Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acteur William Shatner (90) als oudste mens ooit naar de ruimte

Acteur William Shatner (90) als oudste mens ooit naar de ruimte

VAN HORN (ANP) - Acteur William Shatner, die tientallen jaren de hoofdrol speelde in Star Trek, is woensdag op 90-jarige leeftijd in de ruimte geweest. De Canadees is de oudste mens die ooit de aarde heeft verlaten. Een commerciële raket bracht Shatner en drie andere passagiers naar een hoogte van ongeveer 107 kilometer, net buiten de dampkring.

Op het hoogtepunt konden Shatner en de anderen een paar minuten lang voelen hoe het is om gewichtloos te zijn. Ze zweefden door het vaartuig, en wanneer ze uit een raam keken zagen ze de kromming van de aarde en de eindeloosheid van het heelal. Zo'n tien minuten na vertrek landde de capsule veilig op aarde. Na de landing zei Shatner dat het blauw van de aarde en het zwart van het heelal hem het meest opvielen tijdens de vlucht. "Is daar de dood? Is dat waar de dood is?", vroeg hij.

Shatner was een van de passagiers van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos, een van de rijkste mensen op aarde. De raket New Shepard steeg op vanaf een lanceerbasis in het westen van Texas. De vlucht zou eigenlijk op dinsdag plaatsvinden, maar was een dag uitgesteld vanwege de weersomstandigheden.

Captain Kirk

Shatner speelde van 1966 tot 1994 in Star Trek. Hij vertolkte de rol van Captain James T. Kirk, bevelhebber van ruimteschip USS Enterprise.

Een van de medepassagiers van Shatner was Blue Origin-medewerker Audrey Powers. Zij werkte eerder als vluchtleider bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De Australische ondernemer Chris Boshuizen ging ook mee. Ook hij werkte eerder voor de NASA en begon daarna het bedrijf Planet Labs, een bedrijf dat de aarde met satellieten in de gaten houdt. Boshuizen is de eerste Australiër in de ruimte. De vierde ruimtetoerist was de Amerikaan Glen de Vries, topman van medisch onderzoeker Medidata.

Oliver Daemen

Het is de tweede keer dat Blue Origin zo'n ruimtevlucht uitvoerde. In juli ging Bezos zelf mee aan boord. Zijn reisgenoten waren zijn broer (waardoor zij als eerste broers ooit samen in de ruimte waren), de 82-jarige Wally Funk (tot woensdag de oudste mens ooit in de ruimte) en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen (de jongste mens ooit in de ruimte en de vierde geboren Nederlander).

Vlak voor vertrek kregen Shatner en de anderen een boodschap van Daemen. "Het wordt beter dan je vooraf kunt bedenken. Geen dag gaat voorbij dat ik er niet met een lach van oor tot oor aan terugdenk", zei Daemen.

Bezos is in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met twee andere miljardairs, Elon Musk (SpaceX) en Richard Branson (Virgin Galactic). De drie willen toeristische vluchten naar de ruimte verkopen.

Meer uit Buitenland

Londen legt nieuwe sancties op aan Belarus voor steun aan Rusland

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk gaat nieuwe sancties aan Belarus opleggen omdat het Oost-Europese land de Russische invasie van Oekraïne faciliteert. President Aleksandr Loekasjenko stond aan het begin van de oorlog toe dat Belarussisch grondgebied werd gebruikt in aanloop naar de invasie.

10 minuten geleden
VS schorten voedselhulp op voor miljoenen Ethiopiërs

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten schorten de voedselhulp aan Ethiopië op. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat op grote schaal gedoneerde voedselvoorraden worden verduisterd, bericht The Washington Post. In gelekte documenten staat volgens de krant dat figuren binnen de Ethiopische overheid een sleutelrol speelden.

13 minuten geleden
Joran van der Sloot voor uitlevering overgedragen aan FBI

CAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.

51 minuten geleden
Paus verkeert in goede gezondheid na operatie

ROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.

1 uur geleden
Snowden heeft 10 jaar na vlucht geen spijt, wel nieuwe zorgen

LONDEN (ANP) - Klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen over hoe geavanceerd surveillancetechnologieën zijn geworden sinds zijn onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendiensten. "Als je kijkt naar wat we zagen in 2013 en wat overheden tegenwoordig kunnen, dan lijkt 2013 kinderspel", zei Snowden tien jaar na zijn vlucht uit de VS tegen de Britse krant The Guardian.

2 uur geleden
Canada krijgt EU-hulp bij bestrijding bosbranden

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Unie gaat Canada helpen bij de bestrijding van de aanhoudende bosbranden in het land, na een verzoek van de regering in Ottawa. Dat heeft Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt.

3 uur geleden
Zelensky bezoekt overstromingsgebied na verwoesting dam

CHERSON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag het overstromingsgebied in Cherson bezocht. Hij was daar om de aanpak van de noodhulp te bespreken met lokale autoriteiten, meldt Zelensky op Telegram. Dinsdag werd de Kachovka-dam in de Dniprorivier verwoest door een explosie waarna een groot gebied overstroomde. Zeker 17.000 Oekraïners moesten worden geëvacueerd. Oekraïne en Rusland wijzen naar elkaar als de dader.

3 uur geleden