Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Activist Lakeman verliest rechtszaak over pensioenen

Activist Lakeman verliest rechtszaak over pensioenen

AMSTERDAM (ANP) - Financieel activist Pieter Lakeman heeft zijn zaak om de laatste jaarrekening van PME, het pensioenfonds voor de metalektro, door de rechter ongeldig te laten verklaren, verloren. Als hij wel gelijk had gekregen hadden de ruim 600.000 deelnemers van het fonds mogelijk zicht gekregen op extra pensioenverhoging. Maar de Ondernemingskamer in Amsterdam gaat niet mee in Lakemans betoog en heeft zijn verzoek afgewezen.

Met de zaak hoopte Lakeman duidelijk te krijgen of de jarenlange stilstand van de pensioenen in Nederland wel gerechtvaardigd was. Fondsen mochten volgens de regels jarenlang hun pensioenen niet verhogen, omdat de rente erg laag was en hun financiële gezondheid niet toereikend zou zijn. Pas recent gaat het weer wat beter met de fondsen en verhogen ze hun pensioenen weer. Dat komt omdat de rente inmiddels weer wat is opgelopen.

De activist, vooral bekend vanwege zijn rol bij de val van de DSB Bank in 2009, voerde aan dat de regels voor de rekenrente zoals die worden opgelegd door De Nederlandsche Bank (DNB) een onjuiste grondslag kennen en niet in lijn zijn met de Europese richtlijn. Als fondsen een andere rekenrente zouden gebruiken dan zou hun financiële gezondheid er eerder beter hebben uitgezien en zou er mogelijk extra geld vrijkomen voor het verhogen van de pensioenen.

Maar de Ondernemingskamer kijkt anders tegen de zaak aan. Volgens de rechters is de Europese pensioenrichtlijn helemaal niet zo duidelijk, nauwkeurig en onvoorwaardelijk als Lakeman deed voorkomen. Op basis van een richtlijn alleen zou de nationale wetgeving ook niet zomaar terzijde kunnen worden geschoven. Daarbij heeft Nederland ook nog de mogelijkheid om aanvullende en strengere regels op te leggen voor pensioenfondsen, staat in de uitspraak.

Lakeman laat in een reactie weten bij zijn eerdere standpunt te blijven. Maar of hij zijn juridische strijd wil doorzetten, is niet meteen helder. De activist zoekt uit of het zin heeft om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Lakeman zei afgelopen zomer nog dat hij de jaarrekeningen van meerdere grote pensioenfondsen wilde laten vernietigen. Zijn initiatief kreeg ook bijval van verschillende ouderenorganisaties die zelfs besloten geld in te zamelen.

Een woordvoerder van PME spreekt desgevraagd van een "heldere uitspraak". Hij wijst er verder op dat ook als de Ondernemingskamer anders had besloten, dit niet onmiddellijk extra pensioenverhoging had betekend. Besluiten daarover nemen de besturen van fondsen namelijk zelf en bij de afweging spelen meerdere zaken een rol.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

22 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

23 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

23 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden