Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acht bezwaren tegen kandidatenlijsten Kamerverkiezingen

Acht bezwaren tegen kandidatenlijsten Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Acht mensen en partijen zijn in beroep gegaan tegen het vaststellen van de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen door de Kiesraad vorige week. Vijf van de acht zaken worden donderdag behandeld en de andere drie maandag.

Een van de klagers vindt dat VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz geen kandidaat mag zijn "vanwege strafrechtelijke bezwaren". Wat die bezwaren zijn, is niet bekend. Een ander maakt bezwaar tegen de kandidatuur van Frans Timmermans, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA. De klager zegt bij de PvdA melding te hebben gemaakt over het gedrag van een echtpaar. Timmermans had volgens de klager aangifte moeten doen en zou dat niet hebben gedaan. Daarom zou hij geen kandidaat-Kamerlid moeten zijn, is het verhaal.

Een andere zaak gaat over de Partij voor de Dieren. Daar vindt iemand dat de partij gebruik heeft gemaakt van kunstmatige intelligentie bij het indienen van de kandidatenlijsten. Daardoor zouden er fouten kunnen ontstaan, waardoor de lijsten mogelijk niet kloppen. Geert Sterenborg, leider van een naamloze lijst, mag in geen enkele kieskring meedoen, maar is het daar niet mee eens en stapt daarom ook naar de Raad van State.

Uitspraak

De politieke partij LEF - Voor de Nieuwe Generatie mag niet meedoen in de kieskring Bonaire. Daaronder vallen de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. De partij had er niet genoeg ondersteuningsverklaringen ingeleverd, maar kon dit nog herstellen. Dat moest voor afgelopen donderdag 17.00 uur gebeuren. Toen de partij dat wilde doen, zouden de mensen te horen hebben gekregen dat ze te laat waren, omdat het in Nederland inmiddels 17.00 uur was. Volgens de partij geldt de lokale tijd op Bonaire, en dan zouden ze nog op tijd zijn geweest.

Het is nog niet bekend waar de drie zaken van maandag over gaan. De Raad van State moet uiterlijk maandag uitspraak doen in de acht zaken. Dan zijn de kandidatenlijsten definitief.

1126 kandidaten

De Kamerverkiezingen zijn op 22 november. De Kiesraad heeft 1126 kandidaten van 26 partijen goedgekeurd.

Meer uit Politiek

Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

1 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden