Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM: tariefverhoging Schiphol terecht, klachten afgewezen

ACM: tariefverhoging Schiphol terecht, klachten afgewezen

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de klachten over de hogere tarieven van Schiphol die de komende drie jaar voor luchtvaartmaatschappijen gelden, afgewezen. De waakhond kreeg zeven klachten van maatschappijen en belangenorganisaties over de hogere tarieven. Ze hadden bezwaar tegen de manier waarop Schiphol de coronaverliezen doorberekent.

De komende jaren worden de tarieven van de luchthaven stapsgewijs met tientallen procenten verhoogd. De eerste tariefverhoging ging per april in. Daarover besliste de ACM eerder al dat dat mocht. Schiphol wil zo de gevolgen van de coronaverliezen doorberekenen. De klagers vonden dat de luchthaven daarmee de lasten van de pandemie niet eerlijk verdeelt tussen de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen.

Volgens de ACM, die de tarieven van Schiphol ook met die van andere luchthavens vergeleek, heeft Schiphol zich bij het berekenen van de tarieven aan de wet gehouden en zijn de stijgingen niet onredelijk. De kosten van de "daadwerkelijk geleden" coronaverliezen zouden anders voor de belastingbetaler zijn, omdat de Nederlandse Staat en de gemeente Amsterdam de grootste aandeelhouders zijn. "Door de manier waarop Schiphol nu de tarieven heeft vastgesteld, worden de tegenvallers neergelegd bij de gebruikers van de luchthaven", schrijft de waakhond op de website.

Verrekening

De coronacrisis kostte Schiphol 1,6 miljard euro, voornamelijk door misgelopen havengelden. De luchthaven heeft naar eigen zeggen alles gedaan om de kosten te drukken. Ook kreeg Schiphol overheidssteun. Dat bleek allemaal niet voldoende om het gat in de begroting te dichten. Vanwege een eerder voorlopig besluit van de ACM voordat de tarieven werden vastgesteld, heeft Schiphol 45 miljoen euro van de verrekening afgehaald, aldus de waakhond.

Eén klacht was volgens de ACM wel terecht. Die ging over het verstrekken van extra informatie over twee initiatieven uit het vijfjarig investeringsprogramma van Schiphol. De ACM zegt ervan uit te gaan dat de luchthaven deze informatie "zo snel mogelijk aanlevert", maar er zijn geen gevolgen voor de luchthaven. Ook was er geklaagd over de invoering van een speciaal tarief om de stikstofuitstoot te verminderen. Deze stikstofheffing mag van de ACM.

Meer uit Financieel

Maker fitnessapparatuur Peloton maakt koerssprong op Wall Street

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Maker van slimme fitnessapparatuur Peloton heeft vrijdag een koerssprong van bijna 14 procent gemaakt op Wall Street op een verder vrij rustige beursdag. De Amerikaanse onderneming kondigde aan bijna 800 banen te schrappen, veel van zijn speciale winkelshowrooms te sluiten en zijn prijzen te verhogen.

3 uur geleden
Sancties zetten omvang Russische economie jaren terug in de tijd

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. Dat volgt volgens economen van persbureau Bloomberg uit nieuwe cijfers van het federale statistiekbureau in Moskou.

4 uur geleden
Spanje vraagt Duitsland om hulp voor gaspijp naar Centraal-Europa

MADRID (ANP/DPA) - De Spaanse regering heeft Duitsland om hulp gevraagd voor het voltooien van een lang geplande gaspijpleiding tussen Portugal en Centraal-Europa. Volgens verantwoordelijk minister Teresa Ribera zou Duitsland zich moeten mengen in de onderhandelingen over de pijpleiding, die nu nog stopt bij Hostalric in Catalonië, oftewel meer dan 100 kilometer van de grens. Aan Franse kant moet er ook nog zo'n 120 kilometer pijpleiding worden aangelegd.

4 uur geleden
Veel verzet tegen Hongaars plan voor houtkap om kachel te stoken

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - In Hongarije is veel verzet tegen een decreet van de overheid om het kappen van bos in onder meer natuurparken toe te staan voor het verkrijgen van brandhout. Met die maatregel wil de regering van premier Viktor Orbán de bevolking een alternatief bieden om in de winter alsnog de kachel te kunnen stoken, nu de levering van gas uit Rusland hoogst onzeker is.

4 uur geleden
NN verwacht verzekeringspremies te moeten verhogen

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraar NN verwacht de premies voor verzekeringen opnieuw te moeten verhogen vanwege de sterke prijsstijgingen. De premies voor particuliere inboedel- en schadeverzekeringen stegen dit jaar al gemiddeld met 5 procent, zegt topman David Knibbe in een interview met financieel persbureau Bloomberg.

7 uur geleden
Europese beleggers trekken zich op aan afkoelende inflatie in VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn overwegend met winsten het weekend in gegaan. De aandelenmarkten leken zich op te trekken aan de afkoelende inflatie in de Verenigde Staten. Beleggers deden het verder rustig aan, nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt.

7 uur geleden
Vakbonden bereiden acties bij NS voor, mogelijk stakingen

UTRECHT (ANP) - Vakbonden bereiden acties en mogelijk stakingen voor bij de Nederlandse Spoorwegen. Vrijdagmiddag liep een ultimatum af dat ze aan het spoorbedrijf hadden gesteld en de NS kwam niet tegemoet aan hun eisen voor een nieuwe cao. Het openbaarvervoersbedrijf zelf zei eerder teleurgesteld te zijn in de opstelling van FNV, CNV en VVMC en dreigde met een rechtszaak om stakingen te voorkomen.

9 uur geleden