Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen vakantieparken

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen vakantieparken

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

Voorzitter Peter Visser van Stichting Natuurlijk Geuldal, een van de gangmakers van het verzet tegen de nieuwe parken, ziet dat anders. Hij is een van de mensen die vrijdag het woord zullen voeren tijdens de commissievergadering in het Maastrichtse gouvernement. "GS zien geen reden om in te grijpen tegen de tsunami aan huisjesparken", aldus Visser. "De burgerorganisaties willen dat de provincie ingrijpt voordat de tsunami Limburg overspoelt."

Volgens Visser zijn huisjesparken schadelijk voor landschap en natuur en worden betaalbare kampeerplaatsen ingewisseld voor onbetaalbare huisjes. Hij wijst erop dat actiegroepen zich inmiddels verzetten tegen huisjesparken in natuurgebied Schwienswei-Kollenberg ten oosten van Sittard, Silt bij Schinnen, Rouenhof tussen Schaesberg en Eygelshoven, in Bemelen, Breebronne bij Maasbree en Landal Hoog Vaals. "Dit zijn allemaal gebieden waar op dit ogenblik nieuwe huisjesparken dreigen te ontstaan of huisjesparken uitgebreid dreigen te worden."

Andere provincies

De actiegroepen, en onder meer de Natuur en Milieufederatie Limburg proberen vrijdag tijdens de commissievergadering de provincie te bewegen tot betere beschermingsmaatregelen, aldus Visser. "De provincie faalt in haar controle- en handhavingstaak voor de bescherming van waardevol open gebied en past haar eigen provinciale regels niet correct toe", vindt hij.

De wildgroei aan huisjesparken is volgens Visser geen typisch Limburgs probleem. Er zijn ook acties tegen plannen voor zulke parken in andere provincies, zoals Overijssel, Brabant en Zeeland.

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

8 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

4 dagen geleden