Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Activisten verstoren jaarvergadering Shell, mensen weggesleept

Activisten verstoren jaarvergadering Shell, mensen weggesleept

LONDEN (ANP) - Activisten hebben het begin van de jaarvergadering van Shell in Londen verstoord. Nadat tientallen van hen bijna een uur lang om de beurt anti-Shell-leuzen hadden geroepen, probeerde een nieuwe groep het podium met bestuursleden van het olie- en gasconcern te bestormen. De sfeer werd even grimmig en beveiligers hielden hen tegen, om ze vervolgens met veel kracht weg te voeren.

"Dit gaat duidelijk veel verder dan wat we eerder hebben gezien", zei voorzitter Andrew Mackenzie over de activisten die op hem afrenden.

De actie begon met geroep door een enkeling. "Welkom in de hel", riep een boze aandeelhouder aan begin van de bijeenkomst. "Ik weiger jullie hel op aarde te accepteren", vervolgde hij, waarna hij de woorden "Shell" en "hel" scandeerde. "Houden jullie van natuur, en houden jullie van wilde dieren? Want jullie vermoorden die", klonk het betoog.

Minutenlang gezang

Na enkele minuten probeerde voorzitter Andrew Mackenzie de tirade af te kappen. Vervolgens stond een groep van zo'n vijftien mensen op en begon te zingen: "Go to hell Shell, and don't you come back no more", op de melodie van het nummer Hit the Road Jack. Na minutenlang gezang droegen beveiligers de zangers de zaal uit.

Daarna stonden in verschillende hoeken van de zaal activisten op om leuzen tegen Shell te schreeuwen, zoals "Shut down Shell" en "mensen gaan voor winst". Telkens als de voorzitter weer het woord wilde nemen, stond elders een andere activist op om het over te nemen. "Sorry dat het zolang duurt voor we kunnen beginnen", zei Mackenzie geregeld, die uitlegde dat voor de veiligheid van de aanwezigen juist veel toegangscontroles waren ingesteld.

Veel kritiek

Telkens stond elders iemand anders op om leuzen te scanderen. De actie lijkt te zijn uitgevoerd door aanhangers van klimaatbeweging Extinction Rebellion, waarvan de naam ook enkele keren door de zaal werd geroepen.

Na ongeveer een uur waren de tientallen demonstranten uit de zaal gewerkt. Shell stelt het recht op vrije meningsuiting te respecteren, maar "deze demonstranten hebben opnieuw laten zien niet geïnteresseerd te zijn in constructieve gesprekken".

Ook toen de rust was teruggekeerd, kreeg Shell veel kritiek van aandeelhouders. Zo vonden veel van hen dat Shell meer kon investeren in schone energie en meer moest doen om de CO2-uitstoot op de korte termijn omlaag te brengen. Ook uitte een oud-werknemer zorgen over de veiligheid in Nigeria, waar olielekkages voor veel problemen zorgen.

Meer uit Financieel

Nederlandse export krimpt weer na korte opleving

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei met 4,3 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de uitvoer van machines, aardgas, aardolieproducten en transportmiddelen was lager dan een jaar eerder.

43 minuten geleden
Chinese economie groeit minder hard dan verwacht

BEIJING (ANP/AFP/RTR) - De economie van China is in het tweede kwartaal van 2024 minder hard gegroeid dan economen hadden verwacht. De op een na grootste economie van de wereld blijft kampen met een schuldencrisis in de vastgoedmarkt, een afzwakkende consumptie en vergrijzing van de bevolking. Ook de handelsspanningen met de Verenigde Staten en de Europese Unie, die de toegang van China tot belangrijke technologieën trachten te beperken en importtarieven heffen om hun markten te beschermen tegen goedkope, gesubsidieerde Chinese goederen, vertragen de groei.

52 minuten geleden
Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

15 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

18 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

20 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

22 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden