Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acteur Jussie Smollett veroordeeld tot 150 dagen gevangenisstraf

Acteur Jussie Smollett veroordeeld tot 150 dagen gevangenisstraf

CHICAGO (ANP) - De Amerikaanse acteur Jussie Smollett krijgt 150 dagen gevangenisstraf voor het in scène zetten van een aanval op hem en het liegen daarover tegen de politie. Ook krijgt hij een boete van 25.000 dollar (bijna 23.000 euro) en moet Smollett volgens Amerikaanse media 120.000 dollar terugbetalen aan de stad Chicago voor de gemaakte kosten in zijn zaak.

Smollett, die bekend is van de serie Empire, beweerde in 2019 dat hij op straat in Chicago was aangevallen door twee mannen, die daarbij scheldwoorden voor homo's gebruikten en "MAGA" zouden hebben geroepen, de afkorting van de slogan Make America Great Again. Dit was de verkiezingsleus van voormalig president Donald Trump.

Na uitgebreid onderzoek door de stad Chicago bleek echter dat de twee 'daders', de broers Abimbola en Olabinjo Osundairo, van Smollett 3500 dollar hadden gekregen om hem in het zicht van een beveiligingscamera klappen te geven en een strop om zijn nek te hangen.

De rechter oordeelde donderdag dat de acteur "arrogant, egoïstisch en narcistisch" is geweest. Volgens hem heeft Smollett met zijn daden veel schade toegebracht aan echte slachtoffers van dergelijke misdrijven, die vaak moeite hebben om naar buiten te treden met hun verhaal. Ook zou hij enkel en alleen op aandacht uit zijn geweest en hoopte hij met zijn actie als een voorvechter van sociale gelijkheid te worden gezien.

Na de uitspraak verloor de acteur in de rechtbank zijn zelfbeheersing en begon hij tegen de rechter te schreeuwen. Smollett zei onder meer dat "als hij zou sterven in de gevangenis, dat niet door zelfdoding zal zijn".

De 92-jarige grootmoeder van Smollett was aanwezig bij de uitspraak en beschuldigde de media ervan zijn zaak foutief te hebben weergegeven. Ze noemde haar kleinzoon "een strijder voor gelijkheid" en zei tegen de rechter dat hij haar ook naar de gevangenis kon sturen indien Smollett gestraft zou worden.

Meer uit Buitenland

Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

1 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

3 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

4 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

4 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

6 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

9 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

9 uur geleden