Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Actieve ouderen spekken vrijetijdssector'

'Actieve ouderen spekken vrijetijdssector'

AMSTERDAM (ANP) - De vrijetijdssector zal de komende jaren profiteren van actieve en koopkrachtige ouderen. Volgens economen van ABN AMRO zullen 65-plussers in de periode tot 2023 jaarlijks zeker 100 miljoen euro extra aan vakanties en uitjes uitgeven. Dat zal vooral de nodige impuls geven aan de reisbranche, die naar verwachting met 5 procent zal groeien dit jaar en volgend jaar, menen de kenners.

Volgen ABN AMRO zijn ouderen een interessante doelgroep voor de sector, zeker nu door de vergrijzing hun aandeel in de bevolking toeneemt. Afgezien van het feit dat ze meer tijd hebben, hebben ze doorgaans ook meer te besteden. Ouderen gaan ook vaker buiten het hoogseizoen op vakantie, wat de spreiding van toerisme weer ten goede komt.

Volgens de economen zullen ook steeds meer ouderen uit het buitenland Nederland bezoeken, ook als gevolg van de vergrijzing. In de Europese Unie neemt het aantal 55-plussers in de komende vijf jaar met ruim 12 miljoen toe, terwijl bij de groep 15 tot 55 jaar sprake zal zijn van krimp.

Toenemend toerisme

Sowieso zal Nederland volgens ABN AMRO profiteren van de toename van het aantal buitenlandse toeristen. Sinds 2012 is sprake van een jaarlijks stijging van het aantal overnachtingen met 8 procent. Buitenlandse toeristen zijn goed voor meer dan de helft van het aantal hotelovernachtingen, en zijn goed voor 40 procent van de toeristische uitgaven.

De groei van de vrijtijdssector was volgens ABN AMRO vorig jaar 1,5 procent. Daarmee is sprake van een groeivertraging gelet op de ruim 4 procent groei een jaar eerder. Vooral bij restaurants en cafés viel de omzetgroei volgens de bank tegen. Daartegenover stond weer een stevige groei van de fastfoodsector.

Het gebrek aan personeel zit volgens de economen de groei van de sector in de weg. Vooral hotels weten maar moeilijk aan nieuw personeel te komen. Volgens ABN AMRO kan één en ander worden ondervangen met beter personeelsbeleid en ICT-toepassingen. De vrijetijdssector zal volgens ABN AMRO dit jaar en volgend jaar met 2,5 procent groeien.

Meer uit Financieel

Kabinet wil door met vergroeningsplan Tata, onderzoekt versnelling

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil snel afspraken maken met Tata Steel over het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Onderzocht wordt of het haalbaar is een deel van die plannen sneller uit te voeren. Dat melden minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).

17 minuten geleden
Microsoft wil ongepaste AI-opdrachten blokkeren met nieuwe tools

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft wil het moeilijker maken voor mensen om chatbots met kunstmatige intelligentie (AI) ongepaste opdrachten te geven. Daarvoor heeft het techbedrijf nieuwe veiligheidsfuncties ontwikkeld, die donderdag bekendgemaakt zijn.

45 minuten geleden
Kritisch Vattenfall dingt wel mee naar bouw nieuwe windparken

AMSTERDAM (ANP) - Energieleverancier Vattenfall dingt mee naar de ontwikkeling van twee nieuwe windmolenparken voor de Noord-Hollandse kust. Maar net als concurrent Eneco, die zich terugtrekt van de projecten, heeft het bedrijf kritiek op de aanbestedingsprocedures van de regering voor windenergie op zee.

47 minuten geleden
Wall Street opent met kleine uitslagen na sterk eerste kwartaal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine koersuitslagen geopend, na een sterk eerste kwartaal. Op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

58 minuten geleden
Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister Micky Adriaansens. Zij noemt dit deel van de technologiebranche, met de Veldhovense chipmachinebouwer ASML voorop, van groot belang voor het verdienvermogen van Nederland en de werkgelegenheid.

1 uur geleden
ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots. De Inspectie let vooral op het ongeoorloofd uitvoeren van nachtvluchten, met het oog op geluidsoverlast voor omwonenden. De ILT handhaaft hierop al bij de commerciële luchtvaart.

2 uur geleden
Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

DEN HAAG (ANP) - De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het budget voor dit jaar bedroeg 45 miljoen euro en het totaal aangevraagde subsidiebedrag is 46,5 miljoen euro.

3 uur geleden