Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Actie-enthousiasme in musea, wisselende reacties autoriteiten

Actie-enthousiasme in musea, wisselende reacties autoriteiten

DEN HAAG (ANP) - In meer dan zeventig musea is woensdag een of andere vorm van ludiek protest geweest tegen de voortdurende lockdown. Medewerkers en publiek waren enthousiast, klinkt het her en der. Vaak kon het doorgaan, soms werd ervan afgezien of alleen online gedemonstreerd, in andere gevallen werd de demonstratie naar buiten verplaatst of gestopt op een tijdstip dat met ordehandhavers werd afgesproken. Echte problemen deden zich voor zover bekend niet voor.

De meeste musea gaven gymles, omdat sporten wel mag. Anderen openden net als theaters een kapsalon en weer anderen speelden winkeltje, want knippen en verkopen mag ook.

In Museum Speelklok in Utrecht en het Fries Museum in Leeuwarden verplaatsten ze de activiteiten naar buiten. Eerstgenoemd museum gaf een orgeldraaioefening voor de spieren, het tweede yoga. In museum MORE in Gorssel konden dertig mensen deelnemen aan een "marathon" langs de kunst, waarna het museum als beloofd de instructies van de autoriteiten volgde en stopte met het protest.

Yogales

Het Centraal Museum in Utrecht bood in de tentoonstellingsruimten bloembollen en zaadbommen aan, te midden van de expositie Botanische revolutie. "Maar toen kwamen er een paar aardige heren vertellen dat dit niet de bedoeling was", aldus het museum, dat toen is gestopt met de handel.

Oyfo Techniekmuseum in Hengelo kreeg de kans om een dance-oefening tussen de geëxposeerde machines af te maken. Een half uur nadat die waren begonnen, verschenen er ordehandhavers, maar die vonden het volgens het museum goed dat de activiteit, die anderhalf uur duurde, werd afgemaakt. Kröller-Müller in Otterlo gaf yogales, maar moest na een "vriendelijke" waarschuwing eerder stoppen dan de bedoeling was, al was het niet meteen.

Verbod

Zo ongeveer verging het ook het Jenevermuseum in Schiedam. "De gemeente Schiedam zag zich genoodzaakt de coronaregels te handhaven, ondanks het begrip voor deze actie. Rond 11:45 uur is verzocht de actie om 13:00 uur te beëindigen en dat is vervolgens gebeurd", aldus de gemeente.

De gemeente Maasgouw verbood opening van Museum Thorn. "Om 10.00 uur belde de burgemeester dat we alle mensen die zouden komen weg moesten sturen." Het museum had een gymnastiekdag gepland, met een roeiapparaat, en been- en rugversterkende oefeningen, "om te roeien met de riemen de we hebben, onze rug recht te houden en op de been te blijven".

Kinderen

Ook kinderen deden mee. Circa twintig kinderen dansten in het Kinderboekenmuseum met Dolfje, deden een krachttrainning met Kikker en pilates met Pippi. De directeur van dit museum, Aad Meinderts, verwoordde wat veel collega's dachten: "Hallo, wij zijn er ook nog! We hebben ons lang genoeg gedragen als de braafste van de klas."

"Het statement is gemaakt", aldus de Museumvereniging aan het eind van de middag.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

1 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

3 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

8 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

9 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

10 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

10 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

13 uur geleden