Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acties bij Tata Steel 'onvermijdelijk' na verwerpen eisen FNV

Acties bij Tata Steel 'onvermijdelijk' na verwerpen eisen FNV

IJMUIDEN (ANP) - Tata Steel Nederland heeft de eisen uit het ultimatum van vakbond FNV verworpen. Volgens FNV-bestuurder Roel Berghuis lijken acties en mogelijk stakingen bij het staalconcern nu "onvermijdelijk". Een laatste gesprek met de directie op dinsdag kwam neer op een "herhaling van zetten", aldus de vakbondsman.

Voor donderdag heeft FNV een vergadering belegd voor de 4000 Tata-werknemers die lid zijn van de bond. Dan zal formeel worden besloten of en wat voor soort acties er komende tijd zullen volgen. In verband met de coronacrisis vindt de bijeenkomst plaats op een groot parkeerterrein en de medewerkers kunnen de vergadering in hun eigen auto bijwonen.

Op het hoogovencomplex in IJmuiden is het al enige tijd onrustig. Volgens FNV waren er dinsdag weer enkele werkonderbrekingen. Het personeel van de staalfabrikant is nog altijd boos over het recente vertrek van de Nederlandse directievoorzitter Theo Henrar, die zonder opgaaf van reden weg moest. Berghuis wil hierover tekst en uitleg en wil dat de vakbond geraadpleegd wordt bij de benoeming van nieuwe directieleden.

Reorganisatieplannen

Ook zijn de medewerkers het niet eens met de reorganisatieplannen bij het bedrijf, waardoor in IJmuiden ongeveer duizend banen verloren dreigen te gaan. FNV eist onder meer dat Tata Steel zich houdt aan een werkgelegenheidspact dat eerder werd afgesloten, om te voorkomen dat er gedwongen ontslagen vallen. De bond wil ook dat de garanties voor de werkgelegenheid met vijf jaar worden verlengd. De reorganisatieplannen zouden wat FNV betreft helemaal moeten worden geschrapt.

Tata Steel Nederland heeft de bond gevraagd eventuele acties uit te stellen. Dat zou in het belang zijn van het bedrijf en de medewerkers. "Acties zullen de huidige slechte resultaten verder onder druk zetten. Het is juist van belang dat we ons samen tot het uiterste inspannen om het bedrijf in goede gezondheid te houden", stelt de onderneming in een verklaring. "Ook wij maken ons zorgen. Maar wij geloven oprecht dat we schouder aan schouder moeten staan."

De directie van de Nederlandse tak van het Indiase concern blijft zich naar eigen zeggen sterk maken voor het behoud van de huidige bedrijfs- en bestuursstructuur. Het bedrijf kan banenverlies niet uitsluiten. Maar mochten ingrepen nodig zijn, dan gebeurt dit volgens de onderneming conform de afspraken in het werkgelegenheidspact en in nauw overleg met de ondernemingsraad en de bonden.

Meer uit Financieel

Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

2 uur geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

11 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

14 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

16 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

17 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

19 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

19 uur geleden