Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adema komt met mestplannen: 'situatie buitengewoon urgent'

Adema komt met mestplannen: 'situatie buitengewoon urgent'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stuurt vrijdagmiddag maatregelen die het had willen nemen om de mestcrisis in Nederland tegen te gaan naar de Tweede Kamer. Demissionair landbouwminister Piet Adema werkte aan een brede uitkoopregeling voor boeren die willen stoppen, een norm waardoor boeren minder koeien per hectare gras hadden mogen hebben, en afroming van rechten om dieren te houden. Besluitvorming is aan de Tweede Kamer, maar de minister benadrukt dat de situatie in de landbouw "buitengewoon urgent" is.

Omdat de uitzonderingspositie vanuit Brussel voor het uitrijden van mest (derogatie) is weggevallen, dreigen boeren tienduizenden euro's per jaar extra kwijt te zijn aan afvoerkosten. Nederland raakte de uitzonderingspositie kwijt, omdat de EU vindt dat de Nederlandse overheid te weinig deed aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Een terugkeer van de derogatie ziet Adema niet gebeuren: "de Europese Commissie heeft mij duidelijk aangegeven hiervoor geen enkele ruimte te zien", schrijft hij aan de Kamer.

Voor veel boeren dreigt faillissement door de gestegen kosten voor het afvoeren van mest. Adema wil voor hen een brede stoppersregeling, zoals nu ook bestaat voor boeren die vanwege stikstof willen stoppen. Ook wil Adema de sector helpen minder eiwitrijk voer te gebruiken, wat leidt tot minder stikstof in de mest. Daarnaast werkte de minister aan een norm om het aantal koeien per hectare te beperken, wat zou neerkomen op een kleinere veestapel. Vooral in Limburg of Noord-Brabant zou dat pijn doen: daar is de hoeveelheid vee per hectare relatief hoog.

Verder zou het aantal rechten om fosfaat uit te mogen stoten worden verkleind. Deze maatregel zou ook gaan gelden voor de varkens- en pluimveesectoren. Voor boeren die eerder gebruik maakten van derogatie, zou het kabinet 80 miljoen euro extra uittrekken. Dat geld ondersteunt boeren die kosten moeten maken vanwege de wegvallende derogatie, en hun grasland willen behouden.

Een aantal maatregelen lekte eerder deze week al uit.

Meer uit Politiek

Justitieminister noemt aanval op Trump schok voor democratie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel noemt de aanval op de Republikeinse presidentskandidaat "schokkend". In eerste plaats voor Trump zelf en de andere slachtoffers van de schietpartij, "maar ook voor Amerika en voor iedere democratie".

18 minuten geleden
Minister Veldkamp van Buza noemt politiek geweld nooit acceptabel

DEN HAAG (ANP) - Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken, spreekt zijn afschuw uit over de aanslag op voormalig president Donald Trump. Op X schrijft hij: "Politiek geweld is nooit acceptabel. Mijn gedachten zijn bij hem en zijn familie."

24 minuten geleden
Omtzigt: aanslag op Trump is verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt, de leider van NSC, wenst Donald Trump sterkte bij het herstel na de schietpartij waardoor de presidentskandidaat gewond raakte aan zijn oor. Ook de gewonden en nabestaanden wenst hij via X sterkte. Hij schrijft: "De essentie van democratische politiek is dat conflicten zonder geweld, maar met verkiezingen uitgevochten worden."

1 uur geleden
Yeşilgöz spreekt van 'een klap voor elke democratie'

DEN HAAG (ANP) - "Wat een klap voor elke democratie, wat een nachtmerrie", schrijft VVD-leider Dilan Yeşilgöz op X. Ze wenst Amerika sterkte. "Gelukkig heeft Donald Trump deze brute aanslag overleefd. Ik leef mee met hem en de andere slachtoffers."

1 uur geleden
Timmermans wenst Trump sterkte: gelukkig slechts lichtgewond

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans, de leider van GroenLinks-PvdA, noemt de schietpartij op X "afschuwelijk, gelukkig is hij slechts licht gewond". "Wij wensen hem sterkte bij het herstel. Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden van de omstanders die bij de aanslag zijn gedood en gewond geraakt."

1 uur geleden
Wilders: beveiliging rechtse politici 'waar nodig' opschroeven

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Wilders stelt zondagochtend op X dat "wat in de VS is gebeurd" ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

1 uur geleden
Nederlandse politici betuigen steun aan Trump op X

DEN HAAG (ANP) - Verschillende politici hebben in de nacht van zaterdag op zondag hun steun aan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump uitgesproken, nadat hij werd beschoten tijdens een campagnebijeenkomst. Trump raakte gewond, maar maakt het verder goed. Ten minste twee personen, onder wie de schutter, kwamen om.

2 uur geleden