Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acteur William Shatner gaat de ruimte in, als oudste mens ooit

Acteur William Shatner gaat de ruimte in, als oudste mens ooit

VAN HORN (ANP) - Acteur William Shatner, die tientallen jaren de hoofdrol speelde in de serie Star Trek, gaat woensdag in het echt de ruimte in. Hij gaat mee met een toeristische vlucht naar de rand van de dampkring. De 90-jarige Shatner wordt dan de oudste persoon die ooit in de ruimte is geweest.

Shatner is een van de vier passagiers van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, een van de rijkste mensen op aarde. De raket New Shepard moet om 16.00 uur Nederlandse tijd opstijgen vanaf een lanceerbasis in het westen van Texas. Het was eerst de bedoeling dat de lancering een half uur eerder zou zijn, maar de plannen werden iets aangepast vanwege verwachte wind.

Het vaartuig schiet na het opstijgen naar ruim 100 kilometer hoogte. De inzittenden zijn een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde en de oneindigheid van het heelal. Ongeveer een kwartier na vertrek moet de capsule veilig landen, hangend aan een parachute. De vlucht zou eigenlijk op dinsdag plaatsvinden, maar was een dag uitgesteld vanwege de weersomstandigheden.

Shatner speelde van 1966 tot 1994 in Star Trek. Hij vertolkte de rol van Captain James T. Kirk, bevelhebber van ruimteschip USS Enterprise.

Drie andere mensen gaan met Shatner mee. Een van hen is Blue Origin-medewerker Audrey Powers. Zij werkte eerder als vluchtleider bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De Australische ondernemer Chris Boshuizen gaat ook mee. Ook hij werkte eerder voor de NASA en begon daarna het bedrijf Planet Labs, een bedrijf dat de aarde met satellieten in de gaten houdt. De vierde ruimtetoerist is de Amerikaan Glen de Vries, topman van medisch onderzoeker Medidata.

Het is de tweede keer dat Blue Origin zo'n ruimtevlucht uitvoert. In juli ging Bezos zelf mee aan boord. Zijn reisgenoten waren zijn broer (waardoor zij als eerste broers ooit samen in de ruimte waren), de 82-jarige Wally Funk (momenteel nog de oudste mens ooit in de ruimte) en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen (de jongste mens ooit in de ruimte en de vierde geboren Nederlander).

Meer uit Buitenland

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Medewerker Duits kerkkoor filmt zangertjes stiekem op toilet

AUGSBURG (ANP) - Een voormalige medewerker van een Duits jongenskoor heeft stiekem zangertjes gefilmd in toiletten en douches. Inmiddels zijn 34 slachtoffers geïdentificeerd. In een geval wordt hij verdacht van seksueel misbruik.

11 uur geleden
Gevangen Turkse oppositieleider Demirtas verlaat politieke toneel

ANKARA (ANP) - De Turkse oppositieleider Selahattin Demirtas, die eind 2016 gevangen is gezet, heeft aangekondigd het politieke toneel helemaal te verlaten. "Ik zet de strijd met het verzet voort zoals al mijn kameraden uit de gevangenis, maar ik vertrek uit de actieve politiek in dit stadium."

12 uur geleden
Wagnerbaas eist onderzoek naar 'misdaden' topfiguren defensie

MOSKOU (ANP/RTR) - De baas van het huurlingenleger Wagner heeft aanklagers gevraagd een onderzoek in te stellen naar topfiguren bij het Russische ministerie van Defensie. Jevgeni Prigozjin wil dat wordt uitgezocht of zij zich voor en tijdens de oorlog in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan "misdaden".

13 uur geleden
Duitsland laat vier van de vijf Russische consulaten sluiten

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - De Duitse regering laat vier van de vijf Russische consulaten in het land sluiten. De sluiting is onderdeel van een reeks maatregelen en uitwijzingen waarmee de twee landen elkaar tegenwerken. Rusland bepaalde eerder dit jaar dat er in heel het land maximaal 350 Duitse ambtenaren mogen werken. Dat was volgens het Kremlin een reactie op Duitse maatregelen.

13 uur geleden
Letse buitenlandminister Rinkevics wordt nieuwe president

RIGA (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - Het Letse parlement heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gekozen als nieuwe president. Hij wordt daardoor het eerste openlijk homoseksuele staatshoofd binnen de Europese Unie.

14 uur geleden
Moldavië zet beveiliging op scherp voor grootste Europese top

CHISINAU (ANP) - Moldavië, het armste land van Europa en kandidaat voor het EU-lidmaatschap, maakt zich op voor het grootste politieke evenement uit zijn geschiedenis. Donderdag komen bijna vijftig Europese regeringsleiders en staatshoofden in het buurlandje van Oekraïne bijeen. Het betekent een ongeziene logistieke en veiligheidsoperatie voor het onervaren voormalige Sovjetland met een oppervlakte van ongeveer driekwart dat van Nederland.

14 uur geleden