Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adema: meer toezicht slachthuizen tegen structurele misstanden

Adema: meer toezicht slachthuizen tegen structurele misstanden

DEN HAAG (ANP) - Slachthuizen komen onder verscherpt toezicht te staan, omdat er sprake is van "structurele dierenmishandeling" in de sector. Het gaat hier niet om incidenten, zei minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de Tweede Kamer, die zich tevreden toonde over de stappen.

De bewindsman sprak met de Kamer over de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) die toezicht houdt op de slachthuizen. Er gaat nog "te veel fout" in de sector, aldus de bewindsman. Hij wil bij misstanden kunnen "doorpakken", al wees hij er ook op dat het bij de meeste slachthuizen goed gaat.

Adema wil onder meer verplicht cameratoezicht (ook in verzamelcentra voor levend vee) en misstanden strenger bestraffen. Ook wil hij een verbod op het gebruik van stroomstootwapens. Verder wordt het vanaf september mogelijk om bedrijven die drie keer ernstige overtredingen plegen, te sluiten. Daar had de Kamer om gevraagd.

Complimenten

"Complimenten voor de maatregelen", zei Sandra Beckerman (SP). Maar ze vroeg zich wel af of het pakket maatregelen voldoende is om een eind te maken aan de misstanden. Het is "heel goed dat de minister een streep trekt", vindt Eva Akerboom van de Partij voor de Dieren, maar ze vindt het wel lang duren voor het zover is.

Vorige week meldde de NVWA nog dat slachthuizen nog vaak de fout ingaan. In de eerste zes maanden van vorig jaar stelde de NVWA in totaal 5700 tekortkomingen vast. Daarvan gingen er meer dan 1400 over dierenwelzijn. Er zijn 23 grote slachthuizen voor rood vlees (varkens, runderen, kalveren, schapen, geiten en paarden) en 16 voor pluimvee.

Werkcultuur

Er waren nog wel vragen over de werkcultuur bij de NVWA. Klokkenluiders binnen de NVWA verklaarden begin vorige maand tegen actualiteitenprogramma EenVandaag dat dierenartsen en inspecteurs van de dienst die willen optreden tegen dierenmishandeling, zich voelen tegengewerkt.

Volgens Adema gebeurt er veel om de organisatie te verbeteren, maar is het "nog niet goed". Het verbeteren van de werkcultuur heeft de volle aandacht van de leiding, benadrukte hij. Daarover wordt gesproken tussen leiding en medewerkers. Daarbij is ook professionele ondersteuning ingezet.

Meer uit Politiek

D66, VVD en NSC: vaker verplicht museumbezoek na antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Iemand die zich schuldig maakt aan Jodenhaat, moet verplicht worden om het Nationaal Holocaustmuseum te bezoeken, vinden VVD, NSC en D66. Dit mag al, maar de partijen zien "dat dit in de praktijk zelden wordt opgelegd". Het kabinet moet er samen met betrokkenen voor zorgen dat de belemmeringen worden weggenomen, zodat zo'n verplicht bezoek vaker wordt opgelegd.

2 uur geleden
Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

15 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

20 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

21 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

21 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

22 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israƫl wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

23 uur geleden