Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

De groep noemt zich een zusterorganisatie van Extinction Rebellion en roept op deze manier machthebbers op in actie te komen voor het klimaat en niet weg te kijken van de wetenschap. "Het laatste IPCC rapport dat vorige week uitkwam maakt nogmaals pijnlijk duidelijk dat de klimaatcrisis en de ecologische ramp ons voortbestaan bedreigen en onmiddellijke actie vereisen."

En: "Als wetenschappers trekken we al decennialang aan de alarmbel over de klimaatcrisis. We schreven brieven, ondertekenden petities en hielden lezingen. Maar regeringen sloegen geen acht op onze waarschuwingen en jaar na jaar bleven de emissies stijgen." Ook bekende standbeelden in Europese steden als Barcelona, Helsinki, München, Nice, Parijs, Stockholm en Zürich kregen een blinddoek.

Vorig week was er eenzelfde soort actie, die 'Statue Sunday' wordt genoemd. Toen kregen onder meer beelden van Rembrandt van Rijn in Leiden en Spinoza in Amsterdam een blinddoek om. Ook in andere landen werden beelden geblinddoekt. "Dit is onze tweede zondagsactie, en er zullen er nog vele volgen", aldus de actiegroep.

Meer uit Binnenland

Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

1 uur geleden
Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

DEN HAAG (ANP) - In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

1 uur geleden
Centrum Purmerend aangewezen als veiligheidsrisicogebied

PURMEREND (ANP) - Het centrum van Purmerend is tijdens koningsnacht aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie extra bevoegdheden, zoals preventief fouilleren en het opleggen van gebiedsverboden.

2 uur geleden
Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

AMSTERDAM (ANP) - De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking niet op de Dam demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten.

3 uur geleden
Meer plekken vrij in opvang Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - De opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne krijgen wat meer ruimte voor nieuwe mensen. Momenteel zijn 1040 bedden beschikbaar. Dat aantal komt voor het eerst sinds begin december boven de duizend uit.

5 uur geleden
Meisje dat omkwam door val van pand in Amsterdam was uitgegleden

AMSTERDAM (ANP) - Het 16-jarige meisje dat overleed door een val van een pand in het centrum van Amsterdam, was uitgegleden, meldt de politie vrijdag. "Er is geen sprake van enig strafbaar feit", aldus de politie. De twee 16-jarige jongens, die na het incident werden aangehouden, zijn geen verdachten meer.

7 uur geleden
Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan. "We zijn tekortgeschoten", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.

8 uur geleden