Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM in crisistijd coulant met bedrijven die samenwerken

ACM in crisistijd coulant met bedrijven die samenwerken

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven mogen onder strenge voorwaarden onderling samenwerken om de nadelige gevolgen van de coronacrisis voor consumenten te beperken. De concurrentieregels bieden daar onder deze omstandigheden ruimte voor, meldt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

"Tijdens de coronacrisis geldt uiteraard ook dat bedrijven geen misbruik mogen maken van onzekerheden en schaarste", waarschuwt de toezichthouder wel. Zij mogen dus geen woekerprijzen vragen voor hun producten, geen onderlinge prijsafspraken maken en zij moeten eerlijk zijn tegen de klant als spullen tijdelijk moeilijker te leveren zijn.

De ACM legde afgelopen jaar boetes op aan achttien bedrijven die de fout in waren gegaan. De overtreders moesten bij elkaar bijna 17 miljoen euro betalen, meldt de toezichthouder in het jaarverslag. In twaalf gevallen legde de ACM een last onder dwangsom op om een bedrijf te dwingen zijn leven te beteren.

Energiesector

De concurrentiewaakhond liet daarmee heel wat vaker zijn tanden zien dan in 2018. Toen werden drie boetes opgelegd en één last onder dwangsom. Naar eigen zeggen heeft de ACM met haar toezicht de samenleving vorig jaar 750 miljoen euro opgeleverd.

Met name de energiesector lag vorig jaar extra onder het vergrootglas bij de ACM. De toezichthouder deed onderzoek naar misleidende en agressieve verkooppraatjes en zorgde er naar eigen zeggen voor dat de tarieven voor transport van gas en elektriciteit minder hard stijgen dan de inflatie.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

5 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

7 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

9 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

11 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

12 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

13 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

14 uur geleden