Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actiegroep vindt nieuwe luchtruimindeling catastrofe voor Veluwe

Actiegroep vindt nieuwe luchtruimindeling catastrofe voor Veluwe

APELDOORN (ANP) - De nieuwe luchtruimindeling die het kabinet vorige maand heeft gepresenteerd is een catastrofe voor de Veluwe, zegt actiegroep Red de Veluwe. In het oude plan uit 2017 kreeg een groot aantal gemeenten op de Veluwe last van laagvliegroutes, maar de nieuwe plannen betekenen overlast voor de hele Veluwe en de rest van Gelderland en een deel van Overijssel, aldus de actiegroep die de cijfers uit de nieuw gepresenteerde luchtruimindeling heeft nagerekend.

Red de Veluwe verzet zich al jaren tegen de komst van Lelystad Airport als vakantievliegveld, onder meer met procedures tegen verkeerde berekeningen in kabinetsplannen. Volgens Red de Veluwe wil het kabinet de aan- en uitvliegroutes voor Lelystad Airport in het nieuwe plan zo kort mogelijk maken om stikstofuitstoot te beperken. Maar, aldus de actiegroep, die stikstofuitstoot boven de Veluwe is er nu helemaal nog niet, terwijl het kabinet wel voorstelt om kriskras over de Veluwe de kortste routes te gaan nemen. Over de Zuid-Veluwe zou bovendien een kortere laagvliegroute zijn voorzien voor toestellen naar Schiphol.

Tot nu toe was afgesproken dat er niet laag gevlogen zou worden over Natura 2000-gebieden. Volgens de actiegroep is dat principe nu losgelaten. "In gebieden waar je nu alleen de wind in de bomen hoort, kun je elkaar straks niet meer verstaan door overkomende vliegtuigen. Gemiddeld zo'n honderd vliegtuigen per dag tussen 06.00 en 23.00 uur", aldus Red de Veluwe.

De provincies Gelderland en Overijssel, geen voorstanders van de opening van Lelystad Airport, hebben donderdag in Apeldoorn een informatieavond georganiseerd over de nieuwe luchtruimindeling. Het ministerie van Infrastructuur komt daar uitleg geven aan bestuurders, raads- en Statenleden.

Meer uit Binnenland

Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

1 uur geleden
Ministers in Brussel bedolven onder zorgen om ruk naar rechts

BRUSSEL (ANP) - Collega's uit andere EU-landen bestoken Nederlandse ministers met vragen over de verkiezingswinst van de PVV en de mogelijke gevolgen voor de Europese samenwerking. "Je proeft de bezorgdheid en ik kan me die bezorgdheid voorstellen", zei minister van Sociale Zaken Karien van Gennip na overleg in Brussel. Ook haar buitenlandcollega Bruins Slot moet "heel veel uitleggen".

1 uur geleden
Bruins Slot wijst op militaire prestatie Oekraïne nu twijfel groeit

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft dinsdag in Brussel de krijgskunst van Oekraïne geprezen. "Het is buitengewoon knap dat de Oekraïners onder deze omstandigheden in staat zijn om zoveel weerstand te bieden", zei ze na afloop van de eerste dag van een meerdaagse NAVO-vergadering.

2 uur geleden
Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

3 uur geleden
Bliksembezoek Wilders aan Kijkduin voor steun tegen 'asielstroom'

KIJKDUIN (ANP) - PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagavond een kort bezoek aan bewoners van de badplaats Kijkduin, in het zuiden van Den Haag, om hen "een hart onder de riem te steken". Volgens hem worden plaatsen zoals Kijkduin "overspoeld met asielzoekers" zonder dat zij daarmee hebben ingestemd. In een hotel aan de boulevard van Kijkduin worden sinds dit weekend ruim 100 asielzoekers opgevangen, tot grote onvrede van omwonenden.

3 uur geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

4 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

4 uur geleden