Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ACM: helft Nederlanders heeft variabel energiecontract

ACM: helft Nederlanders heeft variabel energiecontract

DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel contract voor energie, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn jaarlijkse energiemonitor. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het nog om 44 procent ging. Die toename is volgens de toezichthouder het gevolg van de hoge energieprijzen. Energieleveranciers laten klanten daardoor nauwelijks meer vaste contracten afsluiten of doen dat alleen tegen hoge prijzen die niet interessant zijn.

Bij een variabel contract past de energieleverancier twee keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli, de prijzen aan. Energiebedrijven kopen elektra en gas vooraf in en kunnen daarom inschatten wat ze de maanden erop moeten betalen voor de energie die ze leveren. Bij een vast contract wordt de prijs voor langere periode, meestal een of enkele jaren, vastgelegd.

Al enkele jaren daalde het aantal huishoudens met een variabel contract. Door de sterk gestegen energieprijzen is daar dus een einde aan gekomen. De ACM wijst op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het tarief voor een kubieke meter gas in een jaar bijna vijf keer zo duur werd. Een kilowattuur elektriciteit steeg 364 procent in prijs.

Het aantal huishoudens dat minimaal één besparende maatregel heeft getroffen in huis is toegenomen tot 90 procent van 81 procent vorig jaar. De meest genomen maatregel is installatie van een slimme meter. Consumenten geven ook aan dat het door de hoge energieprijzen interessanter is geworden om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen. Ook de aanschaf van een elektrische auto wordt interessanter vanwege de hoge brandstofprijzen, geven ze aan.

Meer uit Financieel

Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

7 minuten geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

1 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

2 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

3 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

3 uur geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

3 uur geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

3 uur geleden