Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acute fase van coronapandemie kan volgens WHO dit jaar over zijn

Acute fase van coronapandemie kan volgens WHO dit jaar over zijn

GENÈVE (ANP/DPA/RTR/AFP) - De acute fase van de wereldwijde coronapandemie kan dit jaar voorbij zijn als landen alle beschikbare instrumenten inzetten in de strijd tegen het virus. Volgens het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kan dat doel worden bereikt als de vaccinatiekloof tussen rijke en arme landen wordt gedicht en als er meer wordt getest. De wereld zal wel moeten leren leven met het virus.

"We kunnen een eind maken aan de Covid-19-gezondheidscrisis en we kunnen dat dit jaar doen", aldus van de WHO. De tekorten aan vaccins zijn weggewerkt en de uitdaging is nu om de prikken naar alle landen te verschepen en mensen te vaccineren, vertelde de WHO-voorman aan ministers van Volksgezondheid en andere functionarissen uit 34 landen.

Wel is er volgens hem haast geboden en waarschuwt hij voor de omikronvariant. Alleen als 70 procent van de bevolking van alle landen de komende maanden wordt gevaccineerd kan het virus een halt worden toegeroepen. In Afrika heeft 85 procent van de inwoners nog geen prik gekregen, aldus Tedros.

"Het is gevaarlijk aan te nemen dat omikron de laatste variant zal zijn en dat we aan het eind van de strijd zijn." De WHO kreeg afgelopen week iedere drie seconden honderd meldingen van nieuwe besmettingsgevallen binnen, aldus het WHO-hoofd. Iedere twaalf seconde kreeg de organisatie een melding van een sterfgeval. De WHO-teller van besmettingsgevallen staat sinds de nieuwe variant negen weken geleden werd ontdekt in Zuid-Afrika, op 80 miljoen. Dat zijn meer gevallen dan in heel 2020 bij elkaar.

Meer uit Buitenland

SNP kiest Humza Yousaf als nieuwe Schotse premier

EDINBURGH (ANP/RTR) - Humza Yousaf is de nieuwe premier van Schotland. Hij heeft de interne leiderschapsverkiezingen van de Schotse Nationale Partij (SNP) gewonnen en wordt daardoor automatisch de Eerste Minister, zoals de premier van Schotland wordt genoemd. Hij volgt Nicola Sturgeon op, die zes weken geleden verrassend opstapte.

23 minuten geleden
Alsnog zomertijd in verdeeld Libanon na verrassend uitstel

BEIROET (ANP/RTR) - Libanon gaat toch officieel over op de zomertijd na een verrassend uitstel. Waarnemend premier Najib Mikati maakte een ommezwaai. Deze moslim-politicus verschoof vorige week de invoering van de zomertijd naar 20 april als de islamitische vastenperiode ramadan afloopt, maar hij komt daar nu op terug. In heel Libanon wordt woensdagnacht alsnog de klok een uur vooruit gezet.

2 uur geleden
Comité aan de slag met complexe invulling klimaatschadefonds

NEW YORK (ANP) - Het internationale comité dat concrete voorstellen moet doen voor het op te richten fonds voor klimaatschade, is vanaf maandag voor het eerst bijeen. "Jullie zijn niet alleen hier om een fonds op te zetten, het gaat om iets veel groters: een reddingslijn voor kwetsbare mensen en plaatsen", gaf VN-klimaatchef Simon Stiell de leden mee bij de opening van de vergadering. Die wordt gehouden in het Egyptische Luxor.

2 uur geleden
Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

4 uur geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

6 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

8 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

8 uur geleden