Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

MAASTRICHT (ANP) - De actiegroep Red het Sterrebos roept het Limburgse provinciebestuur op de kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar tegen te houden. Actievoerders boden vrijdagochtend voor de deur van het gouvernement in Maastricht een petitie aan, die gedeputeerde Stephan Satijn namens het Limburgse college in ontvangst nam.

Voor de uitbreiding van het fabrieksterrein werden eerder bomen van het eeuwenoude Sterrebos gekapt. Die uitbreiding ging niet door. In de petitie vragen zo'n 750 ondertekenaars om de natuur rond VDL "zoveel mogelijk" te herstellen en niet nog meer bomen te kappen. "Met het kappen van het Sterrebos is er al zoveel natuur onnodig verwoest, wat de provincie had kunnen voorkomen", schrijven de actievoerders. "Wij roepen de gedeputeerde op om dat niet nog een keer te laten gebeuren."

Red het Sterrebos doelt op een eerder gesloten overeenkomst tussen de provincie en VDL voor het aanpassen van de infrastructuur rond het fabrieksterrein. Hiervoor zouden nog meer bomen moeten worden gekapt. De provincie reserveerde 50 miljoen euro voor de werkzaamheden. Die gaan pas van start als VDL aan een aantal voorwaarden voldoet, zoals het bieden van langdurige werkgelegenheid aan 6500 mensen.

Voorwaarden

VDL moest echter stoppen met de productie van Mini's, omdat BMW het contract per maart opzegde. Duizenden mensen werden ontslagen. Onlangs werden 400 van de laatste 450 medewerkers weggestuurd. Aan de voorwaarden in de overeenkomst kan op dit moment dus in elk geval niet worden voldaan, maar bij de afspraken hoort geen deadline. Red het Sterrebos wil dat de provincie zelf een streep zet door de plannen en de 50 miljoen euro investeert in natuur in de regio.

Gedeputeerde Satijn laat via zijn woordvoerder weten dat hij de indieners bedankt voor de petitie. Hij gaat de oproep bespreken met de rest van het college van Gedeputeerde Staten, maar wil vrijdag niet inhoudelijk reageren.

Meer uit Binnenland

Negentig graven vernield op begraafplaats in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht zijn afgelopen weekend negentig graven vernield. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving door RTV Utrecht. De gemeente doet aangifte.

11 minuten geleden
Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

53 minuten geleden
Omtzigt 'herkende' formatiestuk op foto, zegt niets over status

DEN HAAG (ANP) - Het document dat PVV-Kamerlid Gidi Markuszower maandagochtend deels leesbaar bij zich droeg, is afkomstig van de formatietafel. "Ik herkende het document", zegt NSC-voorman Pieter Omtzigt desgevraagd. "Alleen stond er bij ons NSC op en geen PVV."

1 uur geleden
Journalisten publieke omroep Italië staken tegen inmenging

ROME (ANP/DPA/AFP) - Journalisten van de Italiaanse publieke omroep RAI staken uit protest tegen inmenging door de uiterste rechtse regering van Giorgia Meloni. Ook zijn ze boos over bezuinigingen. Ze hebben voor 24 uur het werk neergelegd.

1 uur geleden
OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar "niets (te zullen) nalaten" om te voorkomen dat PVV-leider Wilders aan de macht zou komen.

1 uur geleden
Eis bijna 30 jaar cel tegen vermeende opdrachtgever vergismoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van 29 jaar en negen maanden geëist tegen de vermeende opdrachtgever van de moord waarbij de Amsterdamse dj Djordy Latumahina per ongeluk werd doodgeschoten. Noureddine H. (43) is de laatste verdachte die terechtstaat voor de dodelijke schietpartij aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West, op 8 oktober 2016.

2 uur geleden
Zuid-Holland komt De Jonge tegemoet in conflict om woningbouw

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland komt demissionair minister Hugo de Jonge tegemoet in het conflict over de woningbouw. Zuid-Holland wil diverse maatregelen herzien die volgens De Jonge de bouw eerder afremmen dan versnellen. Dit betekent dat de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA enkele afspraken loslaten die ze vorig jaar hebben gemaakt.

2 uur geleden