Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM: helft Nederlanders heeft variabel energiecontract

ACM: helft Nederlanders heeft variabel energiecontract

DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel contract voor energie, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn jaarlijkse energiemonitor. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het nog om 44 procent ging. Die toename is volgens de toezichthouder het gevolg van de hoge energieprijzen. Energieleveranciers laten klanten daardoor nauwelijks meer vaste contracten afsluiten of doen dat alleen tegen hoge prijzen die niet interessant zijn.

Bij een variabel contract past de energieleverancier twee keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli, de prijzen aan. Energiebedrijven kopen elektra en gas vooraf in en kunnen daarom inschatten wat ze de maanden erop moeten betalen voor de energie die ze leveren. Bij een vast contract wordt de prijs voor langere periode, meestal een of enkele jaren, vastgelegd.

Al enkele jaren daalde het aantal huishoudens met een variabel contract. Door de sterk gestegen energieprijzen is daar dus een einde aan gekomen. De ACM wijst op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het tarief voor een kubieke meter gas in een jaar bijna vijf keer zo duur werd. Een kilowattuur elektriciteit steeg 364 procent in prijs.

Het aantal huishoudens dat minimaal één besparende maatregel heeft getroffen in huis is toegenomen tot 90 procent van 81 procent vorig jaar. De meest genomen maatregel is installatie van een slimme meter. Consumenten geven ook aan dat het door de hoge energieprijzen interessanter is geworden om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen. Ook de aanschaf van een elektrische auto wordt interessanter vanwege de hoge brandstofprijzen, geven ze aan.

Meer uit Financieel

Patagonia-directeur Matthijs Visch wordt topman van de Bijenkorf

AMSTERDAM (ANP) - Matthijs Visch wordt de nieuwe topman van warenhuisketen de Bijenkorf. Hij neemt vanaf vrijdag de taken over van Giovanni Colauto, die sinds 2012 de hoogste leidinggevende was van het winkelbedrijf. Visch was de afgelopen twee jaar directeur voor de Europese activiteiten van het buitenkledingmerk Patagonia.

54 minuten geleden
Onrust onder cabinepersoneel Transavia om geannuleerde vluchten

SCHIPHOL (ANP) - Het "grote aantal geannuleerde vluchten" bij Transavia draagt bij aan onrust onder cabinepersoneel, schrijft de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) op haar website. Volgens de vakbond hebben medewerkers aan boord van Transavia-vluchten hierdoor geregeld te maken met boze passagiers.

2 uur geleden
Werkgevers: flink deel transitieplannen pensioenstelsel klaar

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen hebben al een flink deel van hun transitieplannen opgesteld, zegt werkgeversvereniging AWVN. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen. Tot nu toe zijn 31 van de ruim honderd verwachte transitieplannen gepubliceerd, meldt AWVN in zijn eerste voortgangsrapportage over de plannen.

2 uur geleden
Luchtvaartautoriteit VS vindt eigen toezicht op Boeing te laks

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de Amerikaanse toezichthouder voor de luchtvaart (FAA) heeft gezegd dat het toezicht op Boeing te laks is geweest. In januari verloor een toestel van de vliegtuigfabrikant vlak na het opstijgen een deurpaneel. In de aanloop naar dat incident is de luchtvaartautoriteit "te weinig betrokken" geweest bij het toezicht op Boeing, zei FAA-directeur Mike Whitaker in een hoorzitting in de Senaat.

3 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit lager na Amerikaans rentebesluit

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs heeft de handelsdag lager afgesloten, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers op het Damrak reageerden donderdag terughoudend op het Amerikaanse rentebesluit en de toelichting van de Federal Reserve, die woensdag na sluiting van de Europese beurzen naar buiten kwamen.

4 uur geleden
VK komt met sancties tegen schepen uit Russische 'schaduwvloot'

LONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd die voor het eerst gericht zijn op schepen uit de zogenaamde schaduwvloot. Deze olietankers helpen de Russen om beperkingen op de export van olie te omzeilen. De oliehandel is een belangrijke inkomstenbron voor het Kremlin, dat daarmee de oorlog tegen Oekraïne financiert.

5 uur geleden
Tesla stijgt op Wall Street door hoop goedkeuring megabonus Musk

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde donderdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York met een koerswinst van ruim 5 procent. De fabrikant van elektrische auto's houdt donderdag zijn aandeelhoudersvergadering, waarop opnieuw zal worden gestemd over de megabeloning voor topman Elon Musk. Hij liet voorafgaand aan die vergadering weten dat een meerderheid van de aandeelhouders lijkt in te stemmen met zijn beloningspakket van 56 miljard dollar (zo'n 52 miljard euro).

6 uur geleden