Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actieplan: in één jaar 5 miljard kuub minder gas

Actieplan: in één jaar 5 miljard kuub minder gas

AMSTERDAM (ANP) - Nederland kan zijn aardgasverbruik binnen één jaar met minstens 5 miljard kuub verlagen, één achtste van het totale verbruik. Die inschatting maken 25 organisaties in een oproep tot een gezamenlijk actieplan waarbij de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties samenwerken om het energieverbruik te verlagen. Door de aanval van het aardgas- en olierijke Rusland op Oekraïne wordt duidelijk dat er snel behoefte is aan alternatieven voor fossiele energie, vinden onder andere energieleveranciers Essent en Vattenfall, milieuorganisaties als Greenpeace, Urgenda en Natuur & Milieu en de gemeente Amsterdam.

Volgens de ondertekenaars van het actieplan kunnen veel eenvoudige besparingsmaatregelen al erg schelen in het Nederlandse aardgasverbruik. Zo zou de verwarming uit kunnen in ruimtes van gebouwen waar niemand is en kunnen huishoudens de thermostaat wat lager zetten. Maar ook deurdrangers, tochtstrips en isolerende borstels in de brievenbus schelen al.

De 25 organisaties willen daarnaast dat er wekelijks persconferenties komen om uit te leggen wat er allemaal gebeurt om het gasverbruik terug te dringen. Ook moet de overheid bedrijven dwingen te investeren in energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Verder moeten subsidies voor dit doel voor meer mensen toegankelijk zijn.

Afhankelijk

Rusland is een belangrijke leverancier van aardgas voor Europa. De Europese Unie is volgens schattingen voor 30 procent tot 40 procent van zijn gas afhankelijk van het land. In Nederland zou dat rond de 15 procent zijn. Nu het Russische leger Oekraïne is binnengevallen wordt de roep om een boycot op gas uit Rusland steeds luider. De export van gas spekt namelijk de oorlogskas van het Kremlin, zo is de gedachte.

Nederland verbruikte vorig jaar ongeveer 40 miljard kuub aardgas. Naast de verwarming van woningen is het ook een belangrijke brandstof voor elektriciteitscentrales. Maar doordat de aardgasprijzen in de tweede helft van 2021 al razendsnel stegen, daalde het gasverbruik met 4 procent ten opzichte van 2020.

Meer uit Financieel

Franse hotels klagen Airbnb aan om oneerlijke handelspraktijken

LISIEUX (ANP/AFP) - Verschillende Franse hotels hebben een rechtszaak aangespannen tegen Airbnb. Het verhuurplatform wordt van oneerlijke handelspraktijken beschuldigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet innen van toeristenbelasting of het plaatsen van advertenties die niet voldoen aan de regels voor het verhuren van woningen. De hotels eisen een schadevergoeding van ruim 9 miljoen euro.

1 uur geleden
AI-chipbedrijf Nvidia zet opmars voort op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Nvidia zette donderdag de opmars voort op de aandelenbeurzen in New York, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag. Nvidia werd dinsdag al 3,5 procent meer waard en kreeg er nu 2,5 procent bij. De ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) profiteert van de sterke opmars van AI en is inmiddels het waardevolste bedrijf ter wereld. Dinsdag bereikte Nvidia al een beurswaarde van ruim 3,3 biljoen dollar en haalde daarmee Microsoft en Apple in.

1 uur geleden
Ook Greenchoice rekent kosten voor terugleveren zonnestroom

ROTTERDAM (ANP) - Greenchoice gaat net als meerdere andere energieleveranciers kosten in rekening brengen voor de hoeveelheid stroom die klanten met zonnepanelen terugleveren aan het net. Op die manier wil de energieleverancier zijn klanten stimuleren om zonne-energie direct te verbruiken.

1 uur geleden
Meer reizigers op Schiphol in vakantiemaand mei dan jaar eerder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwelkomde in vakantiemaand mei bijna 7 procent meer reizigers dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bijna 6 miljoen passagiers reisden van, naar of via de luchthaven. De meesten gingen naar Spanje, Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Duitse economieminister Habeck betreurt stuklopen TenneT-deal

SEOUL (ANP/DPA) - De Duitse minister voor Economische Zaken Robert Habeck is teleurgesteld dat gesprekken over de aankoop van het Duitse deel van netbeheerder TenneT zijn geklapt. Donderdag werd bekend dat de Duitse regering onderhandelingen over zo'n deal definitief stopzet, omdat er te grote begrotingsproblemen zijn.

3 uur geleden
Knot: goede argumenten voor ECB-rentebesluiten per kwartaal

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zegt dat er goede argumenten zijn voor de Europese Centrale Bank (ECB) om per kwartaal een rentebesluit te nemen. Ieder kwartaal publiceert de ECB namelijk nieuwe prognoses over de economische groei en inflatie in de eurozone en dat biedt de centrale bank in Frankfurt meer informatie om het monetaire beleid op te baseren, aldus Knot, die spreekt van een "sterke zaak" hiervoor.

3 uur geleden
FNV ziet ook getreiter bij ministerie van Justitie en Veiligheid

DEN HAAG (ANP) - Ook op het ministerie van Justitie en Veiligheid is de werkvloer niet veilig, concludeert FNV na onderzoek. De vakbond baseert zich op een enquête onder bijna 2000 ambtenaren. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt in het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met "grensoverschrijdend gedrag".

3 uur geleden