Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Achterstallige verwerking asielaanvragen nog altijd niet opgelost'

'Achterstallige verwerking asielaanvragen nog altijd niet opgelost'

UTRECHT (ANP) - Een speciaal team bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de achterstallige verwerking van asielaanvragen nog altijd niet opgelost. Dat concludeert VluchtenlingenWerk Nederland na een nieuw onderzoek waarvoor met advocaten en asielzoekers is gesproken.

Begin dit jaar bleek al dat de taskforce de deadline niet had gehaald en er nog 7000 asielaanvragen open stonden, een half jaar later is de achterstand nog steeds niet weggewerkt. Ook zijn eerder geconstateerde knelpunten nauwelijks verbeterd, aldus VluchtelingenWerk. Eind mei wachtten nog 3070 asielzoekers op een beslissing over hun asielaanvraag.

Ook de werkwijze bij de IND is zorgelijk, vindt VluchtelingenWerk. De advocaten en asielzoekers gaven aan dat zogenoemde gehoren - waarin een asielzoeker het vluchtverhaal vertelt - werden geannuleerd omdat een medewerker niet kwam opdagen. Ook gebeurde het met regelmaat dat de interviews werden gestopt omdat iemand te weinig inhoudelijke kennis had van de thematiek of het land van herkomst. Ook zou apparatuur bij interviews die via videoverbinding werden afgenomen niet goed genoeg werken, waardoor bij zo'n gesprek belangrijke signalen worden gemist. Dit zou ten nadele komen van de procedure van de asielzoeker.

Slordigheden oplossen

Aan de monitor werkten 16 advocaten, die bij elkaar 364 asielzoekers hebben bijgestaan, en 26 asielzoekers mee.

VluchtelingenWerk Nederland vraagt opnieuw staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) de werkwijze van de taskforce zo snel mogelijk te verbeteren. Alle slordigheden in de werkwijze moeten worden opgelost, zodat asielzoekers een eerlijke procedure krijgen en er een goed besluit wordt genomen over wie bescherming moeten krijgen van Nederland en wie niet.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie weten dat alle beslissingen in de zaken van de taskforce genomen worden door ervaren medewerkers van de IND. "Het belangrijkste is hierbij dat er zo snel als mogelijk, zorgvuldig wordt beslist op aanvragen, zodat mensen die wachten op een beslissing weten waar ze aan toe zijn", aldus een woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

2 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

4 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

8 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

14 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

14 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

18 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

19 uur geleden