
Achttien Nederlanders vast op cruiseschip bij Hawaii
DEN HAAG/HONOLULU (ANP) - Achttien Nederlanders die op een cruiseschip zitten dat onderweg is naar Hawaii, weten nog niet wanneer zij terug naar Nederland kunnen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.
De Maasdam van de Holland-Amerika Lijn is onderweg naar de eilandengroep, waar het alleen mag aanmeren om bij te tanken en om voorraden aan te vullen. De passagiers mogen daar vanwege het coronavirus niet van boord. Volgens Buitenlandse Zaken is niemand op het schip besmet.
Het ministerie had via de rederij vernomen dat er maatregelen waren getroffen om de Nederlandse opvarenden vanuit Hawaii terug te brengen naar Nederland. De autoriteiten daar laten dat echter niet toe. De Nederlandse ambassade in Washington heeft contact over de situatie met de lokale autoriteiten.
Buitenlandse Zaken hoopt dat de Nederlanders op het schip, als dat mogelijk is, laten weten hoe het met hen gaat. Het ministerie kan naar eigen zeggen ook "berichten doorgeven aan familieleden in Nederland. Als u dat wilt, geef dat dan aan, dan leggen wij contact met de collega’s in Den Haag die dat verder verzorgen. Als u nog geen contact heeft gelegd met uw reisverzekering, dan is dat ook verstandig om nu te doen."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd. Ook stelt de mensenrechtenorganisatie na onderzoek dat er nauwelijks toezicht is op de manieren waarop de politie surveilleert. Demonstranten vinden politieoptredens intimiderend en voelen zich belemmerd om te demonstreren.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden. Het instellen van mobiele grenscontroles en de invoering van het tweestatusstelsel voor asielzoekers staan op de groslijst.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht (UU) heeft woensdag een lijst gepubliceerd van projecten waarin onderzoekers samenwerken met de fossiele industrie. Daaruit blijkt dat bedrijven uit de fossiele sector in totaal 5,7 miljoen euro bijdragen aan projecten. Het gaat onder meer om Shell, TotalEnergies, BP, chemiebedrijf SABIC en het Chinese oliebedrijf Sinopec. Hoewel de UU naar transparantie zegt te streven, blijven veel details nog geheim. Van diverse samenwerkingen blijft onduidelijk waar ze over gaan. Voor de meeste projecten wordt ook niet precies openbaar gemaakt welk bedrag door welk bedrijf wordt betaald.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is blij dat koning Willem-Alexander een toespraak zal houden bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. De organisatie is voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen of hij daar excuses zal maken. "We laten ons verrassen", zei directeur Urwin Vyent woensdag op een bijeenkomst in het Stadsarchief in Amsterdam.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Sociaal wetenschapper Laurens Buijs kan voorlopig niet aan het werk bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De instelling stelde hem op non-actief. Buijs spande daar een kort geding tegen aan. Hij zegt dat hij een klokkenluider is en wil daarom beschermd worden. Die zaak heeft hij woensdag verloren.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is "niet blij" met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12 blokkeerden niet te vervolgen. Tegelijk wil hij zich niet bemoeien met het werk van het OM. "Ik mag geen oordeel geven over de inhoud. Dat weiger ik ook, dat doe ik ook niet", zei Van Zanen woensdag in een commissie van de Haagse gemeenteraad.
13 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank woensdag aan het ANP gemeld. In de brief van de NPO aan Uslu wordt gevraagd om het intrekken van de erkenning van ON!.
13 uur geleden