Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Activisten Greenpeace voeren actie op tijdelijk pand Tweede Kamer

Activisten Greenpeace voeren actie op tijdelijk pand Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Activisten van Greenpeace hebben het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag beklommen. Ze vragen met hun actie aandacht voor de natuurschade die wordt veroorzaakt door stikstof. De organisatie vindt dat de politiek daar snel meer actie tegen moet ondernemen. Gebeurt dat niet, dan zet Greenpeace een rechtszaak tegen de Staat door. "Ons geduld is op", zegt directeur Andy Palmen.

Rond de twintig actievoerders gingen dinsdagochtend vroeg met ladders naar boven om de boodschap van Greenpeace kracht bij te zetten. Een aantal activisten werd tegengehouden door de politie, die de hoofdingang van het gebouw bewaakt. De protestactie verloopt verder rustig. Rond 8.30 uur zaten de actievoerders nog op de daken bij de hoofdingang. De politie laat ze begaan, maar vliegt er wel overheen met een helikopter. "Ze willen vast laten zien dat ze er bovenop zitten", zegt Palmen. "Wij zitten er ook bovenop." Die tekst staat ook op een van de spandoeken die Greenpeace heeft opgehangen.

"Nederland schendt al jaren de Europese natuurbeschermingswetten door de extreem hoge uitstoot van stikstof die neerslaat in de natuur", motiveert de organisatie het protest. Greenpeace vindt dat er uiterlijk volgende week, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, duidelijkheid moet komen over de stikstofaanpak. "Onze natuur is gebaat bij zo snel mogelijk ingrijpen", aldus Palmen. Op de vraag hoe reëel hij een snelle doorbraak acht, zegt hij: "Ik geloof in onze democratie. De regering heeft het laten afweten, het is nu alle ballen op de Tweede Kamer." Over de afloop maakt hij zich wel zorgen. "Ik ben niet naïef."

Spandoek

Voor de glazen pui van het tijdelijke onderkomen van de Kamer hangt een groot spandoek met de tekst 'Bla bla bla, stikstofcrisisis... Politiek: pak NU de natuurcrisis aan'. 'Te veel stikstof is natuur weg', staat op een ander spandoek. Op het dak staan ook koepeltentjes. "Om te laten zien dat we zo lang blijven als mogelijk", zegt een woordvoerder.

In mei zette Greenpeace al een eerste stap in een juridische procedure tegen de overheid. In een zogeheten sommatie eiste de organisatie onder meer dat de stikstofuitstoot uiterlijk in 2025 moet zijn gehalveerd. Van de stikstofgevoelige natuurgebieden moet in dat jaar 74 procent voldoende zijn beschermd, vindt de milieuorganisatie. In de stikstofwet die vorig jaar werd aangenomen, staat dat dit percentage pas tien jaar later hoeft te worden bereikt, in 2035.

De Tweede Kamer is vanwege de grootscheepse renovatie van het Binnenhof de komende jaren gevestigd in het voormalige gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken, vlakbij het Centraal Station. De Kamerleden en medewerkers namen vorige week hun intrek in het pand, dat ook wel de 'Aponrots' of 'apenrots' wordt genoemd. Die bijnaam slaat op de architect van het gebouw, Dick Apon.

Meer uit Binnenland

Moeder Vlaardings pleegmeisje: zorgorganisaties aansprakelijk

DEN HAAG (ANP) - De William Schrikker Stichting en pleegzorgorganisatie Enver zijn aansprakelijk gesteld omdat ze de biologische moeder van het Vlaardingse pleegmeisje de kans hebben ontnomen als familie verder te leven. Dat is een schending van het recht op familieleven, bevestigt advocaat Frank Hamers berichtgeving van De Telegraaf.

2 uur geleden
Kapitein hulpschip Madleen maandag terug naar Nederland

TEL AVIV (ANP) - De Nederlander Mark van Rennes, de kapitein van een activistenschip dat naar de Gazastrook wilde varen, wordt maandag Israël uitgezet. Dat meldt de Arabisch-Israëlische mensenrechtenorganisatie Adalah. Van Rennes en twee andere vrijwilligers werden daar vastgehouden nadat ze waren opgepakt toen ze met het schip Madleen hulpgoederen wilden afleveren in Gaza.

6 uur geleden
BuZa: Nederlanders die weg willen uit Israël moeten over land

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders die Israël willen verlaten vanwege de raketaanvallen, moeten dat over land doen via Egypte of Jordanië. Vanaf daar kan de reis richting Europa worden vervolgd met het vliegtuig. In Israël is het luchtruim gesloten, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

7 uur geleden
Kindertransporten vanuit Kamp Vught herdacht

VUGHT (ANP) - Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught zijn zondagmiddag de kindertransporten van juni 1943 herdacht. Onder anderen Esther en Selma Huffener, kleindochters van oud-gevangene Lotty Huffener die haar zusje verloor, hielden samen een toespraak.

9 uur geleden
Deelnemers Rode Lijn-protest terug bij Malieveld

DEN HAAG (ANP) - De eerste deelnemers aan het Rode Lijn-protest in Den Haag hebben het Malieveld weer bereikt, ziet een ANP-verslaggever. De groep demonstranten liep zondagmiddag vanaf het Malieveld, waar eerst nog een podiumprogramma was, naar het Vredespaleis en terug. Het Malieveld is het eindpunt van het protest.

9 uur geleden
Voormalig directeur Rijksmuseum Henk van Os overleden

AMSTERDAM (ANP) - Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os is zaterdagavond in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat laat zijn familie weten. Van Os is 87 jaar geworden.

10 uur geleden
Organisatie: 150.000 deelnemers Rode Lijn-protest Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Aan het Rode Lijn-protest tegen het geweld in Gaza zondag in Den Haag doen 150.000 mensen mee, meldt de organisatie. In hoeverre het aantal van 150.000 deelnemers klopt, is lastig na te gaan. De politie spreekt zich tegenwoordig doorgaans niet meer uit over aantallen deelnemers van demonstraties.

11 uur geleden