Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actieplan: in één jaar 5 miljard kuub minder gas

Actieplan: in één jaar 5 miljard kuub minder gas

AMSTERDAM (ANP) - Nederland kan zijn aardgasverbruik binnen één jaar met minstens 5 miljard kuub verlagen, één achtste van het totale verbruik. Die inschatting maken 25 organisaties in een oproep tot een gezamenlijk actieplan waarbij de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties samenwerken om het energieverbruik te verlagen. Door de aanval van het aardgas- en olierijke Rusland op Oekraïne wordt duidelijk dat er snel behoefte is aan alternatieven voor fossiele energie, vinden onder andere energieleveranciers Essent en Vattenfall, milieuorganisaties als Greenpeace, Urgenda en Natuur & Milieu en de gemeente Amsterdam.

Volgens de ondertekenaars van het actieplan kunnen veel eenvoudige besparingsmaatregelen al erg schelen in het Nederlandse aardgasverbruik. Zo zou de verwarming uit kunnen in ruimtes van gebouwen waar niemand is en kunnen huishoudens de thermostaat wat lager zetten. Maar ook deurdrangers, tochtstrips en isolerende borstels in de brievenbus schelen al.

De 25 organisaties willen daarnaast dat er wekelijks persconferenties komen om uit te leggen wat er allemaal gebeurt om het gasverbruik terug te dringen. Ook moet de overheid bedrijven dwingen te investeren in energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Verder moeten subsidies voor dit doel voor meer mensen toegankelijk zijn.

Afhankelijk

Rusland is een belangrijke leverancier van aardgas voor Europa. De Europese Unie is volgens schattingen voor 30 procent tot 40 procent van zijn gas afhankelijk van het land. In Nederland zou dat rond de 15 procent zijn. Nu het Russische leger Oekraïne is binnengevallen wordt de roep om een boycot op gas uit Rusland steeds luider. De export van gas spekt namelijk de oorlogskas van het Kremlin, zo is de gedachte.

Nederland verbruikte vorig jaar ongeveer 40 miljard kuub aardgas. Naast de verwarming van woningen is het ook een belangrijke brandstof voor elektriciteitscentrales. Maar doordat de aardgasprijzen in de tweede helft van 2021 al razendsnel stegen, daalde het gasverbruik met 4 procent ten opzichte van 2020.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

6 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

21 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

23 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden