
ACM: energiemarkt instabiel maar geen risico op faillissementen
DEN HAAG (ANP) - De energiemarkt blijft naar verwachting instabiel door de sterk gestegen prijzen voor gas en elektriciteit maar energieleveranciers lopen zover bekend geen acute risico's om failliet te gaan. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van gesprekken met energieleveranciers. De bedrijven waarschuwen wel voor een domino-effect als een van de grote leveranciers niet meer aan de leveringsplicht kan voldoen of als er door de oorlog in Oekraïne geen Russisch gas meer wordt geleverd.
De ACM zegt de situatie van de energieleveranciers in de gaten te houden om tijdig risico's en problemen in kaart te brengen. Ook wil de waakhond voor het nieuwe stookseizoen op 1 oktober begint extra eisen stellen aan leveranciers om te zorgen dat ze plotselinge inkoopprijsstijgingen op de energiemarkt aankunnen. Dat moeten ze doen door onder meer hun bedrijfsplan beter te onderbouwen en aan te tonen dat ze risico's goed kunnen inschatten.
Vorige week besloot het kabinet om voor het einde van het jaar van Russisch gas af te willen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft maatregelen aangekondigd zodat er deze winter voldoende gas is, onder meer door opslagen voor gas onder de grond zoveel mogelijk te laten vullen.
Wisselende inkoopprijzen
De ACM signaleert dat de sterk wisselende energieprijzen het leveranciers moeilijk maken de inkoopprijzen voor langere tijd vast te leggen. Langer vastleggen kan daarnaast meer risico's geven als de gasprijs ineens daalt, want dan moeten overschotten tegen een lagere prijs worden verkocht. Daarom kiezen leveranciers volgens de toezichthouder steeds vaker voor inkoopprijzen voor kortere periodes en willen ze alleen nog nieuwe energiecontracten aanbieden als het tarief tussentijds aangepast kan worden. Sommige energiebedrijven nemen zelfs bijna geen nieuwe klanten aan.
Consumenten moeten wel altijd een energiecontract kunnen afsluiten, aldus de waakhond. Daar bestaat een zogeheten modelcontract voor, dat bij alle leveranciers dezelfde voorwaarden heeft. De ACM zegt regelmatig klachten en vragen te krijgen over deze modelcontracten en bedrijven hierop aan te spreken als dat nodig is.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Een mogelijk vertrek van de Verenigde Staten uit het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan tot extra politieke instabiliteit leiden op het westelijk halfrond. Daarom hebben de Verenigde Staten er geen enkel belang bij om uit het IMF te stappen, stelt de Nederlandse IMF-bestuurder Marnix van Rij in gesprek met het ANP.
42 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - Ook Nederlanders zullen in de toekomst langer moeten doorwerken. Dat betoogt bestuurder Marnix van Rij van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. "Want anders zijn de pensioenen straks niet meer te betalen en is de gezondheidszorg onbetaalbaar", zegt de oud-staatssecretaris, die verwijst naar een recente analyse van het IMF over de vergrijzing.
45 minuten geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie kijkt of het Amerikaanse gasexporteurs makkelijker kan worden gemaakt om aan de EU-regels voor methaanuitstoot te voldoen. Dit is onderdeel van het voorstel van de Europese Commissie aan de Verenigde Staten voor een handelsovereenkomst tegen de aangekondigde importheffingen. Ingewijden melden dit tegenover persbureau Reuters.
52 minuten geledenSEOUL (ANP) - Zuid-Korea "zal niet terugvechten" tegen de Amerikaanse importheffingen. Dat zegt premier en waarnemend president Han Duck-soo in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens Han heeft het land namelijk veel te danken aan de Verenigde Staten. "De rol van de VS was enorm in het maken van Korea tot wat het nu is."
21 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan overweegt de veiligheidscriteria voor auto's te herzien om zo tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei zondag gemeld. Amerikaanse autofabrikanten klagen al langer dat de strenge veiligheidsnormen de toegang tot de Japanse markt bemoeilijken.
1 dag geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Vrachtwagenfabrikant Volvo Group schrapt in de Verenigde Staten tot 800 banen door de onzekerheid die importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump hebben veroorzaakt. Wegvervoerders bestellen minder trucks omdat ze niet precies weten hoe het Amerikaanse handelsbeleid voor hen uitpakt, zegt een woordvoerder van de Noord-Amerikaanse tak van Volvo.
1 dag geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse zusterpartijen CDU en CSU willen zo snel mogelijk ingrijpen bij Deutsche Bahn. De Duitse spoorwegmaatschappij kampt de laatste jaren met veel vertragingen. Volgens de twee conservatieve partijen, die binnenkort in de regering stappen, zijn onder andere veranderingen aan de top van het staatsspoorbedrijf nodig.
1 dag geleden