Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acties cultuursector voor Giro555 hebben 200.000 euro opgeleverd

Acties cultuursector voor Giro555 hebben 200.000 euro opgeleverd

HILVERSUM (ANP) - De culturele sector heeft zo'n 200.000 euro opgehaald voor Oekraïne, zo is maandagavond tijdens de het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne gemeld. De sector startte vrijdag de actie #hArtforUkraine, waaraan zo'n 250 culturele instellingen meededen.

Sommige instellingen hebben een deel van de ticketinkomsten gedeeld of een evenement georganiseerd, andere zetten hun gebouw in blauw en geel licht. De actie kwam tot stand "op verzoek van velen", aldus de organisatie. Een benefietconcert van Oekraïense en Russische musici in het Amsterdamse Concertgebouw zondagavond bracht 101.020 euro op. Ook Filmtheater De Fabriek in Zaandam, Kunsthal Rotterdam en Melkweg in Amsterdam deden mee aan de actie.

Maandag wordt een actiedag gehouden voor Giro555. Van 06.00 uur tot 21.00 uur vond een speciale radio-uitzending plaats. Onder de noemer Radio555 maakten radio-dj's van tien radiozenders samen een uitzending vanuit Hilversum, om geld op te halen voor Oekraïners in nood. Daarna volgde het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne, dat van 20.30 uur tot 23.00 uur duurt en te zien is op de zenders NPO 1, RTL 4 en SBS6. Tijdens de tv-actie kunnen mensen bellen om geld te doneren.

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen zijn honderden Oekraïners omgekomen en gewond geraakt. Honderdduizenden inwoners zijn het land ontvlucht. Met het opgehaalde geld zorgt Giro555 voor hulp aan Oekraïners in nood, door bijvoorbeeld medicijnen en voedsel te geven.

Meer uit Binnenland

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

3 uur geleden
Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

APELDOORN (ANP) - De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij. De Koninklijke Marechaussee meldt dat de man wel verdachte blijft van het in gevaar brengen van een luchtvaartuig en van bedreiging. Het onderzoek wordt voortgezet.

4 uur geleden
Politie onderzoekt doodsoorzaak baby in Breda

BREDA (ANP) - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een baby van zeven weken in Breda. Het jongetje overleed vrijdag in een ziekenhuis in Rotterdam. Volgens de politie zouden omstandigheden vragen om een uitgebreid rechercheonderzoek.

10 uur geleden
Explosie bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een huis in Vlaardingen is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Daarbij raakte niemand gewond. Wel is er schade aan de voordeur en de ramen van de woning.

11 uur geleden
Natuur & Milieu: stikstofpauze is problemen uitstellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsbesluit om wat betreft de stikstofaanpak te wachten tot provinciebesturen zijn gevormd is slechts uitstel van een probleem, waardoor iedereen langer in onzekerheid blijft. Dat zegt Marjolein Demmers, directeur van milieuorganisatie Natuur & Milieu. "Het is weer een aanslag op de natuur, en het helpt de boeren en ons land ook niet verder."

14 uur geleden
Opnieuw uithalers opgepakt in Rotterdamse haven

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde bij een terminal op de Maasvlakte, zo meldt de politie op Twitter.

15 uur geleden
Hoofddocent UvA maakt zich zorgen over mogelijke gevaren ChatGPT

AMSTERDAM (ANP) - Universitair hoofddocent Natuurlijke Taalverwerking Jelle Zuidema maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van ChatGPT. Zo kan de chatbot kwetsende teksten produceren en worden misbruikt voor reclamedoeleinden. Ook kunnen andere wetenschappen worden verwaarloosd door de commerciële voordelen van ChatGPT. Om dat te voorkomen, moeten er (Europese) regels komen, zegt Zuidema.

16 uur geleden