
ACM legt LG miljoenenboete op om prijsafspraken rond televisies
DEN HAAG (ANP) - Elektronicafabrikant LG heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete gekregen van bijna 8 miljoen euro om verboden prijsafspraken rond televisies. Het bedrijf drong er bij winkels en onlineshops op aan dat ze de prijsadviezen van LG zouden volgen. Op die manier verstoorde het bedrijf de concurrentie tussen winkeliers, waar hun klanten volgens de ACM de dupe van werden doordat ze uiteindelijk meer geld kwijt waren aan hun televisies.
De verkoopafdeling van het Zuid-Koreaanse concern in de Benelux maakte zicht tussen 2015 en 2018 schuldig aan de praktijken, concludeert de toezichthouder. De ACM zegt te beschikken over duizenden berichten en documenten waar de concurrentieverstoring uit zou blijken. Het draait er in de kern om dat winkeliers wisten dat ze zich niet uit de markt zouden prijzen als ze de adviesprijzen van LG zouden volgen doordat dit bedrijf steeds hamerde op de te volgen prijzen.
Het bedrijf vroeg winkels ook om informatie over kortingen aan de kassa niet prominent op hun website te zetten en om bepaalde aanbiedingen niet op prijsvergelijkingssites te laten zien. Daarnaast trad LG op als een soort van politieagent als winkels toch onder de adviesprijs zouden zitten. Op een klacht van een winkelier over een concurrent die televisies toch onder de adviesprijs verkocht, stuurde LG volgens de ACM het antwoord: "Ga ik achteraan."
Reactie
LG Electronics Benelux, de dochteronderneming die de boete krijgt, is het niet eens met de beslissing van de ACM en gaat in beroep. Het bedrijf vindt van zichzelf dat het altijd volgens de in Nederland en de Europese Unie geldende wetten voor eerlijke concurrentie heeft gehandeld.
Eerder kreeg Samsung een boete van 39 miljoen euro om vergelijkbare overtredingen. Ook dit bedrijf bemoeide zich te nadrukkelijk met de verkoopprijzen van televisies van zijn merk.
Meer uit Financieel
LIJNDEN (ANP) - Slechts een kleine groep uitzendkrachten bij enkele distributiecentra van Albert Heijn heeft het werk neergelegd, stelt de werkgeversorganisatie voor de uitzendbranche ABU. Volgens de organisatie geldt voor de "overgrote meerderheid van de uitzendkrachten" dat die gewoon werkt of wil werken. Dinsdag heeft vakbond FNV aangekondigd dat de staking van uitzendkrachten is uitgebreid van twee naar vier locaties.
1 uur geledenLEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van de tweede helft van het jaar in het rood geƫindigd. Beleggers hadden onder meer oog voor de ontwikkelingen rondom de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners.
2 uur geledenBUNNIK (ANP) - Autoverkopers deden in de eerste helft van dit jaar geen goede zaken. De verkoop van nieuwe personenauto's daalde met 5,5 procent tot 182.680 stuks, komt naar voren uit de recentste cijfers van autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en RDC.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
4 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
4 uur geleden