Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actiedreiging bij industriële wasserijen

Actiedreiging bij industriële wasserijen

UTRECHT (ANP) - Personeel van industriële wasserijen, waar onder andere bedrijfskleding, beddengoed en handdoeken van hotels en ziekenhuizen worden gewassen, gaan mogelijk staken voor betere arbeidsvoorwaarden. Vakbond FNV heeft brancheorganisaties FTN en Netex een ultimatum gestuurd. Voor vrijdag 12.00 uur moet op de cao-eisen, zoals een loonsverhoging van 5 procent, worden ingegaan. Volgens de werkgevers past de houding van FNV niet in het huidige coronatijdbeeld.

De huidige cao Textielverzorging die geldt voor ruim 8000 mensen verliep in juli vorig jaar. Volgens FNV proberen FTN en Netex de zaak zo lang mogelijk te rekken. Zo duurde het volgens de bond een hele tijd voor er een loonbod was. Naast een hoger loon wil FNV ook een regeling met betrekking tot zwaar werk zwart op wit hebben. Verder moet het voor oudere werknemers mogelijk worden om eerder te stoppen met werken.

Netex hekelt de houding van FNV. De brancheorganisatie wijst erop dat door de coronacrisis veel bedrijven het zwaar hebben. Met name in de horeca en bij winkels is er sprake van grote omzetverliezen. In doorsnee gaat het om 35 procent aan omzet dat in crisistijd verloren is gegaan. Netex erkent dat sommige bedrijven het wel relatief goed doen.

Niet reeël

Een voorstel van FNV om bedrijven die slecht presteren buiten de afspraken te houden, is volgens de werkgevers niet reëel. Dit omdat de situatie over een paar maanden alweer totaal anders kan zijn. Om dan nu "op stel en sprong" compromissen te moeten sluiten zien de werkgevers niet zitten. Ze stellen daarom voor dit jaar een gematigde loonstap van 1,5 procent voor, om toch aan werknemers tegemoet te komen.

Het dreigen met acties is volgens Netex niet de manier om het geschil de wereld uit te helpen. Volgens de organisatie moet dit aan tafel worden uitgepraat.

Meer uit Financieel

ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

AMSTERDAM (ANP) - De huidige economische omstandigheden leiden tot grote uitdagingen voor ondernemers in de winkelstraat. Zo werd vorige week elektronicaketen BCC failliet verklaard en eerder al kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score. Volgens ABN Amro neemt het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toe. Maar de bank denkt dat er ook kansen liggen voor vastgoedeigenaren.

3 uur geleden
ABN AMRO: winkelstraat wordt leger, toch ook kansen pandeigenaren

AMSTERDAM (ANP) - De huidige economische omstandigheden leiden tot grote uitdagingen voor ondernemers in de winkelstraat. Zo werd vorige week elektronicaketen BCC failliet verklaard en eerder al kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score. Volgens ABN Amro neemt het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toe. Maar de bank denkt dat er ook kansen liggen voor vastgoedeigenaren.

5 uur geleden
Wall Street terughoudend, beleggers wachten op nieuwe rentehints

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York waren maandag de gehele dag voornamelijk terughoudend, om uiteindelijk hoger te sluiten. Beleggers lijken uit te kijken naar nieuwe macro-economische rapporten die later deze week verschijnen. Daaruit wordt mogelijk duidelijk in hoeverre het beleid van de Amerikaanse centrale bank effect sorteert. Vorige week liet de Federal Reserve de rente nog ongewijzigd, al bleek uit prognoses dat de rentes mogelijk langer dan verwacht hoog zullen blijven.

6 uur geleden
Air France-KLM bestelt vijftig schonere vliegtuigen bij Airbus

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.

8 uur geleden
TenneT sluit miljardendeal voor modernisering hoogspanningsnet

ARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.

10 uur geleden
Staat nog voor minder dan de helft eigenaar van ABN AMRO

DEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.

11 uur geleden
Rentevrees leidt tot rode koersen op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.

11 uur geleden