Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM treedt op tegen illegale gasnetten van beheerder garageboxen

ACM treedt op tegen illegale gasnetten van beheerder garageboxen

DEN HAAG (ANP) - Het Friese bedrijf Bos stopt op last van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) met het beheren van illegale gasnetten. Uit een onderzoek van de ACM bleek dat op verschillende locaties van de beheerder van garageboxparken één gasaansluiting op het openbare net werd gedeeld met verschillende garageboxen en bedrijfsruimten. Hierdoor ontstonden illegale private gasnetten.

Het beheren van een gasnet is volgens de ACM een grote verantwoordelijkheid en vraagt veel kennis en expertise. Bovendien hebben afnemers op een dergelijk net vaak niet de mogelijkheid om een eigen energieleverancier te kiezen. Daarom mag een gasnet alleen door aangewezen netbeheerders worden beheerd, tenzij een onderneming hiervoor een ontheffing heeft gekregen van de ACM. De firma Bos komt voor zo'n ontheffing niet in aanmerking.

De beheerder heeft naar aanleiding van dit onderzoek toegezegd de illegale private gasnetten in Leeuwarden en in Dokkum voor 1 juni 2023 buiten werking stellen. Eigenaren van garageboxen of bedrijfsruimten die een aansluiting willen op het openbare gasnet hebben zo voldoende tijd om hiervoor een aanvraag te doen bij de aangewezen netbeheerder.

Privaat

De ACM wijst erop dat een illegaal privaat net ook civielrechtelijke gevolgen kan hebben voor de beheerder van een dergelijk net. Dit blijkt volgens de toezichthouder ook uit een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam over een bedrijf dat een illegaal net in beheer had en energie leverde zonder vergunning. Hierdoor konden afnemers bijvoorbeeld geen eigen energieleverancier kiezen.

Om te voorkomen dat partijen een net illegaal gaan beheren, heeft de ACM in juni 2021 aandacht gevraagd voor het verbod op private elektriciteits- of gasnetten. Netbeheerders kunnen ook aankloppen bij de ACM als zij vermoeden dat er bij een aanvraag voor een nieuwe gas- of elektriciteitsaansluiting sprake zou kunnen zijn van de aanleg van een illegaal privaat net.

Meer uit Financieel

Ziekteverzuim in het derde kwartaal weer gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse werknemers waren in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw minder vaak ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen jaren steeg het ziekteverzuim, maar in de afgelopen drie kwartalen is het verzuim op jaarbasis gedaald.

1 uur geleden
ING: kloof tussen spaarbuffers van Nederlanders

AMSTERDAM (ANP) - De verschillen tussen de spaarbuffers van Nederlanders zijn groot. Een kwart heeft meer dan 10.000 euro in de spaarpot, maar bijna net zoveel mensen hebben minder dan 500 euro of niks gespaard. Dat zegt ING op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.

1 uur geleden
Google-moeder Alphabet stijgt op Wall Street na lancering AI-model

NEW YORK (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, behoorde donderdag tot de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) met de naam Gemini, die Google woensdag lanceerde. Het aandeel steeg 5,3 procent.

2 uur geleden
Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.

2 uur geleden
Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

6 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

6 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

7 uur geleden