Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Adam Schiff voorgedragen als hoofdaanklager in proces tegen Trump

Adam Schiff voorgedragen als hoofdaanklager in proces tegen Trump

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft de Democratische parlementariër Adam Schiff voorgedragen als hoofdaanklager in het proces in de Senaat waar president Donald Trump voor machtsmisbruik en het tegenwerken van het Congres wordt berecht.

Er worden in totaal zeven hoofdaanklagers of 'impeachmentmanagers' ingeschakeld om twee aanklachten tegen Trump door de Senaat te laten behandelen. Ook Jerrold Nadler neemt een leidende positie in.

De twee aanklachten worden later op woensdag aan de Senaat gepresenteerd. De ceremonie waarmee de Democratische aanklagers uit het Huis de zaak voorleggen aan de Senaat met het verzoek de president te berechten en af te zetten, vindt naar verwachting woensdagavond onze tijd plaats. Voor die tijd stemt het Huis voor de 'impeachmentmanagers' die Pelosi heeft geselecteerd, die stemming lijkt een formaliteit.

67 senatoren nodig

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, verwacht dat het proces tegen de Republikeinse president Trump na een reeks formaliteiten dinsdag al kan beginnen. De Republikeinen inclusief McConnell die een meerderheid in de Senaat vormen, hopen dat Trump binnen twee weken wordt vrijgesproken.

Er zijn 67 van de honderd senatoren nodig om de president de laan uit te sturen. Dat aantal halen Trumps Democratische aanklagers lang niet volgens waarnemers. De rechtbankvoorzitter in dit derde impeachmentproces in de Amerikaanse geschiedenis is de voorzitter van het hooggerechtshof, John Roberts. Hij zal voor deze rol naar verwachting donderdag of vrijdag de eed afleggen.

Meer uit Buitenland

ICC: onderzoek naar oorlogsmisdaden Gaza en Israël intensiveren

DEN HAAG (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van het International Strafhof (ICC) zegt het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Israël en de Gazastrook "te intensiveren". Karim Khan heeft een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden om slachtoffers aan beide kanten te spreken.

25 minuten geleden
Hamas: 700 doden in Gaza in afgelopen 24 uur bij aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP/DPA) - In de afgelopen 24 uur zijn zevenhonderd Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook, stelt de Palestijnse beweging Hamas. De cijfers konden niet worden geverifieerd.

3 uur geleden
Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

4 uur geleden
Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

4 uur geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijdt zondag een beperkt aantal treinen. De situatie op de wegen is in die regio ook verbeterd ten opzichte van zaterdag.

6 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

7 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

8 uur geleden