Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM positief over nieuw voorstel van Apple voor datingapps

ACM positief over nieuw voorstel van Apple voor datingapps

DEN HAAG (ANP) - Apple heeft afgelopen weekeinde een nieuw voorstel gedaan over de betalingsvoorwaarden voor datingapps. Dat laat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) weten, die nu wel positief is over de aanpassingen van Apple. De toezichthouder moet nog wel bepalen of het laatste voorstel van Apple aan alle eisen voldoet.

Met het nieuwe voorstel kon Apple niet voorkomen dat het een tiende boete van 5 miljoen euro kreeg. Daarvoor kwam de handreiking sowieso te laat. Ook moet de ACM de plannen nog beoordelen. De totale boete voor het Amerikaanse techconcern is opgelopen tot het maximale bedrag van 50 miljoen euro.

De kwestie draait om datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble. Als gebruikers van die apps bijvoorbeeld een abonnement nemen, dan wordt de betaling door Apple verwerkt. Het techconcern vraagt daar 30 procent provisie voor. Daarom willen de makers van datingapps dat ze ook via een andere partij de betalingen in Apples mobiele besturingssysteem iOS kunnen laten verwerken.

Nieuwe hogere boetes

In een eerste voorstel vroeg Apple nog altijd 27 procent provisie. Bovendien moesten de datingapps een aparte versie van hun app maken voor de Nederlandse markt, wat door de ACM als te belastend voor de softwarebedrijven werd beschouwd. Vorige week kwam Apple met een nieuw voorstel waarvan de details niet bekend zijn gemaakt. Ook daar was de toezichthouder nog niet over te spreken, maar met de nieuwste aanpassingen "worden er stappen gezet", aldus een woordvoerder van de ACM.

Mocht de ACM besluiten dat Apple ook met de nieuwste voorstellen niet aan de voorwaarden voldoet, dan kan de toezichthouder nieuwe, hogere boetes op gaan leggen. Komt het wel tot een goedgekeurde aanpassing van de voorwaarden, dan blijft het bij de 50 miljoen euro die nu verschuldigd is. Die dwangsom van 5 miljoen euro per week werd Apple overigens al in augustus opgelegd. De iPhonemaker kwam echter pas met voorstellen tot aanpassing van de voorwaarden toen er al verschillende boetes waren gegeven.

De zaak draait alleen om datingapps, omdat die bedrijven in Nederland klaagden over Apple. Wereldwijd is er veel aandacht voor de appwinkels van Apple en Google. Softwaremakers verwijten de twee grootste partijen op het gebied van mobiele telefoons dat zij misbruik maken van hun machtsposities. Zo is Apple in de Verenigde Staten aangeklaagd door Epic Games, het moederbedrijf van het populaire spel Fortnite. In eerste instantie kreeg Apple op bijna alle punten gelijk, maar er loopt inmiddels een hoger beroep.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

3 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

5 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

6 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

7 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

7 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

17 uur geleden