Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adema moet Kamer opheldering geven in debat over mestregels

Adema moet Kamer opheldering geven in debat over mestregels

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Piet Adema heeft wat de Tweede Kamer betreft heel wat uit te leggen in een debat woensdag waarin de Europese mestregels centraal staan. Eind vorige week kwam Adema met het nieuws dat maatregelen om mestvervuiling van sloten en vaarten tegen te gaan vanaf 1 maart al moeten ingaan. Brussel neemt geen genoegen met het overgangsjaar dat het kabinet had voorgesteld.

Adema kwam eind vorige week halsoverkop terug van het beroemde landbouwcongres in Berlijn om in de ministerraad te praten over de Brusselse reprimande. Inmiddels is duidelijk dat zijn ministerie in december al wist van de houding van de Europese Commissie.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot stelt vast dat Adema "de randjes heeft opgezocht", met instemming van een Kamermeerderheid. Hij noemt het "keurig" dat de minister die fout herstelt en ook erkent dat hij de Kamer beter had moeten informeren. Maar hij heeft nog wel vragen. Zo wil hij zeker weten dat die bij de uitvoering van de strengere mestregels die nu halsoverkop worden ingevoerd, niet alsnog naar nieuwe "geitenpaadjes" wordt gezocht.

'Valse hoop'

Adema "heeft wat uit te leggen over het proces", zegt ook CDA'er Derk Boswijk. "Maar inhoudelijk heeft hij precies gedaan wat de Kamer van hem vroeg." De uitkomst is "waardeloos" volgens de christendemocraat, maar de bewindsman heeft juist geprobeerd om ruimte te zoeken voor boeren die hun gewassen al hadden gezaaid toen het besluit werd bekendgemaakt. Teruggaan naar Brussel heeft volgens hem geen zin, de Europese Commissie laat duidelijk weten "geen enkele ruimte" te zien.

Ook Thom van Campen (VVD) baalt van de uitkomst en van de "valse hoop" die aan boeren is gegeven. Het vertrouwen van agrariërs in de overheid is "opnieuw geschaad" en dat is volgens de liberaal "dieptriest". Net als Boswijk waardeert Van Campen dat Adema de strengere regels op een voor boeren behapbare manier wilde invoeren. Maar dat had wat hem betreft nooit ten koste mogen gaan van de uitzondering op de mestregels die de komende jaren nog zou gelden.

'Eigengereidheid'

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vindt dat Adema met excuses moet komen. "Aan de Kamer én aan de boeren". "Hij heeft een fout gemaakt", en had de Kamer eerder moeten informeren. Bromet wil weten hoe dit is verlopen. Ze vreest dat er sprake is van "een soort eigengereidheid en kop-in-het-zand-stekerij" bij het kabinet, dat juist al langer wordt gewaarschuwd door de Europese Commissie als het om het landbouwdossier gaat.

PvdA'er Joris Thijssen is dat met haar eens. "Dit lijkt nergens op", zegt de sociaaldemocraat. Hij wil ook dat Adema kleur bekent, en ook tegen boeren duidelijk maakt "dat dit landbouwsysteem niet langer werkt". Tijdrekken kan niet meer, en dat moet het kabinet ook uitstralen, vindt Thijssen.

Een maand

Als het aan SGP-Kamerlid Roelof Bisschop ligt, zou het kabinet juist in Brussel met zijn vuist op tafel moeten slaan. Ook Bisschop wil weten of de Kamer juist is geïnformeerd. "De brief is onverklaarbaar een maand blijven liggen." Het gereformeerde Kamerlid kan de acties van de Europese Commissie niet waarderen, en wil dat het Europese Hof van Justitie zich daarover buigt.

Meer uit Politiek

Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

3 uur geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

9 uur geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

11 uur geleden
Van Gennip blij dat coalitie door wil met hervorming kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is "ontzettend blij" dat het nieuwe kabinet in wording verder wil met haar plannen voor hervorming van de kinderopvang. Dat is "heel goed voor alle ouders in Nederland", vindt zij, al is nog onzeker hoeveel ouders straks nog zelf moeten betalen.

12 uur geleden
Minister Helder 'enorm teleurgesteld' dat Brazilië WK mag houden

DEN HAAG (ANP) - Conny Helder baalt dat niet Nederland, België en Duitsland maar Brazilië het WK vrouwenvoetbal in 2027 mag houden. "Ik ben enorm teleurgesteld. Dat was een zwaar bericht vanochtend", zei ze vrijdag tegen parlementaire journalisten.

14 uur geleden
Boeren krijgen onder nieuwe coalitie minder geld, zegt Adema

DEN HAAG (ANP) - De beoogde coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB zet juist minder geld voor boeren opzij dan het huidige kabinet van plan was, zegt demissionair landbouwminister Piet Adema.

14 uur geleden
Jetten ziet klimaatdoelen onder nieuwe coalitie uit beeld raken

DEN HAAG (ANP) - De klimaatdoelen raken uit beeld met het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB, zegt demissionair klimaatminister Rob Jetten. "Er wordt beknibbeld op het klimaatgeld. Een eerlijke prijs op vervuiling door bedrijven wordt weer teruggedraaid. En je stopt dus met het helpen van mensen thuis om te isoleren en de energierekening naar beneden te krijgen."

14 uur geleden