Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actiedag Giro555 levert in eerste uren ruim 8 miljoen euro op

Actiedag Giro555 levert in eerste uren ruim 8 miljoen euro op

HILVERSUM (ANP) - Na bijna zeven uur radiomaken is er ruim 8 miljoen euro opgehaald voor Giro555 en staat de teller in totaal op 29,5 miljoen euro. Onder de noemer Radio555 maken dj's van tien stations radio vanuit het Beeld en Geluid in Hilversum om geld in te zamelen voor hulp aan Oekraïne. Bij de start om 06.00 uur stond de teller op 21,4 miljoen euro.

Radio-dj’s Sander Lantinga en Gerard Ekdom gaven het startsein voor de actie van verschillende stations. Het gaat om een samenwerking tussen NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime. Tientallen bekende Nederlanders, onder wie de familie Meiland, de familie Froger en Robert ten Brink zetten zich in voor de actie en zitten in het belpanel.

Ook wordt het tv-programma Samen in Actie voor Oekraïne van 20.30 uur tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Tijdens de tv-actie kunnen mensen bellen om geld te doneren. Er worden dan ook diverse acties onder de aandacht gebracht. De uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen in de studio gasten aan tafel en schakelen met correspondenten in de regio.

Humanitaire ramp

In Oekraïne is een humanitaire ramp gaande door de inval van Rusland. Met het ingezamelde geld moeten Oekraïners noodhulp krijgen. Volgens de organisaties achter Giro555 is er onder meer behoefte aan onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 verdelen het geld volgens een verdeelsleutel. Dat gebeurt na aftrek van onder meer actie- en bureaukosten. De verdeelsleutel is voor 40 procent gebaseerd op de hoeveelheid fondsen die de organisaties zelf ontvangen van mensen in Nederland en voor 60 procent op de geldelijke bijdrage van de organisaties aan geleverde noodhulp en hulp bij wederopbouw na bijvoorbeeld natuurrampen, zoals droogte, en bij gewapende conflicten.

Verdeelsleutel

De verdeelsleutel wordt elk jaar opnieuw vastgesteld op basis van de cijfers van de laatste drie jaar. Hoe de verdeelsleutel er bij de actie voor Oekraïne gaat uitzien, kon een woordvoerder van Giro555 nog niet zeggen, want de cijfers moeten nog worden bijgewerkt. "Binnenkort komt de nieuwe verdeelsleutel op de website te staan", aldus de woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Ook buiten grote steden worden woningen getroffen door explosies

DEN HAAG (ANP) - Van de 496 incidenten met explosies die dit jaar plaatsvonden, was twee derde gericht op woningen, meldt de politie donderdag. Hoewel de aanslagen verhoudingsgewijs het vaakst gebeuren in Amsterdam en Rotterdam, zijn ook huizen in kleinere gemeenten steeds vaker doelwit van explosies.

41 minuten geleden
Kabinet wil zaken doen met Israëlische wapenfabrikant

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie wil zaken doen met de Israëlische wapenfabrikant Elbit. Dat blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) eerder deze week naar de Tweede Kamer stuurde en waar het FD donderdag over schrijft.

1 uur geleden
Ali B hoort strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort donderdag in de rechtbank van Haarlem welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

3 uur geleden
PBL: coalitie kijkt vooral naar 'hier en nu', minder naar toekomst

DEN HAAG (ANP) - In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wordt veel naar het "hier en nu" gekeken en minder naar de toekomst en de rest van de wereld. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een reflectie op het door de PVV, VVD, NSC en BBB gesloten akkoord.

7 uur geleden
Oorlog Oekraïne leidt volgens rapport tot miljarden klimaatschade

DEN HAAG (ANP) - De oorlog in Oekraïne verwoest niet alleen levens en infrastructuur, maar veroorzaakt volgens een donderdag verschenen rapport ook grote klimaatschade. Een groep onderzoekers heeft met steun van de Oekraïense overheid een poging gedaan de totale CO2-uitstoot te berekenen die het gevolg is van twee jaar strijd. Ze komen uit op grofweg 175 miljoen ton. Dat is een zesde meer dan heel Nederland vorig jaar uitstootte.

7 uur geleden
Twee mensen naar ziekenhuis na woningbrand in Enschede

ENSCHEDE (ANP) - Door een woningbrand in Enschede zijn twee mensen gewond geraakt. Ook een kat is uit de woning gehaald en wordt verzorgd door de dierenambulance, meldt de brandweer.

10 uur geleden
Onderzoek: kwart agenten zegt bedreigd te zijn door criminelen

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de agenten op straat en rechercheurs zegt te maken te hebben gehad met bedreiging door criminelen. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder ruim zeshonderd politiemedewerkers in opdracht van de Politieacademie.

11 uur geleden