Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM mist middelen om te handhaven op postmarkt, zegt bestuurslid

ACM mist middelen om te handhaven op postmarkt, zegt bestuurslid

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het lastig om in de gaten te houden of PostNL wel goed de post bezorgt. De toezichthouder zegt signalen te ontvangen over de slechte kwaliteit bij aangetekende post. Ook zijn er klachten dat postbezorgers van PostNL niet de verplichte vijf dagen per week langskomen. Maar goede middelen om een goede postbezorging af te dwingen, heeft de ACM volgens bestuurslid Manon Leijten niet.

"Wij krijgen in toenemende mate veel klachten over de kwaliteit van de post en we hebben hier niet in alle gevallen de juiste instrumenten voor", zei Leijten in een rondetafelgesprek met leden van de Tweede Kamer over de toekomst van de postmarkt.

Ze legde daarin uit dat de regering en het parlement geen duidelijke normen hebben vastgelegd op basis waarvan de ACM de kwaliteit kan handhaven bij PostNL, dat na een omstreden fusie met concurrent Sandd voor een groot deel van de postmarkt monopolist is.

Aangetekende post

PostNL is de aangewezen partij om de universele postdienst (upd) uit te voeren. Dat is een aantal bezorgdiensten die volgens de wet voor iedereen beschikbaar en betaalbaar moeten zijn. Daar vallen ook aangetekende poststukken onder, maar de ACM kan volgens Leijten moeilijk nagaan of die bezorging goed gaat. "Voor aangetekende post heeft de wetgever geen norm vastgelegd. Hij moet van goede kwaliteit zijn en wij hebben een poging gedaan om die norm in te vullen, daar zijn wij teruggefloten door de rechter", zei ze. Ook heeft de toezichthouder volgens haar geen middelen om na te gaan hoeveel post daadwerkelijk aankomt.

PostNL-topvrouw Herna Verhagen herhaalde in het gesprek met Kamerleden haar pleidooi voor een aanpassing van de postwet uit 2009. De postvolumes dalen doordat veel urgente berichten via e-mail of appjes worden verstuurd, dus wil ze het liefst dat de meeste brieven binnen twee dagen bezorgd moeten worden in plaats van binnen één dag.

DHL

Concurrent DHL pleitte er juist voor de upd voor minder delen van de postbezorging te laten gelden, wat tot minder regulering leidt. Het lukt het dochterbedrijf van Deutsche Post DHL volgens directeur corporate communications Ewout Blaauw al te concurreren met postpakketjes die door de brievenbus passen. Binnenkort volgt ook een eigen dienst voor aangetekende post. "De postmarkt die werd opgeofferd aan een noodzakelijk geacht monopolie, leeft als onderdeel van een brede bezorgmarkt op."

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

1 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

2 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

2 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

2 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

2 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

3 uur geleden