Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Actieve ouderen spekken vrijetijdssector'

'Actieve ouderen spekken vrijetijdssector'

AMSTERDAM (ANP) - De vrijetijdssector zal de komende jaren profiteren van actieve en koopkrachtige ouderen. Volgens economen van ABN AMRO zullen 65-plussers in de periode tot 2023 jaarlijks zeker 100 miljoen euro extra aan vakanties en uitjes uitgeven. Dat zal vooral de nodige impuls geven aan de reisbranche, die naar verwachting met 5 procent zal groeien dit jaar en volgend jaar, menen de kenners.

Volgen ABN AMRO zijn ouderen een interessante doelgroep voor de sector, zeker nu door de vergrijzing hun aandeel in de bevolking toeneemt. Afgezien van het feit dat ze meer tijd hebben, hebben ze doorgaans ook meer te besteden. Ouderen gaan ook vaker buiten het hoogseizoen op vakantie, wat de spreiding van toerisme weer ten goede komt.

Volgens de economen zullen ook steeds meer ouderen uit het buitenland Nederland bezoeken, ook als gevolg van de vergrijzing. In de Europese Unie neemt het aantal 55-plussers in de komende vijf jaar met ruim 12 miljoen toe, terwijl bij de groep 15 tot 55 jaar sprake zal zijn van krimp.

Toenemend toerisme

Sowieso zal Nederland volgens ABN AMRO profiteren van de toename van het aantal buitenlandse toeristen. Sinds 2012 is sprake van een jaarlijks stijging van het aantal overnachtingen met 8 procent. Buitenlandse toeristen zijn goed voor meer dan de helft van het aantal hotelovernachtingen, en zijn goed voor 40 procent van de toeristische uitgaven.

De groei van de vrijtijdssector was volgens ABN AMRO vorig jaar 1,5 procent. Daarmee is sprake van een groeivertraging gelet op de ruim 4 procent groei een jaar eerder. Vooral bij restaurants en cafés viel de omzetgroei volgens de bank tegen. Daartegenover stond weer een stevige groei van de fastfoodsector.

Het gebrek aan personeel zit volgens de economen de groei van de sector in de weg. Vooral hotels weten maar moeilijk aan nieuw personeel te komen. Volgens ABN AMRO kan één en ander worden ondervangen met beter personeelsbeleid en ICT-toepassingen. De vrijetijdssector zal volgens ABN AMRO dit jaar en volgend jaar met 2,5 procent groeien.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Steeds vaker meer dan 1 miljoen betaald voor een huis

DEN HAAG (ANP) - Een steeds groter deel van de huizen gaat weg voor meer dan een miljoen euro. Volgens makelaarsvereniging NVM komt dat niet alleen door de harde stijging van de huizenprijzen in het algemeen. Ook hebben Nederlanders door de coronacrisis meer geld op de bank en zijn zij de laatste tijd steeds vaker bereid dit uit te geven aan comfortabel wonen. Vooral in de grote steden en de rijkere delen van Noord-Holland zoals het Gooi kostten veel huizen meer dan een miljoen, aldus NVM.

51 minuten geleden
Reisbranche vindt quarantaineregels in Nederland onlogisch

LEUSDEN (ANP) - De reisbranche wil dat de overheid eindelijk eens met "logische quarantaineregels" komt. "Het geduld bij reisorganisaties is zo langzamerhand wel op", zegt voorzitter Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. Hij ergert zich eraan dat het quarantainebeleid dat vrijdag door het kabinet werd uitgedragen nog niet logisch zou zijn uitgewerkt.

55 minuten geleden
FT: Europese beurstoezichthouder wil verbod op minen van bitcoin

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) roept op tot het verbieden van het minen van bitcoin in de Europese Unie. De beurstoezichthouder vreest dat het minen van cryptomunten een risico vormt voor het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

58 minuten geleden
Europa overtrof doelstelling groene stroom in 2020

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie heeft in 2020 ruimschoots voldaan aan de eigen doelstelling voor het aandeel van groene stroom, becijferde Eurostat. Volgens het Europese statistiekbureau kwam in het eerste coronajaar 22,1 procent van alle energie uit hernieuwbare bron, terwijl de doelstelling 20 procent was.

1 uur geleden
Vliegtuigfabrikant Airbus wil duizenden werknemers aannemen

TOULOUSE (ANP) - Vliegtuigfabrikant Airbus heeft duizenden nieuwe werknemers nodig. De lucht- en ruimtevaartindustrie vertoont volgens het in meerdere landen aanwezige concern namelijk sterke tekenen van herstel na de eerdere coronadip. Ook voorziet Airbus extra werk in verband met het terugbrengen van de CO2-uitstoot.

2 uur geleden
Pubketen tegen Johnson: bij open pubs zat je nu niet in de puree

WATFORD (ANP/BLOOMBERG) - De Britse pubketen JD Wetherspoon heeft het partygate-schandaal rond premier Boris Johnson gebruikt om een punt te maken over zijn coronabeleid. Volgens het bedrijf had Johnson nu niet in de problemen gezeten als hij in 2020 de horeca niet had gesloten tijdens de eerste coronagolf.

2 uur geleden
Moldavië in de problemen omdat het gasrekening niet kan betalen

CHISINAU (ANP/RTR) - Moldavië kan Gazprom niet betalen voor het aardgas dat het volgende maand wil gebruiken. Daardoor komt de energievoorziening van het Oost-Europese land direct in gevaar. Waarschijnlijk wordt donderdag de noodtoestand uitgeroepen voor de energiesector van het land.

2 uur geleden