Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actiegroep verwacht duizenden boeren bij stikstofprotest woensdag

Actiegroep verwacht duizenden boeren bij stikstofprotest woensdag

DEN HAAG (ANP) - Actiegroep Agractie verwacht dat "zeker duizenden boeren" gehoor zullen geven aan de oproep om woensdag te gaan demonstreren op het Malieveld in Den Haag. "Vooral in de westelijke provincies is veel animo om naar Den Haag te komen", zegt Bart Kemp van de actiegroep. Hij zegt dat een nieuw rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) nog meer mensen over de streep heeft getrokken om te gaan betogen.

In het rapport ging het planbureau in op een aantal toekomstscenario's. In grote delen van Brabant, Gelderland en Overijssel zou volgens de onderzoekers nauwelijks ruimte voor open boerenbedrijven overblijven als de politiek zou inzetten op maximale verlaging van de stikstofuitstoot. Als de hoeveelheid stikstof die terechtkomt in natuurgebieden overal in het land tot een onschadelijk niveau moet worden teruggebracht, zou de komende decennia een "ongekende transformatie van het landelijke gebied" nodig zijn.

Agractie vreest dat dit zal leiden tot harde ingrepen, zoals gedwongen uitkoop van boeren. Daar zijn de actievoerders fel tegen. "Het ziet er gewoon slecht uit voor jonge boeren", zegt Kemp. "De motivatie van een aantal rapportschrijvers is vooral dat er minder dieren moeten komen. Wij denken dat je daarmee een sector die zorgt voor 600.000 banen op zijn kop zet en jonge boeren toekomstperspectief ontneemt."

Voertuigen

Hoe de betogers naar Den Haag komen, moeten ze wat Agractie betreft zelf weten. "Of dat nou met de auto, de trein of de trekker is. Het belangrijkste is dat je er bent", aldus Kemp.

De gemeente Den Haag zegt dat de boeren die met de trekker komen, het voertuig op de Boorlaan mogen parkeren. Dat is het verharde stuk weg direct aan de rand van het Malieveld. Als meer boeren met de trekker komen, kunnen zij die mogelijk op andere wegen in de buurt neerzetten. Bij vorige demonstraties, van boeren en van de bouwsector, werden zware voertuigen op het gras van het Malieveld geparkeerd. Dat raakte daardoor zwaar beschadigd. De belangrijkste regel voor de boerendemonstratie zelf is dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden.

Planbureau

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) organiseert woensdag om dezelfde redenen regionale acties, onder het motto "oog om oog, tand om tand". FDF is bezig met acties in de omgeving van Assen, Zwolle, Arnhem en Den Bosch.

Het PBL pleit ervoor om op korte termijn vooral stikstofmaatregelen te nemen op plaatsen waar de overschrijding van de normen "zeer fors is en de natuurkwaliteit nu achteruitgaat". Verder moet de politiek ook vooral de kwaliteit van natuurgebieden centraal stellen, vindt het planbureau. Want daarin spelen ook andere factoren dan stikstof een rol, zoals de beschikbaarheid en kwaliteit van water, of de manier waarop natuurgebieden zijn ingericht.

Wat de actievoerende boeren betreft is de belangrijkste vraag hoe maatregelen "gaan landen op het boerenerf", zegt Kemp. "Het moet haalbaar en betaalbaar, de boer moet een normaal inkomen kunnen verdienen." Hij pleit ervoor om vooral in te zetten op technologische oplossingen, zoals luchtwassers, om uitstoot te verminderen. Ook moet volgens de woordvoerder van Agractie meer duidelijk worden over de stikstofuitstoot. Hij wijst erop dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de stikstofmetingen aan het uitbreiden is en vindt dat daarop moet worden gewacht "voordat onomkeerbare stappen worden gezet".

Meer uit Binnenland

NPO zet met nieuwe Journalistieke Code in op meer transparantie

HILVERSUM (ANP) - De NPO krijgt per 1 juli een nieuwe Journalistieke Code. Dat heeft het College van Omroepen bekendgemaakt. De code bestaat uit een verzameling afspraken over journalistieke integriteit waar alle medewerkers en redacties van de publieke omroep zich aan moeten houden.

1 uur geleden
Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

DEN HAAG (ANP) - Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

5 uur geleden
Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

8 uur geleden
Deel bewoners niet naar huis door grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kan niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

11 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

15 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

20 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

22 uur geleden