
Adema: landbouwakkoord klapte na een misverstand
DEN HAAG (ANP) - Dat het landbouwakkoord vorige week dinsdag klapte, kwam grotendeels door een misverstand, heeft landbouwminister Piet Adema tijdens een debat in de Tweede Kamer gezegd. Er bestonden verschillende ideeën over het "huiswerk". Ook hielp het niet dat minister-president Mark Rutte op het moment van klappen niet aanwezig was, aldus Adema.
Landbouworganisatie LTO had gewild dat het ministerie voor het overleg nog met een uitgewerkte reactie op hun 'achtpuntenplan' zou komen. Tijdens het overleg zouden de partijen daar verder over praten. Maar dat was niet zo begrepen door het departement. "Daar was een misverstand over. Ik was me niet bewust dat wij dat van tevoren zouden aanleveren."
Na een openingswoord van Adema, kwam LTO-voorzitter Sjaak van der Tak met de aankondiging: "Ik heb een vervelende mededeling voor je. Ik stop met het landbouwakkoord." Dat Adema tijdens het overleg alsnog zou reageren op de plannen van LTO, mocht voor de landbouworganisatie niet meer baten.
Rust bewaren
De minister had nog voorgesteld om het gesprek te schorsen en later verder te gaan. "Kunnen we nog 24 of 48 uur de rust bewaren?" had Adema zich afgevraagd. Maar schorsen en later verder praten, "dat wilde men niet meer".
De donderdag na het overleg stond al een ontmoeting gepland waar Rutte bij had moeten zitten. Hij was ook aanwezig bij eerdere gesprekken. Volgens Adema had het weglopen van LTO "er ook een klein beetje mee te maken dat de minister-president er niet bij was".
Nadat het laatste overleg was geklapt, zei Van der Tak tegen de aanwezige pers dat er geen vertrouwen meer was, zonder dat verder uit te leggen. De LTO schreef op haar website dat er steeds meer goede intenties waren bij het kabinet, "maar van intenties kan een boer niet leven".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden moeten amendementen laten nakijken op de gevolgen en de uitvoerbaarheid, stelt de Raad van State in een advies. Nu worden de voorstellen voor een wetswijziging vaak snel gemaakt en ingediend tijdens debatten, wat volgens de raad ten koste kan gaan van de kwaliteit.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "De grootsheid van paus Franciscus schuilde in zijn eenvoud en medemenselijkheid", schrijft minister-president Dick Schoof op X na de uitvaart van de paus. "Die levensinstelling was ook vandaag bij zijn uitvaart duidelijk te zien en te horen."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt geen geld uit om de stijging van de prijskaartjes bij de NS volgend jaar te dempen. Dat heeft ov-staatssecretaris Chris Jansen gemeld aan de Tweede Kamer. Mogelijk worden ritten op rustige trajecten geschrapt.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Nicolien van Vroonhoven ziet zichzelf wel lijsttrekker worden van NSC bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat heeft de opvolger van Pieter Omtzigt als fractievoorzitter en politiek leider van de regeringspartij gezegd in het televisieprogramma Bar Laat.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het geld dat asielzoekers onterecht hebben gekregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor taxiritten moet worden teruggevorderd als het aan asielminister Marjolein Faber (PVV) ligt. Maar ze wil eerst uitzoeken of en hoe dat mogelijk is en probeert de Tweede Kamer daarover voor de zomer te informeren, liet de bewindsvrouw weten tijdens een debat.
5 dagen geleden