Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acteur Jussie Smollett veroordeeld tot 150 dagen gevangenisstraf

Acteur Jussie Smollett veroordeeld tot 150 dagen gevangenisstraf

CHICAGO (ANP) - De Amerikaanse acteur Jussie Smollett krijgt 150 dagen gevangenisstraf voor het in scène zetten van een aanval op hem en het liegen daarover tegen de politie. Ook krijgt hij een boete van 25.000 dollar (bijna 23.000 euro) en moet Smollett volgens Amerikaanse media 120.000 dollar terugbetalen aan de stad Chicago voor de gemaakte kosten in zijn zaak.

Smollett, die bekend is van de serie Empire, beweerde in 2019 dat hij op straat in Chicago was aangevallen door twee mannen, die daarbij scheldwoorden voor homo's gebruikten en "MAGA" zouden hebben geroepen, de afkorting van de slogan Make America Great Again. Dit was de verkiezingsleus van voormalig president Donald Trump.

Na uitgebreid onderzoek door de stad Chicago bleek echter dat de twee 'daders', de broers Abimbola en Olabinjo Osundairo, van Smollett 3500 dollar hadden gekregen om hem in het zicht van een beveiligingscamera klappen te geven en een strop om zijn nek te hangen.

De rechter oordeelde donderdag dat de acteur "arrogant, egoïstisch en narcistisch" is geweest. Volgens hem heeft Smollett met zijn daden veel schade toegebracht aan echte slachtoffers van dergelijke misdrijven, die vaak moeite hebben om naar buiten te treden met hun verhaal. Ook zou hij enkel en alleen op aandacht uit zijn geweest en hoopte hij met zijn actie als een voorvechter van sociale gelijkheid te worden gezien.

Na de uitspraak verloor de acteur in de rechtbank zijn zelfbeheersing en begon hij tegen de rechter te schreeuwen. Smollett zei onder meer dat "als hij zou sterven in de gevangenis, dat niet door zelfdoding zal zijn".

De 92-jarige grootmoeder van Smollett was aanwezig bij de uitspraak en beschuldigde de media ervan zijn zaak foutief te hebben weergegeven. Ze noemde haar kleinzoon "een strijder voor gelijkheid" en zei tegen de rechter dat hij haar ook naar de gevangenis kon sturen indien Smollett gestraft zou worden.

Meer uit Buitenland

Zanger Justin Timberlake opgepakt voor rijden onder invloed

SAG HARBOR (ANP) - De Amerikaanse politie heeft Justin Timberlake opgepakt op verdenking van rijden onder invloed. De zanger negeerde in Sag Harbor een stopbord en slingerde over de weg, staat volgens CBS News in rechtbankdocumenten. Timberlake is na zijn arrestatie voorgeleid en vervolgens vrijgelaten.

16 minuten geleden
Dodental moslimbedevaart Mekka loopt op door hitte

MEKKA (ANP/AFP/DPA) - Het dodental door de gloeiende hitte tijdens de moslimbedevaart hadj in het Saudische Mekka is opgelopen tot ruim zestig. De autoriteiten waarschuwen voor extreme temperaturen tot rond de 50 graden. Bedevaartgangers zouden hun rituelen moeten uitstellen tot later op de middag.

1 uur geleden
Uiterst rechtse Bardella bekritiseert politieke oproep Mbappé

PARIJS (ANP/RTR) - De oproep van het Franse voetbalidool Kylian Mbappé om tegen "extremen" te stemmen bij de volgende verkiezingen is niet goed gevallen bij Jordan Bardella, de partijleider van de uiterst rechtse Rassemblement National (RN). Bardella uitte op televisie kritiek op de superster, die op dit moment met het Franse elftal actief is op het EK in Duitsland.

2 uur geleden
Nobelprijswinnares krijgt extra jaar cel in Iran

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi die in 2023 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, is opnieuw veroordeeld voor 'propaganda tegen de staat'. Haar advocaat heeft bekendgemaakt dat ze een jaar celstraf extra heeft gekregen. De 52-jarige Mohammadi wordt al lange tijd vervolgd voor haar activisme ten behoeve van mensenrechten en vrouwenrechten en felle kritiek op de Iraanse machthebbers.

4 uur geleden
Opnieuw grote strafzaak tegen Reichsbürgerbeweging in Duitsland

MÜNCHEN (ANP/DPA) - In Duitsland is opnieuw een grote strafzaak begonnen tegen leden van de extremistische Reichsbürgerbeweging. Er staan dit keer acht personen terecht in München. Zij worden onder meer verdacht van het lidmaatschap van een terreurorganisatie en het voorbereiden van hoogverraad.

4 uur geleden
Doden en vermisten door overstromingen in China

MEIZHOU (ANP) - In China zijn meerdere doden gevallen als gevolg van overstromingen na hevige regen. Volgens de autoriteiten zijn er zeker negen mensen overleden en worden zeventien mensen vermist.

4 uur geleden
China maakt verwijten aan NAVO na toespraak Stoltenberg

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering verwijt de NAVO niets te doen om een diplomatieke uitweg uit de oorlog in Oekraïne te vinden. Bovendien beschuldigt de NAVO China er ten onrechte van de oorlog aan te wakkeren met de steun aan Rusland. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken moet "de NAVO ophouden steeds meer olie op het vuur te gooien en confrontaties uit te lokken" en moet het westerse bondgenootschap in plaats daarvan zoeken naar een politieke regeling van de crisis.

5 uur geleden