
ACM kijkt of energie-opslag aantrekkelijker moet worden
DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat kijken hoe de tarieven voor stroomtransport moeten worden aangepast om energie-opslag aantrekkelijker te maken. Opslag van elektriciteit in bijvoorbeeld grote batterijsystemen kan een grote rol spelen bij het toekomstbestendig maken van het Nederlandse stroomnet, maar de regels kunnen aanleg daarvan minder interessant maken.
Ons stroomnet is ingericht voor een continue stroomlevering, zoals met grote energiecentrales mogelijk is. Door de overstap naar steeds meer groene stroom ontstaan veel meer pieken en dalen in de levering en die kunnen worden opgevangen met energie-opslagsystemen. Dat kunnen batterijen zijn, maar energie kan ook omgezet worden in bijvoorbeeld waterstof. Als er meer vraag naar stroom is dan er wordt aangeboden, kunnen de systemen snel extra energie aanleveren.
Zo'n energie-opslagsysteem moet gevuld worden met stroom. Zodra dat gebeurt moet daarvoor hetzelfde tarief worden betaald als iedere afnemer van stroom, zoals een bedrijf of een huishouden, terwijl die stroom niet gebruikt wordt, maar opgeslagen. Die kosten kunnen de aanleg van dergelijke systemen onaantrekkelijk maken. Ook een speciale toeslag speelt daarbij een rol. Door de manier waarop bijvoorbeeld batterijen werken is die toeslag elke maand hoog.
Nog geen regelgeving
Verder bestaat er nog geen specifieke regelgeving voor energie-opslag, wat volgens de ACM tot problemen kan leiden als die uiteindelijk niet passend is. Ook moet voor de energiesystemen in sommige gevallen zowel bij het opladen als leveren energiebelasting worden betaald, stelt de toezichthouder. Voor die dubbele belasting moet de regering een oplossing bedenken.
De ACM is begonnen aan een nader onderzoek hoe de regels rond transporttarieven kunnen worden aangepast. Dat wordt naar verwachting dit najaar afgerond.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van ING is hervat na een onderbreking van ongeveer twintig minuten. De vergadering werd dinsdagmiddag tijdelijk stilgelegd omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion herhaaldelijk toeters en fluitjes lieten afgaan. Ook na het hervatten van de bijeenkomst gingen er nog fluitjes af en werden leuzen geschreeuwd.
14 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De handelsoorlog van Donald Trump drukt flink op de wereldwijde economische groei. Dit voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat ook voor Nederland somberder is geworden over de groeivooruitzichten. De VN-organisatie voor financiële stabiliteit spreekt van een "nieuw tijdperk" voor het mondiale economische systeem. Toch stevent de wereld niet af op een recessie. Ook blijft de toename van de inflatie naar verwachting beperkt.
24 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amerikaanse muzieklabel Def Jam Recordings krijgt een Nederlandse tak, Def Jam Recordings Amsterdam. Dat maakt het label dinsdag bekend. De officiële aftrap van het label is op vrijdag 25 april. Het brengt dan samen met artiest en voetballer Noano (Noa Lang) zijn nieuwe single 'Matcha Coco' uit met rapper Jonna Fraser.
27 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van ING is dinsdagmiddag stilgelegd, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion herhaaldelijk toeters lieten afgaan. De activisten schreeuwden "bullshit-alarm", omdat de bank zou liegen en de cijfers van de bank niet zouden kloppen.
37 minuten geledenPAPENDRECHT (ANP) - Medewerkers van vliegtuigonderdelenmaker Fokker in Papendrecht leggen woensdag 24 uur het werk neer, hebben CNV en FNV aangekondigd. De vakbonden zijn het niet eens met het nieuwe sociaal plan bij een reorganisatie, waarbij volgens CNV ongeveer veertig arbeidsplaatsen verloren gaan.
1 uur geledenZOETERMEER (ANP) - Nederlandse groothandels in bloemen en planten hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder geëxporteerd dan een jaar eerder. Alleen door gestegen prijzen bleef de omzet op peil, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB).
1 uur geledenZOETERMEER (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar meer elektrische huishoudelijke apparaten gekocht. Daarmee laat de markt volgens branchevereniging APPLiA Nederland herstel zien, na de daling in 2023 door de hoge inflatie en de problemen op de huizenmarkt. De koopkracht is toegenomen en de inflatie gedaald, merkt de organisatie op.
2 uur geleden