Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Actieve ouderen spekken vrijetijdssector'

'Actieve ouderen spekken vrijetijdssector'

AMSTERDAM (ANP) - De vrijetijdssector zal de komende jaren profiteren van actieve en koopkrachtige ouderen. Volgens economen van ABN AMRO zullen 65-plussers in de periode tot 2023 jaarlijks zeker 100 miljoen euro extra aan vakanties en uitjes uitgeven. Dat zal vooral de nodige impuls geven aan de reisbranche, die naar verwachting met 5 procent zal groeien dit jaar en volgend jaar, menen de kenners.

Volgen ABN AMRO zijn ouderen een interessante doelgroep voor de sector, zeker nu door de vergrijzing hun aandeel in de bevolking toeneemt. Afgezien van het feit dat ze meer tijd hebben, hebben ze doorgaans ook meer te besteden. Ouderen gaan ook vaker buiten het hoogseizoen op vakantie, wat de spreiding van toerisme weer ten goede komt.

Volgens de economen zullen ook steeds meer ouderen uit het buitenland Nederland bezoeken, ook als gevolg van de vergrijzing. In de Europese Unie neemt het aantal 55-plussers in de komende vijf jaar met ruim 12 miljoen toe, terwijl bij de groep 15 tot 55 jaar sprake zal zijn van krimp.

Toenemend toerisme

Sowieso zal Nederland volgens ABN AMRO profiteren van de toename van het aantal buitenlandse toeristen. Sinds 2012 is sprake van een jaarlijks stijging van het aantal overnachtingen met 8 procent. Buitenlandse toeristen zijn goed voor meer dan de helft van het aantal hotelovernachtingen, en zijn goed voor 40 procent van de toeristische uitgaven.

De groei van de vrijtijdssector was volgens ABN AMRO vorig jaar 1,5 procent. Daarmee is sprake van een groeivertraging gelet op de ruim 4 procent groei een jaar eerder. Vooral bij restaurants en cafés viel de omzetgroei volgens de bank tegen. Daartegenover stond weer een stevige groei van de fastfoodsector.

Het gebrek aan personeel zit volgens de economen de groei van de sector in de weg. Vooral hotels weten maar moeilijk aan nieuw personeel te komen. Volgens ABN AMRO kan één en ander worden ondervangen met beter personeelsbeleid en ICT-toepassingen. De vrijetijdssector zal volgens ABN AMRO dit jaar en volgend jaar met 2,5 procent groeien.

Meer uit Financieel

Arcadis betuigt spijt voor oorlogsverleden van voorganger

ROTTERDAM (ANP) - Arcadis maakt excuses voor de rol die de voorganger van het bedrijf, de Nederlandse Heidemaatschappij (NHM), heeft gespeeld bij werkverschaffingsprojecten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nieuw onderzoek naar het oorlogsverleden van de NHM bevestigt het beeld dat het bedrijf toezicht hield op de tewerkstelling van Joodse Nederlanders vanuit werkkampen van januari tot oktober 1942, meldt Arcadis.

4 uur geleden
Weer veel aandacht voor banken in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat de aanstaande beursweek opnieuw uit naar de bankensector. Na de redding van Credit Suisse via een overname door UBS leek de rust rond bankenaandelen vorige week weer wat teruggekeerd, maar vrijdag nam de nervositeit weer toe. Aandelen van Deutsche Bank gingen toen onderuit na het nieuws dat het fiks duurder was geworden om je in te dekken tegen wanbetaling door de Duitse kredietverstrekker.

4 uur geleden
Deutsche Bank en fondsen leggen ruzie over Madoff-miljoenen bij

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Deutsche Bank heeft een schikking getroffen met twee fondsen over een claim bij megafraudeur Bernard Madoff. De bank en de fondsen ruzieden jarenlang over wie het recht had om 1,6 miljard terug te eisen van Madoffs failliete bedrijf, maar dat conflict is nu bijgelegd.

6 uur geleden
Oekraïense centrale bank belooft einde aan geldpers voor overheid

LONDEN (ANP) - De Oekraïense centrale bank zal niet langer geld printen voor de regering om daarmee de oorlog tegen Rusland te financieren. Die noodgreep aan het begin van de oorlog was "gevaarlijk", zegt gouverneur Andrey Pyshniy van de Nationale Bank van Oekraïne tegen de Financial Times.

6 uur geleden
Vertraagde en geannuleerde vluchten Lufthansa door storing

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een storing op de website van Lufthansa heeft zondag voor vertragingen en uitval van vluchten gezorgd op de luchthaven van Frankfurt, de grootste van Duitsland. De technische problemen, die volgens een woordvoerster goeddeels zijn verholpen, maakten het moeilijker voor passagiers om in te checken via de site en bij incheckbalies.

9 uur geleden
Topvrouw Shell Nederland: gasveld Groningen kan dit jaar dicht

AMSTERDAM (ANP) - Het gasveld in Groningen moet al dit jaar volledig dicht, vindt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland. Op dit moment levert het gasveld nog minimale hoeveelheden gas om de boorputten bruikbaar te houden, maar dat is volgens haar niet nodig. "Het kan en het moet, dus het veld moet dicht", zei Van Loon in het programma WNL Op Zondag

9 uur geleden
Onderzoek: Duitsers kiezen weer vaker voor benzineauto

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - Benzineauto's winnen weer aan populariteit bij Duitsers die overwegen om een nieuwe wagen te kopen, terwijl veel beleidsmakers in Europa hun hoop vestigen op elektrische auto's om klimaatdoelen te halen. Hybride en volledig elektrische auto's waren juist minder gewild in Duitsland dan een jaar eerder.

9 uur geleden