Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acute fase van coronapandemie kan volgens WHO dit jaar over zijn

Acute fase van coronapandemie kan volgens WHO dit jaar over zijn

GENÈVE (ANP/DPA/RTR/AFP) - De acute fase van de wereldwijde coronapandemie kan dit jaar voorbij zijn als landen alle beschikbare instrumenten inzetten in de strijd tegen het virus. Volgens het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kan dat doel worden bereikt als de vaccinatiekloof tussen rijke en arme landen wordt gedicht en als er meer wordt getest. De wereld zal wel moeten leren leven met het virus.

"We kunnen een eind maken aan de Covid-19-gezondheidscrisis en we kunnen dat dit jaar doen", aldus van de WHO. De tekorten aan vaccins zijn weggewerkt en de uitdaging is nu om de prikken naar alle landen te verschepen en mensen te vaccineren, vertelde de WHO-voorman aan ministers van Volksgezondheid en andere functionarissen uit 34 landen.

Wel is er volgens hem haast geboden en waarschuwt hij voor de omikronvariant. Alleen als 70 procent van de bevolking van alle landen de komende maanden wordt gevaccineerd kan het virus een halt worden toegeroepen. In Afrika heeft 85 procent van de inwoners nog geen prik gekregen, aldus Tedros.

"Het is gevaarlijk aan te nemen dat omikron de laatste variant zal zijn en dat we aan het eind van de strijd zijn." De WHO kreeg afgelopen week iedere drie seconden honderd meldingen van nieuwe besmettingsgevallen binnen, aldus het WHO-hoofd. Iedere twaalf seconde kreeg de organisatie een melding van een sterfgeval. De WHO-teller van besmettingsgevallen staat sinds de nieuwe variant negen weken geleden werd ontdekt in Zuid-Afrika, op 80 miljoen. Dat zijn meer gevallen dan in heel 2020 bij elkaar.

Meer uit Buitenland

Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

1 uur geleden
China schroeft defensiebudget verder op en mikt op 5 procent groei

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering gaat zijn defensiebudget dit jaar met 7,2 procent opschroeven. Ook mikt Beijing op een economische groei van 5 procent. Dat heeft de regerende communistische partij bekendgemaakt bij de start van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres dinsdag.

1 uur geleden
Super Tuesday laatste kans voor Haley om het Trump lastig te maken

WASHINGTON (ANP) - Het is 'Super Tuesday' in de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. Amerikanen uit vijftien staten en een overzees gebied mogen dinsdag naar de stembus voor de voorverkiezingen, die dit jaar bij beide partijen nog weinig spanning hebben opgeleverd. Dinsdag wordt gezien als de laatste kans voor de Republikein Nikki Haley om het partijgenoot Donald Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie.

1 uur geleden
EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

4 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

8 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

8 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

9 uur geleden