Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM verbiedt overname Amsterdamse afvalverwerker AEB

ACM verbiedt overname Amsterdamse afvalverwerker AEB

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verbiedt de overname van de Amsterdamse afvalverwerker AEB door Afvalverwerking Rijnmond (AVR). Volgens de toezichthouder zou er namelijk een te machtig bedrijf ontstaan, als de overname wel door zou gaan. En dat zou leiden tot hogere prijzen voor bijvoorbeeld het verwerken van huishoudelijk afval.

"Vooral gemeenten in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zouden na het samengaan van deze bedrijven meer moeten gaan betalen", zegt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. Hij legt uit dat er in het westen van het land onvoldoende alternatieven zijn voor AEB en AVR. "En het kost meer geld om het huisvuil naar verder weg gelegen afvalverwerkers te vervoeren. De combinatie AVR/AEB zou daarom de prijzen voor de verwerking van huisvuil kunnen verhogen. Voor mensen in die gemeenten stijgt dan de afvalstoffenheffing."

AVR bracht eerder een bod van 450 miljoen euro uit op de Amsterdamse branchegenoot, die een roerige periode kende. In 2019 kwam het bedrijf door onder meer achterstallig onderhoud en intern geharrewar zodanig in het nauw, dat vier van de zes verbrandingsovens moesten worden stilgelegd en er een stuwmeer ontstond aan afval vanuit Amsterdam, maar ook andere delen van het land. De gemeente sprong meermalen financieel bij om AEB overeind te houden en besloot uiteindelijk het bedrijf te koop te zetten.

Nieuw besluit

De Amsterdamse wethouder Reinier van Dantzig betreurt het oordeel van de concurrentiewaakhond. "Dit is natuurlijk ook voor AEB en haar medewerkers heel vervelend. Als uitkomst en omdat nu weer onzeker is wat de toekomst voor AEB is", schrijf hij in een brief aan de gemeenteraad van de hoofdstad. Volgens Van Dantzig is de gemeente het niet met de redenatie van de ACM eens. Maar hoewel er technisch nog een mogelijkheid bestaat voor AVR om in beroep te gaan zou dat beroep er niet voor zorgen dat het besluit van de ACM wordt opgeschort. De deal gaat daarom definitief niet door, aldus de wethouder.

Van Dantzig wil nu binnen enkele weken een nieuw besluit nemen over de toekomst van de afvalverwerker. "Door het besluit van de ACM ligt opnieuw de keuze voor of de gemeente AEB wil behouden of alsnog wil verkopen", verklaart hij. Daarbij wijst hij er ook op dat de Amsterdammer er niks van merkt. AEB blijft volgens hem op dezelfde manier afval verwerken als voorheen. Ook verandert er niets aan de warmtelevering door het bedrijf aan Westpoort Warmte.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden