
Adema legt kritiek Kamer naast zich neer over standpunt glyfosaat
DEN HAAG (ANP) - Ondanks stevige kritiek van de Tweede Kamer blijft landbouwminister Piet Adema bij zijn besluit om zich van stemming te onthouden over verlenging van onkruidverdelger glyfosaat. Vrijdag stemmen de EU-landen daarover. Zowel voor- als tegenstanders van verlenging in de Kamer vinden het niet alleen teleurstellend, maar ook onbegrijpelijk dat Adema geen duidelijke keuze maakt.
Adema betoogde in het Kamerdebat over gewasbescherming dat het kabinet de balans heeft gezocht tussen de zorgen die er leven over gezondheidsschade voor mens en milieu aan de ene kant, en de adviezen van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) aan de andere kant.
Er zijn sterke wetenschappelijke aanwijzingen dat glyfosaat ernstige gezondheidsschade kan veroorzaken, zoals de ziekte van Parkinson, erkende Adema. Daarom wil het kabinet aanvullend onderzoek. "Als er wetenschappelijk wordt aangetoond dat er een verband is tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddel glyfosaat en Parkinson, dan moeten we dat zo snel mogelijk uit de handel halen. Óók in het belang van de boeren."
Onbegrip voorstanders
Maar vooralsnog houdt het kabinet vast aan de adviezen van het Ctgb en EFSA, waar het kabinet "grote waarde" aan hecht, zei Adema. Na herbeoordeling zijn door het Ctgb geen onaanvaardbare risico' s voor mens, dier en milieu geconstateerd, zei Adema. Het college heeft recent geconcludeerd dat verlenging mogelijk is.
Voorstanders van verlenging van het gebruik met tien jaar - zoals VVD, CDA, BBB en SGP - vinden dat het kabinet hiermee voldoende in handen heeft om volmondig in te stemmen met die verlenging. Deze voorstanders, een minderheid in de Kamer, snappen dan ook niet waarom Adema kiest voor stemonthouding.
Aanwijzingen gezondheidsschade
Tegenstanders snappen juist niet dat Adema niet tégen verlenging gaat stemmen, gezien de sterke wetenschappelijke aanwijzingen voor gezondheidsschade.
Adema was niet te vermurwen. "Het is knap dat de minister iedereen in de Kamer ontevreden achterlaat", zei Laura Bromet (GroenLinks-PvdA).
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
22 uur geledenLONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
1 dag geleden