Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acht staten VS beginnen onderzoek naar invloed TikTok op jeugd

Acht staten VS beginnen onderzoek naar invloed TikTok op jeugd

BOSTON (ANP) - Openbaar aanklagers uit acht Amerikaanse staten beginnen een onderzoek naar de mogelijk schadelijke effecten van de populaire video-app TikTok op kinderen. Het onderzoek, aangekondigd door de hoofdaanklager Maura Healey van de staat Massachusetts, richt zich onder andere op de technologie die het bedrijf toepast om jongeren langer aan het telefoonscherm gekluisterd te houden.

"Nu kinderen worstelen met problemen als angsten, sociale druk en depressie, kunnen we niet toestaan dat socialmediabedrijven hun fysieke gezondheid en geestelijke welzijn verder schaden", stelt de aanklager. Het onderzoek moet uitwijzen of functies van TikTok zodanig zijn ontworpen dat ze zulke fysieke of geestelijke problemen veroorzaken of versterken.

TikTok verklaarde in een reactie veel inspanningen te doen voor het welzijn van gebruikers van de video-app, die populair is om de korte muzikale filmpjes die gebruikers kunnen uploaden. "We waarderen dat de hoofdaanklagers focussen op de veiligheid van jonge gebruikers. We kijken ernaar uit informatie te delen over de vele veiligheids- en privacymaatregelen die we nemen voor tieners."

Onder vuur

TikTok ligt niet alleen in de Verenigde Staten onder vuur vanwege het welzijn van jongeren. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgevens legde de app vorig jaar een boete van 750.000 euro op omdat TikTok de privacy van jonge kinderen schond. Informatie die kinderen van TikTok kregen was in het Engels en volgens de toezichthouder daarom niet goed te begrijpen.

Een groter Europees onderzoek naar TikTok, uitgevoerd door de Ierse privacywaakhond, gaat dieper in op de verwerking van persoonsgegevens van jongeren onder de 18 jaar. De Ieren onderzoeken ook of app wel goed genoeg controleert of gebruikers niet jonger zijn dan 13 jaar.

Meer uit Financieel

Kleine uitslagen op beurzen New York, Gilead verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine koersuitslagen de handelsweek uitgegaan. Farmaceut Gilead Sciences stond opnieuw bij de winnaars op Wall Street, na de stevige plus een dag eerder. Vuurwapenmaker Smith & Wesson Brands had juist een slechte dag door een sombere voorspelling voor de omzet in het lopende kwartaal.

3 uur geleden
Apple stelt lancering AI-producten in Europa voorlopig uit

BRUSSEL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Apple stelt de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig uit in verband met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat daarbij volgens het bedrijf om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar worden voor gebruikers in de EU.

4 uur geleden
Grote staking op komst bij Britse staalfabrieken Tata Steel

PORT TALBOT (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Werknemers van staalbedrijf Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk gaan staken uit protest tegen het schrappen van wel 2800 banen en de sluiting van twee hoogovens in de staalfabriek in Port Talbot in Wales. Ongeveer 1500 werknemers zijn volgens vakbond Unite van plan om vanaf 8 juli het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Volgens Unite is het voor het eerst in meer dan veertig jaar dat er gestaakt wordt door staalarbeiders in het Verenigd Koninkrijk.

5 uur geleden
Chipbedrijven bij grootste dalers in lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met verlies gesloten, nadat de hoofdgraadmeter een dag eerder nog op een nieuw slotrecord was geëindigd. De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi stonden bij de grootste dalers. Techinvesteerder Prosus voerde de schaarse stijgers in de AEX aan.

7 uur geleden
Minister: Duitsland heeft 'update' van strategie rond China nodig

BEIJING (ANP/AFP) - De strategie van Duitsland rond China heeft een "update" nodig, waarbij meer naar de langere termijn en meer naar de Europese belangen wordt gekeken. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck gezegd op de eerste dag van zijn bezoek aan China. Habeck was daar op een receptie van de Duitse ambassade in de Chinese hoofdstad Beijing.

8 uur geleden
Farmaceut Gilead zet opmars voort op voorzichtig Wall Street

NEW YORK (ANP) - Gilead Sciences behoorde vrijdag opnieuw tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse farmaceut won een dag eerder al 8,5 procent en kreeg er nu 3 procent bij. Beleggers reageerden positief op de goede resultaten van de eerste grote proef van Gilead met zijn hiv-medicijn Lenacapavir. Volgens het bedrijf kan het middel 100 procent van de hiv-besmettingen bij vrouwen en tienermeisjes in Afrika voorkomen. Ook hoeft het middel slechts twee keer per jaar ingespoten te worden, waarmee het makkelijker te gebruiken is dan andere hiv-medicijnen.

10 uur geleden
Van Rij aan nieuw kabinet: neem zorgen Booking.com serieus

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) wil dat het signaal dat de baas van Booking.com afgeeft over het Nederlandse investeringsklimaat serieus wordt genomen. Hij wijst naar het nieuwe kabinet, waarvan hij de plannen niet wil recenseren. Wel ziet hij in het coalitieakkoord "een aantal goede teksten over ondernemen en het belang van ondernemen en het vestigingsklimaat".

11 uur geleden