Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Activisten Antifa tegenover politie bij demo over transgenders

Activisten Antifa tegenover politie bij demo over transgenders

UTRECHT (ANP) - Tegendemonstranten van een bijeenkomst van de organisatie Let Women Speak staan zondagmiddag oog in oog met de politie, die hen de weg naar die samenkomst verhindert. Let Women Speak houdt een demonstratie met sprekers die onder meer kritiek uiten op de transgenderwet en vertellen over dat "mannen vrouwensport kapotmaken".

Zo'n honderd tegendemonstranten van Antifa zijn op de been. Veel van hen dragen gezichtsbedekking. Zij verwijten de leden van Let Women Speak transhaat en dragen transgendervlaggen en regenboogvlaggen. Ze hebben sirenes en trommels bij zich.

De politie kreeg signalen dat ze uit zouden zijn op een "gewelddadige confrontatie" tijdens de demonstratie in park Nieuweroord. Maar geweld blijft tot dusver uit. Let Women Speak heeft een tent opgezet en is met zo'n twintig mensen aanwezig. Er is veel politie op de been.

Veel verhalen verspreid

Een woordvoerder van Antifa zegt dat de activisten hadden gehoopt dat ze dichter bij de demonstratie van Let Women Speak mochten komen, iets wat de gemeente hen zou hebben beloofd. Maar volgens de woordvoerder meldt de politie dat de gemeente dat dan verkeerd heeft gezegd. De activisten staan op dit moment op gehoorsafstand van de demonstratie van Let Women Speak, maar niet in het zicht ervan.

De woordvoerder zegt ook dat de activisten niets meer van plan zijn dan vredig demonstreren. Volgens de woordvoerder worden er veel verhalen verspreid over kwade wil maar zelf spreekt de organisatie van "een hoop lieve mensen". Dat sommigen gezichtsbedekking hebben, is volgens de woordvoerder "uit zelfbescherming".

Geluidsopnames

De Telegraaf meldde zaterdag geluidsopnames en beelden in handen te hebben van een bijeenkomst van Antifa, waaruit zou blijken dat gesproken is over de voorbereiding op een harde confrontatie. Daarop kondigde de driehoek in Utrecht (politie, Openbaar Ministerie en burgemeester) aan met veel politie aanwezig te zijn.

Het feministische Let Women Speak vindt dat in het debat over de rechten van transgender personen vrouwen niet gehoord worden. In een manifest staat dat er "twee geslachten zijn" en dat "mensen niet van geslacht kunnen veranderen".

Meer uit Binnenland

Onderzoek: minder dan helft Nederlanders geïnteresseerd in nieuws

HILVERSUM (ANP) - De interesse in nieuws onder Nederlanders is het afgelopen jaar gedaald tot 49 procent. In coronajaar 2021 was dat nog 64 procent en in 2023 kwam het uit op 51 procent. Dit blijkt uit het Digital News Report (DNR) dat het Reuters Institute for the Study of Journalism jaarlijks in Nederland publiceert in samenwerking met het Commissariaat voor de Media (CvdM).

50 minuten geleden
A9 weer helemaal vrij na werkzaamheden

AMSTERDAM (ANP) - De A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat. De weg was dit weekend in beide richtingen afgesloten om werkzaamheden aan de Schipholbrug. Die liepen door harde wind uit, waardoor de snelweg ook maandagochtend nog dicht was.

1 uur geleden
A9 richting Amstelveen weer vrij, veel file rond Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 is tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht in de richting van Amstelveen weer vrij, meldt Rijkswaterstaat. In de richting Alkmaar blijft de weg nog tot na de ochtendspits dicht. Rijkswaterstaat voerde afgelopen weekend werkzaamheden uit aan de Schipholbrug. Door harde wind duurden die langer dan verwacht.

2 uur geleden
A9 bij Schipholbrug richting Schiphol tot 10.00 uur dicht

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A9 ter hoogte van de Schipholbrug in de richting Schiphol blijft nog tot maandagochtend 10.00 uur dicht. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. In de andere richting moet de A9 weer rond 08.00 uur open gaan.

4 uur geleden
Gedoogde én gereguleerde wiet verkocht in 10 gemeenten

DEN HAAG (ANP) - In tien gemeenten die meedoen aan een wietexperiment mag vanaf maandag zowel gedoogde als gereguleerde wiet worden verkocht. Die situatie duurt drie maanden. Daarna is het de bedoeling dat er enkel gereguleerde wiet verkocht wordt. Gedoogde wiet mag dan niet meer.

7 uur geleden
Formateur Van Zwol ontvangt beoogd ministers van nieuwe kabinet

DEN HAAG (ANP) - Formateur Richard van Zwol ontvangt vanaf maandag tot en met woensdag de kandidaat-bewindslieden van het toekomstige kabinet-Schoof. Beoogd VVD-vicepremier Sophie Hermans, die daarnaast de portefeuille Klimaat en Groene Groei krijgt, is maandagochtend om 9.00 uur de eerste die haar opwachting maakt.

7 uur geleden
Achttien woningen tijdelijk ontruimd door rook bij brand in Zeist

ZEIST (ANP) - Bij een brand in een restaurant aan de Slotlaan in Zeist, die in de nacht van zondag op maandag even na middernacht uitbrak, is zo veel rook vrijgekomen dat achttien omliggende woningen tijdelijk zijn ontruimd. De Veiligheidsregio Utrecht laat weten dat de rookontwikkeling werd veroorzaakt door een brand die ontstond in een wasmachine en een droger. Rond 02.15 uur was de brand onder controle.

7 uur geleden