Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acht staten VS beginnen onderzoek naar invloed TikTok op jeugd

Acht staten VS beginnen onderzoek naar invloed TikTok op jeugd

BOSTON (ANP) - Openbaar aanklagers uit acht Amerikaanse staten beginnen een onderzoek naar de mogelijk schadelijke effecten van de populaire video-app TikTok op kinderen. Het onderzoek, aangekondigd door de hoofdaanklager Maura Healey van de staat Massachusetts, richt zich onder andere op de technologie die het bedrijf toepast om jongeren langer aan het telefoonscherm gekluisterd te houden.

"Nu kinderen worstelen met problemen als angsten, sociale druk en depressie, kunnen we niet toestaan dat socialmediabedrijven hun fysieke gezondheid en geestelijke welzijn verder schaden", stelt de aanklager. Het onderzoek moet uitwijzen of functies van TikTok zodanig zijn ontworpen dat ze zulke fysieke of geestelijke problemen veroorzaken of versterken.

TikTok verklaarde in een reactie veel inspanningen te doen voor het welzijn van gebruikers van de video-app, die populair is om de korte muzikale filmpjes die gebruikers kunnen uploaden. "We waarderen dat de hoofdaanklagers focussen op de veiligheid van jonge gebruikers. We kijken ernaar uit informatie te delen over de vele veiligheids- en privacymaatregelen die we nemen voor tieners."

Onder vuur

TikTok ligt niet alleen in de Verenigde Staten onder vuur vanwege het welzijn van jongeren. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgevens legde de app vorig jaar een boete van 750.000 euro op omdat TikTok de privacy van jonge kinderen schond. Informatie die kinderen van TikTok kregen was in het Engels en volgens de toezichthouder daarom niet goed te begrijpen.

Een groter Europees onderzoek naar TikTok, uitgevoerd door de Ierse privacywaakhond, gaat dieper in op de verwerking van persoonsgegevens van jongeren onder de 18 jaar. De Ieren onderzoeken ook of app wel goed genoeg controleert of gebruikers niet jonger zijn dan 13 jaar.

Meer uit Financieel

Pensioenfondsen: nu stappen maken met nieuwe wet

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen zijn blij dat de wet voor het nieuwe pensioenstelsel nu ook door de Eerste Kamer is aangenomen. Het is nu tijd om vaart te maken met het doorvoeren van alle veranderingen, stelt koepelorganisatie Pensioenfederatie.

6 minuten geleden
Werkgevers: eindelijk grote onderhoudsbeurt voor pensioenen

DEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisatie VNO-NCW is blij dat nu ook de Eerste Kamer de weg heeft vrijgemaakt voor de herziening van het pensioenstelsel waar al jaren aan wordt gewerkt. "Hiermee krijgt het pensioenstelsel eindelijk de grote onderhoudsbeurt die nodig is", zegt voorzitter Ingrid Thijssen.

12 minuten geleden
FNV: keihard aan de slag voor mensen met zware beroepen

DEN HAAG (ANP) - Nu de nieuwe Pensioenwet ook in de Eerste Kamer is aangenomen, wil FNV snel werk maken van structurele afspraken zodat mensen met zware beroepen op tijd kunnen stoppen met werken. "Als FNV gaan wij daarmee keihard aan de slag", aldus voorzitter Tuur Elzinga.

14 minuten geleden
Beleggers zoeken naar richting tijdens debat over schuldenplafond

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met een gemengd beeld de handel uitgegaan. Beleggers hielden de politiek in Washington in de gaten. Het Huis van Afgevaardigden debatteerde over de deal tussen president Joe Biden en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Volksvertegenwoordigers moeten dit principeakkoord nog goedkeuren.

28 minuten geleden
Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

BRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiƫnt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

1 uur geleden
Mexicanen verkopen voor 3,3 miljard euro Heineken-aandelen

MONTERREY (ANP) - Het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa verkoopt voor 3,3 miljard euro aan aandelen in Heineken. De bierbrouwer zelf koopt een deel van die stukken.

3 uur geleden
Duitse hoofdrolspeler grote dividendfraude krijgt weer 8 jaar cel

WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Een Duitse spilfiguur in omvangrijke fraude met dividenden is opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank van Wiesbaden achtte de oud-belastingdienstmedewerker Hanno Berger schuldig aan verschillende vormen van belastingontwijking. Hij werd eind vorig jaar ook al in een andere belastingzaak veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging daartegen in beroep.

3 uur geleden