Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Acht aanhoudingen bij demonstratie op Museumplein

Acht aanhoudingen bij demonstratie op Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Bij een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam zondagmiddag zijn acht personen aangehouden, onder meer voor belediging van politieagenten. Inmiddels is de manifestatie van actiegroep United We Stand Europe afgelopen. Het Museumplein is nog tot 21.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Volgens een politiewoordvoerder zijn vijf mensen aangehouden vanwege het beledigen van politie, één persoon omdat hij of zij geen identificatiebewijs kon laten zien en één iemand vanwege het belemmeren van de politie. Ook werd iemand aangehouden die gesignaleerd stond in het politiesysteem, oftewel iemand waar de politie nog naar op zoek was. De woordvoerder kan niet zeggen waarom deze persoon gesignaleerd stond.

Burgemeester Femke Halsema wees, in overleg met politie en OM, het Museumplein en omgeving zondagochtend aan als veiligheidsrisicogebied, zodat er preventief gefouilleerd kan worden. Er zouden namelijk signalen zijn dat personen die zich wilden aansluiten bij de demonstratie "uit zijn op ongeregeldheden en wapens meenemen", aldus de gemeente op Twitter. Ondanks de acht aanhoudingen verliep het protest rustig, aldus de politiewoordvoerder. Zo zijn er geen wapens aangetroffen.

Honderden demonstranten

Rond 13.00 uur verzamelden zich honderden demonstranten op het Museumplein voor een manifestatie van de actiegroep United We Stand Europe, onder meer voor vrijheid en tegen coronavaccinaties. Tussen de betogers waren ook aanhangers van Willem Engel, die protesteerden voor de vrijlating van de dansleraar en tegenstander van coronamaatregelen.

Na een betoging op het plein liepen de actievoerders een route in omliggende straten, onder meer over de Stadhouderskade en de Hobbemakade. De betogers verwezen daarbij naar een jaar geleden, toen demonstranten na een bijeenkomst tegen de coronamaatregelen op het Museumplein dezelfde route liepen. Omdat de coronamaatregelen toen niet werden nageleefd, ontbond de politie het protest, onder meer met waterkanonnen. Een grote groep betogers trok daarna door de stad en een deel werd daarna door de politie ingesloten op de Leidsekade.

Engel werd woensdagochtend opgepakt wegens opruiing. Hij zou lange tijd "opruiende coronagerelateerde berichten" op sociale media hebben geplaatst, aldus het Openbaar Ministerie. "Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet." Vrijdag besliste de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam dat de 45-jarige voorman van Viruswaarheid twee weken langer in de cel blijft.

Meer uit Binnenland

Reeks explosies in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam vonden in de nacht van maandag op dinsdag vijf explosies plaats. Rond middernacht was er een ontploffing in het Oude Noorden, later in de nacht gevolgd door explosies in Charlois, Lombardijen, Feijenoord en IJsselmonde.

1 uur geleden
Curaçao een van de bieders bij veiling openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao veilt veilinghuis Troostwijk Auctions dinsdagochtend 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) het openluchtbordeel Campo Alegre. Dat gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie. Het land Curaçao is één van de aangemelde bieders.

2 uur geleden
DSW verhoogt zorgpremie met 11,50 euro, waarschuwt: grens bereikt

SCHIEDAM (ANP) - Klanten van zorgverzekeraar DSW betalen vanaf januari 149 euro per maand voor hun basisverzekering, 11,50 euro meer dan dit jaar. Nooit eerder verhoogde de verzekeraar de premies met zo'n groot bedrag, sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. DSW ziet echter geen andere opties, omdat de zorgkosten fors stijgen. Zo zijn de loonkosten omhoog gegaan, terwijl de vraag naar zorg eveneens blijft toenemen. De verzekeringsmaatschappij waarschuwt dat de "grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn".

4 uur geleden
CBS: voor het eerst in jaren doen meer mensen vrijwilligerswerk

DEN HAAG (ANP) - Zo'n vier op de tien Nederlanders deden vorig jaar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij een sportclub, school of kerk. Daarmee is het aandeel vrijwilligers in 2022 toegenomen na de flinke daling in de coronajaren. Desondanks is deze groep volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog altijd kleiner dan in de periode voor corona.

6 uur geleden
Explosie op Noordplein in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie heeft maandag even voor middernacht schade aangericht in een portiek op het Noordplein in de Rotterdamse wijk Oude Noorden. Volgens de politie raakte niemand gewond bij de ontploffing.

7 uur geleden
Halsema: optreden nodig als KNVB en Ajax geen maatregelen nemen

AMSTERDAM (ANP) - Als Ajax en de KNVB niet bereid zijn om verdergaande maatregelen te nemen naar aanleiding van de ongeregeldheden zondag in en rond de Johan Cruijff ArenA, dan vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dat ze moet optreden. Ze zou dan kunnen besluiten om bepaalde maatregelen op te nemen in de voorwaarden van een vergunning voor de wedstrijden van Ajax in Amsterdam, of in het uiterste geval verbieden dat er gespeeld wordt. Dat zei Halsema maandagavond in Nieuwsuur.

9 uur geleden
Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

10 uur geleden