
Activisten verstoren jaarvergadering Shell, mensen weggesleept
LONDEN (ANP) - Activisten hebben het begin van de jaarvergadering van Shell in Londen verstoord. Nadat tientallen van hen bijna een uur lang om de beurt anti-Shell-leuzen hadden geroepen, probeerde een nieuwe groep het podium met bestuursleden van het olie- en gasconcern te bestormen. De sfeer werd even grimmig en beveiligers hielden hen tegen, om ze vervolgens met veel kracht weg te voeren.
"Dit gaat duidelijk veel verder dan wat we eerder hebben gezien", zei voorzitter Andrew Mackenzie over de activisten die op hem afrenden.
De actie begon met geroep door een enkeling. "Welkom in de hel", riep een boze aandeelhouder aan begin van de bijeenkomst. "Ik weiger jullie hel op aarde te accepteren", vervolgde hij, waarna hij de woorden "Shell" en "hel" scandeerde. "Houden jullie van natuur, en houden jullie van wilde dieren? Want jullie vermoorden die", klonk het betoog.
Minutenlang gezang
Na enkele minuten probeerde voorzitter Andrew Mackenzie de tirade af te kappen. Vervolgens stond een groep van zo'n vijftien mensen op en begon te zingen: "Go to hell Shell, and don't you come back no more", op de melodie van het nummer Hit the Road Jack. Na minutenlang gezang droegen beveiligers de zangers de zaal uit.
Daarna stonden in verschillende hoeken van de zaal activisten op om leuzen tegen Shell te schreeuwen, zoals "Shut down Shell" en "mensen gaan voor winst". Telkens als de voorzitter weer het woord wilde nemen, stond elders een andere activist op om het over te nemen. "Sorry dat het zolang duurt voor we kunnen beginnen", zei Mackenzie geregeld, die uitlegde dat voor de veiligheid van de aanwezigen juist veel toegangscontroles waren ingesteld.
Veel kritiek
Telkens stond elders iemand anders op om leuzen te scanderen. De actie lijkt te zijn uitgevoerd door aanhangers van klimaatbeweging Extinction Rebellion, waarvan de naam ook enkele keren door de zaal werd geroepen.
Na ongeveer een uur waren de tientallen demonstranten uit de zaal gewerkt. Shell stelt het recht op vrije meningsuiting te respecteren, maar "deze demonstranten hebben opnieuw laten zien niet geïnteresseerd te zijn in constructieve gesprekken".
Ook toen de rust was teruggekeerd, kreeg Shell veel kritiek van aandeelhouders. Zo vonden veel van hen dat Shell meer kon investeren in schone energie en meer moest doen om de CO2-uitstoot op de korte termijn omlaag te brengen. Ook uitte een oud-werknemer zorgen over de veiligheid in Nigeria, waar olielekkages voor veel problemen zorgen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag, na een nieuwe tariefaanval van Donald Trump op Canada. De Amerikaanse president wil vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent invoeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen. De handelsstrijd tussen de twee buurlanden lijkt daarmee weer op te laaien.
1 uur geledenHOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
1 uur geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
3 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
3 uur geleden