via PCR-testen en dat moet nader worden onderzocht.

Volgens RTL Nieuws worden coronablaastesten sinds 29 januari officieel gebruikt op twee testlocaties in Amsterdam: het Buikslotermeerplein en de RAI. Dat kon nadat het OMT een positief advies had gegeven over het gebruik van de ademtest.

Een woordvoerder van de GGD Amsterdam zegt tegen RTL Nieuws dat afgelopen week is gebleken dat enkele personen na een negatieve ademtest kort daarop bij een PCR-test toch een positieve uitslag kregen. Dat zou komen doordat de ademtest verkeerd is afgenomen.

Voorbereidingen voor de invoering van de blaastest in andere GGD-locaties in Amsterdam en Venray zouden zijn stilgelegd.

Het is nog steeds de bedoeling dat de ademtest op een later moment landelijk wordt ingezet, zegt de woordvoerster van GGD GHOR. "Als we de test breed landelijk in willen zetten, willen we er zeker van zijn dat we deze test ook zorgvuldig kunnen implementeren."

De ademtest is een alternatief voor de test waarbij je een wattenstaafje diep in je neus krijgt. Je moet in een apparaat blazen en krijgt direct een uitslag. De bedoeling van de sneltesten was dat bezoekers met een negatieve uitslag direct naar huis konden. Mensen met een positieve uitslag werden aanvullend getest.

Meer uit Binnenland

Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.

4 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.

5 uur geleden
Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag. Daar werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek dat de Universiteit Leiden heeft uitgevoerd naar het slavernijverleden in het gewest Holland en het latere Zuid-Holland.

5 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

6 uur geleden
Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

8 uur geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

8 uur geleden
Vrouw bevalt op A12 bij Harmelen

HARMELEN (ANP) - Op de A12 bij Harmelen (Utrecht) is donderdag een vrouw bevallen van een meisje. Daardoor was de snelweg enige tijd dicht en moest het verkeer rekening houden met vertraging, zo meldde Rijkswaterstaat.

8 uur geleden