
Activisten eisen dat Biden Modi openlijk berispt om mensenrechten
WASHINGTON (ANP/RTR) - Diverse Amerikaanse mensenrechtenorganisaties hebben van president Joe Biden geëist dat hij de Indiase premier Narendra Modi in het openbaar aanspreekt op de volgens hen slechte mensenrechtensituatie in India. Modi is voor een vierdaags staatsbezoek in de Verenigde Staten. In een verklaring riepen activisten en academici ook op tot hoorzittingen in het Amerikaanse Congres over het onderwerp.
"De schending van de rechten in India heeft nu een zodanige omvang bereikt dat Biden de kwestie in het openbaar aan de orde moet stellen", zei Angana Chatterji, een antropologe aan de Universiteit van Californië. "We kunnen niet wegkijken," zei Nadine Maenza van het International Religious Freedom Secretariat. "En dat kan de Amerikaanse regering ook niet."
De enige twee vrouwelijke moslims in het Amerikaanse Congres, de Democratische afgevaardigden Ilhan Omar en Rashida Tlaib, hebben al aangekondigd dat ze Modi's toespraak tot het parlement donderdag zullen boycotten. Dat deden ze onder verwijzing naar de schending van de rechten van Indiase dissidenten en minderheden, met name moslims.
Critici van de mensenrechtensituatie in India halen onder meer minder persvrijheid, beperkingen op religieuze rechten van minderheden en inbreuken op democratische rechten onder de regering-Modi aan. Ook wijzen ze op een burgerschapswet uit 2019 die het VN-mensenrechtenbureau omschreven heeft als "fundamenteel discriminerend" door moslimmigranten uit te sluiten.
De Indiase regering wijst de kritiek van de hand en zegt dat haar beleid gericht is op het welzijn van alle gemeenschappen en dat zij de wet op gelijke wijze handhaaft. Het Witte Huis zegt dat Biden zorgen over mensenrechten kan aanstippen, maar dat hij Modi niet de les zal lezen over de kwestie.
Meer uit Buitenland
GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas streeft naar garanties dat een nieuw, door de Verenigde Staten gesteund staakt-het-vurenvoorstel tot het einde van de Israëlische oorlog in Gaza leidt. Dat meldt een bron dicht bij de Palestijnse beweging.
3 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de geloofsbrieven van een nieuwe ambassadeur van Afghanistan geaccepteerd, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Daarmee is het het eerste land dat de Talibanregering van het land erkent.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de grote uitgavenwet van president Donald Trump aangenomen. 218 leden, allen Republikeinen, stemden voor. 212 Democraten stemden tegen, evenals twee Republikeinen. De stemming werd op de zender C-SPAN live uitgezonden.
4 uur geledenLONDEN (ANP) - De European Broadcasting Union (EBU) en zijn leden besluiten komende winter of Israël volgend jaar mee kan doen aan het Eurovisie Songfestival. Tijdens een vergadering in Londen werd de kwestie besproken, maar een definitief oordeel laat nog op zich wachten, zeggen bronnen tegen de Israëlische nieuwssite Ynet.
5 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de Amerikaanse president Donald Trump in een telefoongesprek gezegd dat Moskou niet zal afzien van zijn doelstellingen in Oekraïne, meldt het Kremlin. Wel is Rusland nog steeds geïnteresseerd in een "onderhandelde oplossing".
6 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - Jennifer Geerlings-Simons (71) wordt de nieuwe president van Suriname. Er zijn geen tegenkandidaten genomineerd voor de functie. De beoogde vicepresident, Gregory Rusland, is eveneens de enige kandidaat voor die functie. Parlementariërs hadden tot 17.00 uur Nederlandse tijd de gelegenheid om kandidaten te nomineren.
7 uur geledenMOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin houdt op dit moment een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump, meldt het Kremlin.
8 uur geleden