Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acht jaar cel en tbs voor fataal steekincident in jeugdgevangenis

Acht jaar cel en tbs voor fataal steekincident in jeugdgevangenis

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft Gerard S. (19) uit Den Haag veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het dodelijke steekincident in jeugdgevangenis Den Hey-Acker. Bij het steekincident op 15 april vorig jaar kwam de 19-jarige Louc uit Enschede om het leven. Een medegedetineerde had een steekwond in zijn arm en borstkas. De opgelegde straf is gelijk aan de strafeis van het Openbaar Ministerie.

Aan de steekpartij in de keuken van de groepsruimte ging een woordenwisseling vooraf. S. had van de groepsbegeleider een koksmes gekregen om een ui te snijden. S. viel uit het niets een groepsgenoot aan, waarna die zich verschool achter een groepsbegeleidster. Louc probeerde volgens de rechtbank de verdachte tegen te houden. Hij werd dodelijk geraakt in de borst.

Tijdens het incident werden ook steekbewegingen gemaakt richting twee groepsleiders. Een van hen kon het mes net ontwijken. De rechtbank vindt daarom dat er sprake is van doodslag, twee keer een poging doodslag en van bedreiging.

Persoonlijkheidsstoornis

S. kampt met een persoonlijkheidsstoornis waardoor hij zeer agressief kan reageren op situaties. Hij kreeg in 2021 een PIJ-maatregel opgelegd: jeugddetentie in combinatie met intensieve behandeling en begeleiding. Daarom zat hij in Den Hey-Acker. Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum hadden de rechtbank geadviseerd om S. te berechten op basis van het volwassenenstrafrecht. Daar zou hij gezien zijn voorgeschiedenis meer baat bij hebben dan bij jeugd-tbs.

Na de fatale steekpartij in Breda is onder meer besloten dat in justitiële jeugdinrichtingen voorlopig geen scherpe messen meer worden gebruikt. Ook kondigden vier inspectiediensten een gezamenlijk onderzoek aan.

Meer uit Binnenland

Deel treinverkeer bij Lage Zwaluwe weer op gang

UTRECHT (ANP) - Een deel van de treinen op het traject langs Lage Zwaluwe rijdt weer. Door een kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe was sinds de ochtend geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal.

36 minuten geleden
Bedrijf gehackt dat onder meer belastingaanslagen verstuurt

AMERSFOORT (ANP) - Cybercriminelen hebben mogelijk gegevens van burgers in handen gekregen door de systemen van AddComm te hacken, een bedrijf dat onder meer voor gemeenten en waterschappen de communicatie met inwoners en bedrijven verzorgt. De hackers hebben systemen versleuteld en data ontvreemd, meldt AddComm op zijn website.

1 uur geleden
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij na eis van drie maanden cel

AMSTERDAM (ANP) - De 25-jarige Manu-Narayan A. uit Amsterdam is donderdagavond vrijgesproken van het gooien van stenen naar de politie tijdens de studentenprotesten. Het OM had een gevangenisstraf van drie maanden tegen hem geëist voor openlijk geweld. Volgens de politierechter zijn er twijfels over het signalement van de stenengooier. Ze sprak A. daarom vrij. Op de tribune klonk na de uitspraak applaus en gejoel.

2 uur geleden
Ook donderdagavond geen treinen op traject langs Lage Zwaluwe

UTRECHT (ANP) - De kapotte bovenleiding bij Lage Zwaluwe is nog niet hersteld. Daardoor rijden er ook donderdagavond nog geen treinen tussen Dordrecht en Breda en Dordrecht en Roosendaal. De NS hoopt rond 21.30 uur het treinverkeer te kunnen hervatten.

3 uur geleden
Al meer klachten over eindexamens dan vorig jaar

UTRECHT (ANP) - Dit jaar zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) al meer klachten over de examens binnengekomen dan in het hele eerste tijdvak vorig jaar. Op dag 9 telt de Eindexamenklachtenlijn ruim 318.000 klachten, waar vorig jaar de teller na ruim twee weken eindigde op meer dan 312.000 klachten.

3 uur geleden
Ook cultuursector komt in actie tegen mogelijke btw-verhoging

AMSTERDAM (ANP) - Ook de kunst- en cultuursector komt in actie tegen de aangekondigde mogelijke btw-verhoging op culturele goederen en diensten. Dat heeft belangenorganisatie Kunsten '92 laten weten aan het ANP. De campagne gaat volgende week live. Aan de vorm daarvan wordt op dit moment hard gewerkt, aldus de organisatie.

6 uur geleden
Beloning van 50.000 euro voor gouden tip explosies Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie looft een beloning uit van 50.000 euro voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de opdrachtgever van een reeks explosies bij een loodgieter in Vlaardingen.

6 uur geleden