Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's verlagen

Achmea wil uitstoot verzekerde auto's verlagen

ZEIST (ANP) - Achmea wil de uitstoot van auto's die het concern verzekert omlaag krijgen. Die inspanningen maken deel uit van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse verzekeraar achter merken als Centraal Beheer en Interpolis.

De verzekeraar heeft zich als tussentijds doel gesteld om in 2030 de CO2-uitstoot van zijn portefeuille van autoverzekeringen met 15 tot 20 procent te verlagen in vergelijking met 2021. Dat hoopt Achmea te bereiken door onder andere voldoende verzekeringen aan te bieden voor elektrische auto's en laadpalen. Ook wil de verzekeraar het delen van auto's gemakkelijker maken door de verzekeringsdekking daarop aan te passen.

Achmea's CO2-doelstelling heeft geen betrekking op alle uitstoot van de auto's, maar alleen dat deel dat aan verzekeraars kan worden toegeschreven. In klimaatberekeningen worden bijvoorbeeld ook fabrikanten en dealers verantwoordelijk gehouden voor een deel van de CO2-uitstoot.

Volledig klimaatneutraal

De verzekeraar wil in 2050 volledig klimaatneutraal zijn, wat betekent dat er per saldo geen extra CO2 meer de atmosfeer in mag. Die doelstelling geldt voor de eigen activiteiten, maar ook voor de beleggingen en verzekeringen. Als tussendoel wil Achmea dat bij de eigen bedrijfsvoering in 2030 netto nul CO2 vrijkomt. De beleggingen in bedrijven op de balans moeten tien jaar later klimaatneutraal zijn.

Achmea maakte ook bekend dat het bedrijven waarin het belegt vaker gaat aanspreken op hun klimaatbeleid. Ook komen er gesprekken met bedrijven die Achmea verzekert over verduurzaming, onder andere in de landbouw.

De CO2-uitstoot van de eigen bedrijfsvoering van Achmea was eind vorig jaar ongeveer 73 procent lager dan in 2019, staat in verslagen van het bedrijf. De emissies die samenhangen met de bedrijven waarin de verzekeraar belegt, lagen 26 procent lager dan in 2020.

Meer uit Financieel

Cybersecuritybedrijf Palo Alto keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Palo Alto Networks behoorde woensdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse cybersecuritybedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, maar verlaagde zijn omzetvoorspelling voor het hele boekjaar. Dat wakkerde de zorgen aan dat klanten van het bedrijf voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. Het aandeel kelderde bij opening 26 procent, het grootste koersverlies in zeven jaar. Concurrenten Fortinet, Zscaler en CrowdStrike gingen mee omlaag en zakten tot 13 procent.

1 uur geleden
Ook Zweedse vakbondsleden laadstations doen mee aan staking Tesla

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Installateurs en andere mensen die werken aan de laadstations voor auto's van Tesla in Zweden doen mee aan de stakingen tegen de elektrische autofabrikant. De Zweedse vakbond Seko meldt dat leden vanaf 4 maart stoppen met het plannen, bouwen en aansluiten van laadstations voor de auto's van Tesla. Met de werkonderbreking willen ze werknemers van de autofabrikant steunen die sinds oktober vorig jaar staken voor een nieuwe cao.

1 uur geleden
Google moet van rechter bedrijfsgeheimen delen met concurrenten

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Google is door het hoogste gerechtshof van Duitsland in het ongelijk gesteld in een mededingingszaak. Het techbedrijf stapte naar de rechter in een poging te voorkomen dat vertrouwelijke informatie gedeeld moest worden met concurrenten.

1 uur geleden
Duitsland schroeft groeiverwachting economie flink terug

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse regering heeft haar groeiverwachting voor dit jaar scherp naar beneden bijgesteld tot slechts 0,2 procent. Bij een eerdere raming werd nog uitgegaan van een economische groei van 1,3 procent.

2 uur geleden
Omwonenden Duitse fabriek Tesla stemmen tegen uitbreiding

BERLIJN (ANP/DPA) - Omwonenden hebben zich tegen de uitbreiding van de Duitse fabriek van Tesla gekeerd. Inwoners van het plaatsje Grünheide, in de buurt van Berlijn, zijn vooral bezorgd over het stuk bos dat daarvoor moet worden gekapt en het extra waterverbruik van de autofabriek. In een plaatselijk referendum stemde een meerderheid daarom tegen.

3 uur geleden
Cypriotische kaasmakers verliezen Europese halloumirechtszaak

LUXEMBURG (ANP/DPA) - Een coalitie van Cypriotische kaasmakers is het niet eens met de officiële omschrijving van halloumi van de EU en stapte daarom naar de rechter. Ze zijn het niet eens met de beschrijving dat de gebruikte melk voornamelijk afkomstig moet zijn van schapen of geiten, met niet meer dan 50 procent koemelk in de mix. De aanklagers maakten ook bezwaar tegen de officiële beschrijving van hoe de kaas ruikt. Het Gerecht van de Europese Unie verwierp woensdag de klachten die tot doel had de wettelijke aanduiding van halloumi door de Europese Commissie ongedaan te maken.

3 uur geleden
Juridisch experts steunen afpakken bevroren Russische tegoeden

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Het in beslag nemen van bevroren Russische bezittingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne krijgt steun van een aantal juridische experts. Een groep vooraanstaande rechtsgeleerden uit verschillende landen beweert in een brief die persbureau Bloomberg heeft ingezien, dat een dergelijke actie volgens het internationaal recht is toegestaan, gezien de omvang van de aanhoudende aanvallen van Rusland in Oekraïne.

3 uur geleden